Published On: Uto, srp 20th, 2021

Karačić: Ovo je test za nas, pokazat će treba li nam javni medij na hrvatskom…

Slavica Karačić, ravnateljica Radio-televizije Herceg Bosne govori o medijskoj kući kojoj je na čelu, inicijativi da građani dobrovoljno podupru njihov rad uplatom jedne marke mjesečno, razvoju RTV HB i njenoj društvenoj ulozi te drugim temama.

Piše: Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Gospođo Karačić, RTV HB  došla je u fokus javnosti posljednjih tjedana zbog najave kako će građani moći uplatiti jednu marku mjesečno kako bi podržali rad medija kojeg vodite. U kojoj je fazi realizacija te ideje i kakav zapravo prihod očekujete?  

Dobro je doći u fokus, konačno. Naime, Radiotelevizija Herceg-Bosne je s JP Elektroprivreda HZHB potpisala Ugovor o suradnji koji bi omogućio našim gledateljima/slušateljima sudjelovanje u radu naše medijske kuće doniranjem 1KM koja bi nama mogla biti uplaćena, bez dodatnog troška, uz račun za potrošnju električne energija. Ugovor je potpisan i s naše strane nema više nepoznanica. Za samu realizaciju, pa tako i prve projekcije prihoda, čekamo ispunjenje svih tehničkih preduvjeta od strane EPHZHB. Ono što ćemo zasigurno dobiti kao odgovor je stanje svijesti i želje naših građana kada je potreba za medijskim prostorom na hrvatskom jeziku u pitanju. Nije pretjerano kazati kako je ova jedna marka test za sve nas. Treba li nama javni medij na hrvatskom jeziku, i jesmo li svi skupa u stanju iznijeti jedan takav projekt do kraja.

U koje će svrhe biti utrošena sredstva koja građani dobrovoljno uplate?

Kako smo u nezahvalnoj financijskoj situaciji, prva sredstva bila bi utrošena u saniranje akumuliranog duga. U ovom trenutku se ne usuđujemo razmišljati dalje. U idealnim uvjetima, sredstva prikupljena na ovaj način išla bi isključivo za razvoj i rast, odnosno poboljšanje našeg programa.

Bilo je u hrvatskoj javnosti u BiH i dosta kritika zbog početka realizacije ideje o kojoj govorimo. Koliko su te kritike opravdane, odnosno hoće li gledatelji uskoro moći vidjeti poboljšanje u smislu kvalitetnijeg programa?  

Kritike se daju opravdati izgubljenim povjerenjem građana. Previše smo grešaka radili u prošlosti, makar kada su mediji u pitanju, i zaslužili promatranje pod povećalom pa tako i svako propitivanje ove naše ideje. No, kako sam kazala, veliki je ovo test za sve nas. Možda ne izgleda strateški opravdano i previše dostojanstveno tražiti od puka ovakvo sudjelovanje u radu, ali uvjerena sam kako je ovo način naglasiti zajedničku odgovornost svih nas za uspjeh ili neuspjeh projekta RTV Herceg-Bosne. Reći ćete kako je kasno sada ”raspoređivati” odgovornost. No, trebamo jednom staviti stvari u kontekst i podvući crtu. Trebamo se uozbiljiti i pokazati što možemo ako želimo. Mi jesmo javni emiter u smislu vlasničke strukture. Naši su vlasnici općine, gradovi i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom. No samo financiranje iz proračuna spomenutih subjekata ne približava nas našem cilju, štoviše, stvara suprotan učinak. Postoje predrasude kako općine, gradovi i županije financiraju nešto za što građani nemaju jasan uvid pa tako niti stav ili suglasnost. Ovo je prava prigoda pokazati koliko nama treba radiotelevizija na hrvatskom jeziku i koliko smo, svi skupa, spremni uložiti u nastanak i opstanak iste.

Mnogi smatraju kako je RTV HB zapravo jednostranački projekt. Kako komentirate takve kritike?  

Ah, ta retorika nam je previše poznata. Mi u našoj vlasničkoj strukturi imamo gradove, općine i županije. Pa tako i načelnike, gradonačelnike i predsjednike županijskih vlada. Sve su to osobe izabrane demokratskim izborima i njihova stranačka pripadnost samo govori o snazi ili slabosti stranke koja ih je kandidirala. Mi ne mijenjamo vlasničku strukturu prema mijenama vlasti. Znači, mi ne biramo naše vlasnike. Bira ih hrvatski narod. Stoga nam se nepravedno spočitava jednostranački projekt. Upravo maloprije spomenuta ideja financiranja, daje mogućnost SVIMA koji žele sudjelovanje u našem radu. Mi istinski želimo biti projekt hrvatskog naroda. Želimo popuniti prazan medijski prostor kada je hrvatski jezik u pitanju. Želimo biti, informativan, objektivan medij koji ispunjava očekivanja svoje publike. Ne želimo biti samo medij za Hrvate. Želimo biti medij za sve one koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine. Ali medij na hrvatskom jeziku. Jer takav medij nedostaje.

Što su trenutno glavni problemi u funkcioniranju RTV HB i kakvo ste stanje zatekli po preuzimanju dužnosti?  

Glavni problemi su financijske prirode. Akumulirani dug, po svim stavkama poslovanja. Zapuštena i loša oprema također je veliki problem. A nemotivirani zaposlenici su najstrašnije što me zateklo po preuzimanju dužnosti. Na motivaciji smo odmah poradili, i želim vjerovati kako je okupljeni tim spreman uložiti potreban napor, a ostale probleme paralelno rješavamo. Nemamo luksuz baviti se problemima ”jedan po jedan”.

Nedavno ste izjavili kako je Televizija HB i dalje u eksperimentalnoj fazi emitiranja. Što to točno znači, što mislite kad to kažete i kad onda možemo očekivati početak “normalnog” emitiranja?  

Ne veseli me spominjati eksperimentalnu fazu dvije godine od početka rada no to je naša realnost. Stvari treba nazvati stvarnim imenom i probleme krenuti rješavati a ne skrivati. Kako kažete ”normalno” emitiranje se može očekivati kada se poslovanje kuće stabilizira i kada se prihod od poslovanja može ulagati u razvoj i rast a ne u saniranje dugova. Možda nismo tako blizu, a možda i jesmo. O svima nama ovisi kad će RTV HB krenuti s radom izvan faze eksperimenta.

Kakav bi medij RTV HB trebala biti u idealnim okolnostima? Kako bi taj program točno trebao izgledati?  

RTV HB u idealnim okolnostima treba biti pouzdan i informativan medij koji bi zrcalio kulturna, društvena, gospodarska, politička i svaka druga razmišljanja hrvatskog naroda u BiH. Koji bi bio referentna točka za sve probleme i uspjehe koje naš narod doživljava u BiH. I ne samo Hrvati u BiH već svi građani koji žive na prostorima koje ovaj medij pokriva signalom. U idealnim uvjetima ne bismo bili medij jednog naroda ali bismo bili medij na jeziku tog naroda tematizirajući sve probleme koji muče sve građane BiH, bez izuzetka.

Što treba biti društvena uloga RTV HB?  

Već sam na neki način kazala, RTV HB treba biti društveno odgovoran medij koji bi razvijao svijest o temama iz ”kolektivnog zaborava” koje su nedostatkom medijskog prostora na hrvatskom jeziku naprosto izbrisane s medijskog prostora u BiH. Kad ste u nekom stanju predugo, naprosto vam to stanje postane normalno i gubite potrebu za promjenom. To je taj kolektivni zaborav o kojem pričam. Mi trebamo biti dovoljno snažan medij koji bi takva stanja mijenjao u pozitivnom smislu. Nije lako, znam…

Može li RTV HB kompenzirati činjenicu da hrvatski narod nije dovoljno zatupljen na državnim javnim RTV servisima?  

Teško. Pokušavamo popuniti prazan medijski prostor na hrvatskom jeziku ali naprosto nismo u istom položaju. Državni javni RTV servisi se financiraju iz prirodnih izvora financiranja takvih medija, prikupljanjem i raspodjelom RTV pristojbi. Nama, kao mediju izvan tog sustava, unatoč što smo po strukturi javni, to nije moguće. Naime u BiH se iz RTV pristojbi, ako analiziramo bilance javnih servisa i sustava, godišnje prikupi nekih 74 milijuna KM. A mi pričamo, pazite ovo, o iznosima 60 puta manjim. Ostale resurse ni ne spominjem. Kako bismo na takav način mogli konkurirati!? Konačni cilj hrvatskog naroda u BiH nije graditi paralelni sustav već postići ravnopravnu zastupljenost u postojećem sustavu. I to bi bilo pravedno. No kako to ne ide, volimo razmišljati kako nam RTV HB daje makar nekakvu kompenzaciju za spomenuti problem.

Je li moguće poboljšati financiranje RTV HB preko projekata EU?  

Svakako. I ne samo EU projekata. Postoje načini i aplicirati na razne natječaje u zemlji i inozemstvu. Samo, kao što sam kazala, treba izgraditi jednu stabilnu bazu a od svih poslovnih aktivnosti raditi na unapređenju poslovanja i kvaliteti programa. Kad spominjemo EU, pisali smo u posebno predstavništvo EU u BiH tražeći da se i poneki medij na hrvatskom jeziku uvrsti u projekte tzv. EU vidljivosti u BiH, jer smo zapazili apsolutni nedostatak istih, no dobili smo birokratski odgovor da pratimo natječaje…

Imate li uspostavljenu odgovarajuću suradnju s HRT-om i/ili drugim medijskim kućama iz Hrvatske?  

Imamo uspostavljenu suradnju s HRT-om ali ne bih ju nazvala odgovarajućom. Sporazum koji imamo nije toliko povoljan niti poseban a svakako nije prilagođen našim potrebama. Radit ćemo na popravljanju tih poslovnih odnosa kao i uspostavi komunikacije sa svim zainteresiranim medijskim kućama koje medijski prostor u BiH vide na isti način kao i mi.

Planirate li uvoditi novine, odnosno promjene, u funkcioniranje i rad Radija HB?  

Naravno. Novine i promjene će doći same po sebi kada se uvjeti za rad poprave. Ono što je dobro, mi imamo apsolutnu svijest o tome što trebamo mijenjati u našem programu i načinu rada. Kako se budu otvarale mogućnosti, mijenjat ćemo i način rada i uvoditi novine. To su također paralelni procesi. Već smo krenuli s nekim ali za vidljivije i osjetne promjene ipak treba dobre volje svih nas. Jer kao što sam nebrojeno puta kazala, mi smo javni emiter koji u svakom smislu riječi ovisi o volji javnosti koja je u našoj vlasničkoj strukturi.

Bild.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x