Razrješenje ministra financija Federacije Bosne i Hercegovine je pravno upitno, priopćio je danas Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) pozvavši predsjednika FBiH Živka Budimira da povuče odluku kojom je razriješio ministra financija Antu Krajinu ili da je izmijeni tako da osigura da ministar može obavljati dužnosti sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok […]

" />
Published On: Uto, sij 7th, 2014

Kaos zbog Budimira: Nema tko isplatiti lovu!

Razrješenje ministra financija Federacije Bosne i Hercegovine je pravno upitno, priopćio je danas Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) pozvavši predsjednika FBiH Živka Budimira da povuče odluku kojom je razriješio ministra financija Antu Krajinu ili da je izmijeni tako da osigura da ministar može obavljati dužnosti sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije.

Odluka predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira od 3. siječnja 2014., kojom razrješava dužnosti ministra financija Antu Krajinu na osnovu prijedloga premijera FBiH Nermina Nikšića od 10. prosinca 2012., izgleda pravno upitna”, navodi OHR u priopćenju.

Različiti razlozi

Dodaje se kako je Budimir već ranije, 17. prosinca 2012., odlučio ne prihvatiti prijedlog premijera Federaciej BiH Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi Federacije, uključujući i zahtjev za smjenu ministra financija Krajine.

Također, razlozi za odluku o razrješenju ministra Krajine, koje je predsjednik Budimir naveo u javnosti, različiti su od razloga koji su navedeni u prijedlogu premijera Nikšića iz prosinca 2012.Prema postojećim zakonima, ministar financija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji transakcija vezanih za isplate iz proračuna u FBiH, uključujući isplate najugroženijim slojevima društva, kao i povjeriteljima“, navodi se iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika u BiH smatra kako je zbog tih i drugih dužnosti koje ministar financija vrši po službenoj dužnosti, jasno da je njegova pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost i funkcioniranje ne samo FBiH nego i cijele BiH.

OHR smatra da je politički neodgovorno gubiti još vremena na pokušaje restrukturiranja Vlade FBiH umjesto da se rješavaju stvarni problemi s kojima se građani suočavaju, poput rastuće nezaposlenosti, loše infrastrukture i korupcije.

Federacija pred financijskim kaosom

A premijer Nikšić ustvrdio je da se Federacija nalazi se pred financijskim kaosom, a prema njegovim riječima najodgovorniji za tu krizu njezin je predsjednik Živko Budimir.

Nikšić je izjavio kako je Budimir prošlotjednom odlukom o smjeni ministra financija doveo do blokade isplate svih izdvajanja iz entitetskog proračuna, uključujući i otplatu dospjelog inozemnog duga, što bi moglo imati nesagledive posljedice po financijsku stabilnost.

“Budimir ovime nastoji izazvati kaos u Federaciji BiH”, izjavio je Nikšić.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić pozvao je federalnog premijera Nermina Nikšića da svim pravno raspoloživim sredstvima, koristeći ustavne i zakonske mehanizme, pokrene rješavanje spora s predsjednikom FBiH povodom predsjednikove odluke o razrješenju Krajine.

‘Zapelo’ na naknadama

Pudarić poziva i Budimira da doprinese razrješenju nastalog spora, a Ustavni sud FBiH da eventualni zahtjev za rješavanje spora o pravima i dužnostima između institucija federalne vlasti riješi prioritetno.

Ministra Antu Krajinu potpredsjednik Pudarić podsjeća na obvezu da do rješenja spora, tj. do točnog utvrđivanja njegovog pravnog statusa i eventualnog izbora novog federalnog ministra financija, obavlja dužnost u skladu s Ustavom FBiH i zakonom radi normalnog funkcioniranja svih organa Federacije BiH, a za dobrobit svih građana Fedracije.

Podsjećemo, Budimir je krajem prošlog tjedna donio odluku o smjeni Krajine, obrazloživši to tvrdnjom kako je ministar financija odgovoran jer razvojačenim pripadicima Hrvatskog vijeća obrane iz četiri hercegovačke općine do kraja prosinca nisu isplaćene naknade koje im po zakonu pripadaju.

Te naknade nisu isplaćene jer četiri općine nisu ministarstvu branitelja FBiH dostavile točne popise korisnika, na čemu se pak inzistira kako bi se provela revizija korisnika različitih naknada i invalidnina.

Fotelja za Budimirovu stranku?

Razrješujući Krajinu s dužnosti, Budimir se pozvao na zahtjev za smjenu osam ministara u federalnoj vladi što mu ga je entitetski premijer uputio još 2012. godine.

No, federalni premijer Nikšić je ustvrdio kako je taj zahtjev, koji je podnesen kao dio pokušaja rekonstrukcije federalne vlade, ništavan jer je Budimir na njega negativno odgovorio još u prosincu 2012. godine.

“Odluka o smjeni ministra Krajine je jedan ništavni akt donesen na temelju nepostojećeg zahtjeva”, kazao je Nikšić.

Nikšić je najavio je kako će od ustavnog suda FBiH zatražiti preispitivanje Budimirove odluke o smjeni ministra financija te kako će se federalna vlada do kraja tjedna očitovati o mjerema koje je moguće poduzeti kako bi se spriječio slom financijskog sustava.

“Za razliku od predsjednika FBiH, ministar Krajina je pokazao da vodi računa prije svega o interesima građana, dok Budimir vodi računa prije svega o svojim osobnim”, kazao je Nikšić, dodajući kako Budimir sada pokušava ishoditi ustupak po kojemu bi dužnost ministra financija pripala nekome iz novoutemeljene Stranke pravde i povjerenja.

Konfuzija

No, Budimir je obraćajući se medijima, naglasio da se premijer ima pravo obratiti Ustavnom sudu, ali da to ne odgađa izvršenje odluke predsjednika FBiH”.

”Kako se cijelo vrijeme tvrdi da sam ja taj koji izaziva kaos, mogu samo reći da sam postupio u skladu s Ustavom FBiH, a od svih sudionika u izvršnoj vlasti FBiH tražim da se pridržavaju Ustava FBiH”, rekao je.

Prema ustavu FBiH, nositelj izvršne vlasti u tom entitetu je njegov predsjednik koji imenuje i razrješava premijera i ministre u vladi.

Agencija Hina, primjerice, cijelu situaciju naziva konfuznim stanjem navodeći kako ne zna ni tko je u vlasti niti tko točno čini oporbu, imenovanje novog ministra moglo bi postati nerješivi problem, a sve do tada ne bi postojala osoba koja bi bila ovlašteni potpisnik naloga za isplate.

Nije bitna pozicija

Sam Krajina, koji se javnosti obratio zajedno s Nikšićem, rekao je kako mu nije bitno što će biti s ministarskom pozicijom no želi da se osigura funkcioniranje sustava.

Upozorio je i kako će sadašnja kriza odnosno neplaćanje dospjelog vanjskog duga ozbiljno utjecati na kreditni rejting FBiH i potencijalno na njezinu ukupnu financijsku stabilnost.

Budimir je rekao novinarima da je danas, kao šef izvršne vlasti, uputio službeni poziv predsjedniku Vlade FBiH za sastanak na kojem bi se razgovaralo o problemima u vezi funkcioniranja Vlade Federacije BiH i metodama za njihovo premašivanje nakon smjene Krajine.

”Ja ga kao šef izvršne vlasti, u skladu s Ustavom F BiH, očekujem da dođe na sastanak. Razgovarat ćemo o nastalim problemima u vezi funkcioniranja Vlade i traženja metoda za premašivanjem tih problema”, kazao je Budimir.

bljesak.info