Published On: Pon, kol 20th, 2018

Kaos u Venezueli: Milijuni bježe iz države, oni koji ostaju jedu iz kanti za smeće

Venezuelanci koji bježe od nestašica i gladi u svojoj zemlji naišli su na novu prepreku u pokušaju bijega u susjedne zemlje nakon što im je ovog vikenda Ekvador odlučio otežati masovni ulaz u zemlju.

Prema novim pravilima, nema više ulaska u zemlju za sve one koji nemaju putovnicu, a njih je velik broj među ekonomskim izbjeglicama iz Venezuele, zemlje s najvišom inflacijom na svijetu.

Osobna iskaznica

Dosad su u Ekvador ulazili uz osobnu iskaznicu iz Kolumbije gdje ih je, prema službenim podacima, tijekom posljednjih 15 mjeseci prebjeglo više od milijun. A na ekvadorske granične prijelaze svakog dana pristiže oko 4000 Venezuelanaca. Zbog tog poteza Ekvadora prosvjedovala je Kolumbija u kojoj, u šatorima i neljudskim uvjetima, na tisuće gladnih ljudi čeka na prijelaz granice.

Jedan od njih je Gabriel Malavolta (50) koji je na granici sa zaručnicom koja nema putovnicu. “Neću je pustiti da se vrati sama i da gladuje. Nemate pojma kako je u Venezueli. Cijele obitelji jedu iz kanti za smeće”, izjavio je Malavolta. “Ovo je tužno. Mnogi stanovnici Venezuele pokušavaju napustiti zemlju, a sada neće moći”, izjavio je drugi emigrant, Regulo Guaita.

Masovni egzodus stanovnika Venezuele stvara sve više tenzija među susjednim zemljama.

Incident s venezuelanskim izbjeglicama dogodio se ovog vikenda u Brazilu kada je lokalno stanovništvo u pograničnom gradu Pacaraimi napalo venezuelanske izbjeglice zbog pljačke jednog restorana. Imigranti su protjerani preko granice, a zapaljeni su njihovi šatori i stvari. Bijesno lokalno stanovništvo blokiralo je obližnji granični prijelaz kako bi spriječilo nove ulaske.

Reagirao i Peru

Zbog sve većih tenzija i pritiska imigranata iz Venezuele reagirao je i Peru objavljujući da od kraja kolovoza također neće puštati venezuelanske imigrante u zemlju. Brazil je zbog sličnih problema početkom kolovoza privremeno zatvorio granicu za državljanine Venezuele. U pograničnim regijama više je puta izbilo nasilje zbog teških uvjeta u kojima žive prebjezi iz Venezuele.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare