Published On: Pet, stu 16th, 2018

KAOS U BRITANIJI Vlada se raspada, May pred smjenom; što će biti s Brexitom?

Četvrtak je bio težak dan za britansku premijerku, Theresu May. Samo dan nakon što su pregovarači Velike Britanije i Europske unije uspjeli postići dogovor oko nacrta ugovora o Brexitu, u premijerkinoj vladi počele su pljuštati ostavke.

Podsjetimo, nakon tjedana pregovaranja dužnosnici EU-a i Velike Britanije koji rade na pregovorima o Brexitu uspjeli su postići dogovor. Premijerka May je kasno u srijedu navečer objavila kako je dogovor između pregovarača postignut te kako će nacrt Brexita najprije predstaviti ministrima u svojoj vladi i potporu potražiti od njih.

May je tako i napravila te je u srijedu navečer dobila potporu od svojih ministara za nacrt ugovora o Brexitu. Sve se za Theresu May i njezin plan oko Brexita činilo idealnim još u četvrtak ujutro. No, već u prijepodnevnim satima došlo je do raspada sustava u Velikoj Britaniji, barem što se vlade tiče.

Odlasci ministara, kritike oporbe, pad funte

Samo 12 sati nakon što su se u srijedu navečer sastali s premijerkom May, ministri u njezinoj vladi počeli su davati ostavke. Najprije je ostavku podnio ministar za Sjevernu Irsku Shailsh Vara. On je u svom pismu ostavke iskritizirao sporazum o Brexitu i poručio kako taj sporazum “ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo na pola puta i bez vremenske odrednice kada će konačno biti suverena nacija”.

“Mi smo ponosna nacija i tužan je dan kada smo svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje, a koje su pokazale da im nisu važni naši interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga”, istaknuo je Vara.

Nakon njega, ostavku je podnio i ministar za Brexit, Dominic Raab.

“Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o Brexitu, moram podnijeti ostavku”, napisao je Raab na Twitteru. Raab je poručio da sporazum koji je Theresa May ugovorila ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

“Prije svega, odredbe predloženog sporazuma nisu u skladu s obećanjima koja smo dali zemlji u našem manifestu na zadnjim izborima. To je stvar javnog povjerenja. Ne mogu podržati predloženi sporazum”, rekao je Raab.

Raab je poručio kako ostavku daje jer ne može podržati premijerkin dogovor oko Sjeverne Irske, odnosno granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. On smatra kako dogovor kakav je predstavila Theresa May predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva. Dodao je da će dogovori o zaštitnom mehanizmu, tzv. “backstopu”, čija je svrha sprječavanje povratka tvrde irske granice, rezultirati time da će EU imati zadnju riječ glede britanskog napuštanja Unije.

“Nijedna demokratska zemlja nije nikad pristala na takav režim nametnut izvana bez bilo kakve demokratske kontrole nad zakonima koji će se primjenjivati i bez mogućnosti odlučivanja o izlasku iz tog aranžmana”, napisao je Raab u svom pismu o ostavci.

Corbyn nakon Raabove ostavke optužio May da nema ovlasti

Nakon što je Raab podnio ostavku, oporba je počela optuživati Theresu May da njezina vlada više nema legitimitet jer se i ministar zadužen za pitanje Brexita povukao ne vjerujući da je dogovor kakav je postignut dobar.

“Vlada se raspada pred našim očima nakon što je drugi put ministar za Brexit odbio podržati premijerkin plan”, rekao je Jon Trickett, jedan od bliskih suradnika laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna.

“Ovo je dvadeseti ministar koji odlazi iz vlade Therese May tijekom njezine dvije godine na dužnosti. Theresa May više nema ovlasti i očito je nesposobna donijeti sporazum o Brexitu koji bi podržala njezina vlada, a kamoli parlament i naš narod.”

Ostavka ministrice rada i mirovinskog sustava

No, ostavkama kao da nije bilo kraja ovog četvrtka ujutro. Nakon Raaba, ostavku je podnijela ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey.

“Sporazum koji ste jučer iznijeli vladi ne poštuje rezultat referenduma”, napisala je McVey u pismu ostavke.

Osim ministarskih ostavki, pala je i jedna ostavka državne tajnice, i to državne tajnice za Brexit, Suelle Braverman, koja je u pismu ostavke ustvrdila da ne može podržati dogovor o Brexitu.

S obzirom na sve ostavke koje su danas pale u britanskoj vladi, novinarka Timesa, Esther Webber, analizirala je podatke i objavila kako je Theresa May u svoje dvije godine mandata izgubila više ministara nego ijedan premijer u Velikoj Britaniji od 1980-ih. Osim toga, polovica njih dala je ostavku zbog pitanja oko Brexita.

Ostavke stizale dok je May zagovarala svoj sporazum u parlamentu

Za to vrijeme, dok su pristizale ostavke njezinih ministara, Theresa May se pripremala da zastupnike u parlamentu uvjeri da podrže ispregovarani sporazum.

Naime, da bi dogovor o Brexitu bio važeći i da bi do Brexita moglo doći, mora ga potvrditi britanski parlament. Theresa May je tako danas u parlamentu, između ostalog, ponovila nešto što je rekla i u srijedu navečer kada je predstavljala sporazum koji je postignut.

“Možemo birati da iz EU izađemo bez ikakvog sporazuma, možemo riskirati da uopće ne dođe do Brexita ili se možemo ujediniti i poduprijeti najbolji sporazum koji možemo ispregovarati”, rekla je premijerka danas oko podneva u parlamentu.

No, čelnik oporbe, Jeremy Corbyn, rekao je kako je sporazum koji May predstavlja najgori mogući te kako predstavlja opasan promašaj po Veliku Britaniju.

Oporba je danas u parlamentu Theresi May poručila kako sporazum koji je ona dogovorila nije ono što je obećano Britancima, kako je donijela neodrživ sporazum, ali su je pozvali i da odmah raspiše novi referendum koji bi, prema nekim zastupnicima, bio bolje rješenje.

Dok su se u parlamentu raspravljali – funta je padala

Dok je u parlamentu trajala rasprava, nestabilna politička situacija i brojne ostavke u vladi ostavile su utisak na tečaj funte.

Tako je danas britanska funta drastično pala u odnosu na američki dolar. Dok je u srijedu navečer funta vrijedila 1,3 dolara, u 10 sati po lokalnom vremenu pala je na 1,278 dolara, javlja AFP. Što se eura tiče, on je skočio na 88,26 penija, što je rast o 1,3% u manje od 24 sata. No koliko je današnji pad funte dramatičan, najbolje ilustrira graf koji je objavio AFP.

Tečaj funte počeo se popravljati tek kasno navečer kada je premijerka May na konferenciji za medije ustvrdila da će se nastaviti boriti za dogovor o Brexitu.

Prikupljanje glasova za glasanje o nepovjerenju premijerki May

Oko 14 sati po lokalnom vremenu zastupnici u parlamentu koji nisu bili uvjereni da je sporazum koji im predstavlja Theresa May dobar počeli su predsjedavajućem dostavljati zahtjeve za opozivom premijerke May.

Prema britanskim zakonima, glasanje o nepovjerenju premijerki može biti pokrenuto ako 15 posto zastupnika iz redova Konzervativne stranke, odnosno 48 zastupnika, uputi pisma predsjedniku Odbora 1922 u kojima traži takvo izjašnjavanje.

Novinari Sky Newsa su tijekom dana objavili informacije da bi glasanje o povjerenju premijerki moglo biti održano sljedećeg tjedna. Naravno, ako se danas ili sutra prikupi potrebnih 48 potpisa.

Euroskeptici iz njezine stranke su britanskim medijima izjavili kako su poslali pisma u kojima traže glasanje o nepovjerenju, a kako javlja Guardian, njihovim novinarima su poručili da će 48 potrebnih glasova biti prikupljeno.

Konferencija za medije premijerke May

Premijerka May oko 18 sati po lokalnom vremenu održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o nacrtu ugovora o Brexitu. May je tada obećala da će se nastaviti boriti za taj nacrt ugovora o Brexitu, ali i poručila da smatra da je to najbolji mogući sporazum o Brexitu.

“Svakom žilicom svog bića znam da je put kojim sam išla najbolji za moju zemlju”, rekla je i dodala kako je radila u interesu Velike Britanije i Britanaca. “Hoću li ga uspješno završiti? Hoću”, dodala je.

No, za razliku od svog govora u parlamentu, May je pred novinarima u popodnevnim satima izostavila mogućnost drugog referenduma.

“Što se mene tiče, drugog referenduma neće biti”, rekla je kratko.

Koji je najveći problem oko dogovora o Brexitu?

Pitanje koje se postavlja oko dogovora o Brexitu i svih političkih previranja koja su se dogodila u srijedu je svakako koji je najveći problem i točka oko koje se dvije strane ne mogu usuglasiti. Pokazalo se da je to pitanje Sjeverne Irske.

Gotovo 56 posto građana Sjeverne Irske glasalo je na referendumu 2016. za ostanak u Europskoj uniji, ali to nije bilo dovoljno jer je na razini cijele zemlje Brexit podržalo 52 posto birača. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je više puta da je za postizanje dogovora o Brexitu potrebno riješiti pitanje Sjeverne Irske, a glavni europski pregovarač Michel Barnier, na pitanje mogu li zbog pitanja granice na irskom otoku pregovori propasti, kazao je: “Odgovor je da.”

Pregovori o Brexitu su bili zapeli na tome kako spriječiti ponovno uvođenje fizičke granice između dvije Irske. Podsjetimo, prije nego što je postala uglavnom nevidljiva zahvaljujući mirovnom sporazumu postignutom na Veliki petak 1998., granica na irskom otoku duga 500 kilometara bila je povod za nasilje tijekom tri desetljeća sjevernoirskih nemira. To se smatra ključnim faktorom zbog kojeg je Sjeverna Irska glasala za ostanak u EU.

London je tvrdio da se carinske i druge provjere mogu izbjeći novim trgovinskim sporazumom s Bruxellesom, ali su ostavili otvorenu mogućnost tzv. backstopa, posebnog zaštitnog mehanizma koji bi bio na snazi dok ne dođe do tog novog sporazuma s Bruxellesom.

No, sve do srijede navečer se dvije strane nisu uspijevale dogovoriti o backstopu.

U srijedu navečer je otkriveno kako je postignut tehnički sporazum koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije.

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli, London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori.

No, nakon što je to objavljeno, zagovornici Brexita u Mayinoj konzervativnoj stranci optužili su je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavili da će glasati protiv.

Što slijedi dalje?

Neizostavno je i pitanje što dalje.

Guardian je predstavio šest mogućnosti za premijerku May u svjetlu dogovora o Brexitu.

1. Parlament neće prihvatiti njezin sporazum

Guardian piše kako se premijerka May suočava s velikim izazovom da bi uvjerila parlament da pruži potporu njezinom nacrtu sporazuma. Ako se države članice EU-a slože s nacrtom sporazuma i potpišu ga krajem studenog, May će morati parlament uvjeriti da pruži potporu sporazumu već početkom prosinca. Ako ne uspije u tome, imat će tri tjedna da predloži novi plan.

No, problem je u tome što su neki čelnici Europske unije poput Donalda Tuska izjavili kako su šanse za nove pregovore jako male.

2. May će povući nacrt ugovora o Brexitu koji je predložila

Druga opcija za premijerku je da povuče nacrt ugovora o Brexitu koji je predložila te traži dodatne pregovore s Europskom unijom. Guardian piše da je u ovoj opciji problem taj što bi takvim potezom razljutila članove svoje stranke i možda izazvala glasanje o nepovjerenju, ali bi i razljutila Bruxelles.

3. Tražiti još vremena za sporazum

May bi mogla od Vijeća Europe tražiti dodatno vrijeme da ispregovara Brexit i predstavi dogovor koji je povoljan njezinoj vladi, ali i EU. Trenutno, rok za izlazak Velike iz Britanije je 29. ožujka 2019. godine, a male su šanse da bi takav premijerkin zahtjev bio odobren.

4. Konzervativci traže glasanje o nepovjerenju

Priča Therese May i Brexita bi mogla završiti i njezinim svrgavanjem s premijerske pozicije. Potrebno je 48 zahtjeva u kojima će zastupnici zatražiti glasanje o nepovjerenju i glasanje bi se moglo održati već kroz pet dana. Ako May preživi glasanje, bit će sigurna sljedećih 12 mjeseci. Ako joj pak bude izglasano nepovjerenje, postavlja se pitanje tko će biti novi premijer ili premijerka?

5. Opći izbori

Ako premijerka ne dobije potporu za dogovor o Brexitu, može zatražiti raspisivanje općih izbora. Guardian dodaje i da je ova opcija malo vjerojatna, posebno zato što Theresa May stoji lošije na anketama nego 2017. godine kada je raspisala izbore.

6. Opcija raspisivanja drugog referenduma

Za kraj, ako premijerka zaključi da nije moguće dobiti odgovarajući sporazum s EU-om, može zatražiti i raspisivanje drugog referenduma, a i njega bi trebali potvrditi članovi parlamenta.

Jedino što je za sada sigurno je da će se ovog petka Theresa May vratiti u parlament i nastaviti uvjeravati zastupnike da je sporazum koji je dogovorila s pregovaračima EU-a najbolji mogući te kako ga oni trebaju potvrditi./Hina/HMS/