Published On: Čet, stu 15th, 2018

PROTIV JE ETNIČKIH PODJELA AL NE VJERUJE SRBIMA I HRVATIMA: Priznao da mrzi Dayton i usput zaprijetio nemirima…

Iako u medijima često ponavlja kako SDP želi ujediniti BIH svaki istup članova ove udruge građana pokazuje koliko su oni van svemira, i da bi vjerojatno da osnuju partiju na Saturnu, okrenulu Saturn protiv Plutona.

Mi u SDP-u nikad nećemo pristati na to neko etničko formiranje vlasti, kako su to najavili Dodik i Čović.

SNSD je stranka za koju glasuju i drugi narodi u RS-u. Srbi u FVIH ne glasuju za SDP jer ga smatraju bošnjačkim nacionalističkim projektom. Radije glasuju za HDZ ili SNSD. SNSD pokazuje brigu za ustavna prava Hrvata u BIH. Blokirali su Platformu na razini države 2010-e godine. Odbili su ponudi SDP-a da u vlast uvedu Ustaše i Jerku Kriminalca. S te strane SNSD je daleko socijaldemokratskija stranka nego što je SDP. Osim toga SND su ustavni patrioti dok je SDP već nekoliko puta napadao i rušio ustavni poredak BIH. Pravo je čudo da do sada nisu zabranjeni kao partija. Iako je SDP nacionalistička partija nije jasno kako su nasljedili nekretnine KPBIH budući da oni, kao krupni kapitalci i lovci na tendere nemaju puno toga zajedničkog s komunistima. Komunisti bi teško uvodili Ustaše u vlast. Nikšić ih je uvodio.

U takve aranžmane nećemo ulaziti, mi se protiv takve politike borimo.

Kako se borite? U restoranima?

Ne postoje reprezentacije Bošnjaka, Srba i Hrvata.  Postoji samo reprezentacija Bosne i Hercegovine, svih njenih građana Bosanaca i Hercegovacai.

Reprezentacije postoje. Čak su unešene u Ustav BIH. Ovo je antiustavni pristup. Domovi naroda su primjerice reprezentacije. Koalicije koje rade Dodik i Čović nisu antiustavne nego dapače, dogovori u skladu s Ustavom. Da je Dodik osvojio 5% glasova, HDZ i SNSD ne bi imali o čemu razgovarati. Pošto u BIH nema klasičnih koalicija nego se radi o ustavnim imperativima. No dobro. Nermin će za koji izborni ciklus valjda pohvatati ustav svoje zemlje.

Formalno, ne može se izabrati Dom naroda Parlamenta BiH dok se ne izabere Dom naroda Parlamenta FBiH, iako, formalnopravno gledano, državni Dom naroda nema utjecaja na izbor Vijeća ministara.

Evo ga sad, prije par minuta je rekao da ne postoje etničke reprezentacije a sada već spominje Dom naroda. Šalje li SDP ljude u Dom naroda? Da? Zašto ako je on protiv etničke logike? Što ne šalje samo u Dom Građana?

Tu smo suočeni s opasnim nastojanjem SIP-a BiH da se kršenjem Ustava FBiH država faktički podijeli na tri dijela. To je neprihvatljivo i teško je reći u kom će pravcu to ići.

Državna institucija SIP ima dakle opasno nastojanje jer pokušava nekako provesti odluku Ustavnog suda BIH. Dakle i Ustavni sud BIH je djelovao antidržavno. Ruši državu, jer ne poštuje Ustav entiteta. Sjetimo se sada da su neki puna usta države. No u ovom trenutku upravo Nekica zagovara ideju prema kojoj je entitet iznad države. BTW odluka US se odnosi upravo na majorizaciju u FBIH koja je bila omiljena SDP igračka. U tom smislu treba shvatiti paniku SDP-a. Nakon što im se igračka otme, više se neće moći igrati nacionalizma. Morat će postati istinska socdemokratska stranka, i ako misle opstati na političkom tržištu, o da, u svoje redove morat će uzeti i srpsku i hrvatsku političku misao. Do sada je SDP bila partija koja se u šali zvala socdemokratska. U suštini su bili ad hoc nacionalisti. Nešto kao radikalno krilo SDA.

Znam da mi u SDP-u, a vjerujem i brojni drugi, nećemo mirno gledati kako razvaljuju zemlju, još i gore nego što su je razvalili u Daytonu.  Ako netko misli da će to tako moći, vara se.

Ovdje vidimo kako čelnik SDP-a ne poštuje Dayton. On kaže da je zemlja u Daytonu razvaljena. Te potom prijeti da će biti nemiran. Jel to od imena Nermin? Tko razvaljuje zemlju ne govori. Možda je mislio na Zlatka. Jer taj doista jeste razvalio zemlju. Razvaljivanjem Daytona koji ju je nekako sastavio.

Politički gledano, teško da će bilo tko iz FBiH ulaziti u aranžmane na razini BiH prije nego što se dogovori vlast u FBiH.

Teško. Daleko prije će se složiti vlast na razini države, pošto će u Sarajevu trebati još neko vrijeme dok shvate da moraju izići pred narod i kazati da je san o majorizaciji gotov. I da se s Hrvatima treba praviti građanska BIH na principima uvažavanja. Pri tome građansko društvo ne znači nužno unitarna država.

Ponavljam, očekujem od ovih koji su proglasili pobjedu, da ponude koncept i pokušaju formirati vlast.

Mi ćemo u SDP-u uraditi sve da uspostavimo što funkcionalniji građanski blok, koji će biti spreman preuzeti odgovornost, kazao je.

Građanski blok ne može vladati sam državom. Niti je velik a niti mu Ustav dopušta. Nermin ponovno laže. I to javno.

Nikšić je komentirao i informacije Dnevnog avaza da su se u spašavanje SDA i Bakira Izetbegovića na vlasti uključili turski i srbijanski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić.

– Iskreno, ako Bakir Izetbegović smatra da mu turski i srbijanski predsjednici mogu i trebaju priskočiti u pomoć kako bi njega i SDA održali na vlasti, to, onda, samo pokazuje kratkovidnost takve politike i ponovno stavljanje BiH u neke podaničke položaje.

Za razliku od podaničkih politika i inferiornog odnosa koji iskazuje SDA, SDP će poštivati naše međunarodne prijatelje, uvažavati njihove stavove, ali nikome nećemo dopustiti da se miješa u naše unutarnje odnose, a pogotovo da utječe na imenovanje vlade i formiranje parlamentarnih većina.

A međunarodni prijatelji su oni koji ti sruše Ustav po tvojoj želji, nametnu Alijanse i Platforme, odigraju kako im zakmečiš. Sada kada je država BIH odbacila nametnute greške OHR-a ponovno će Neka trčati u OHR. I moliti. No to se nikako ne smije nazvati podanšitvom. Ta oni su jarani. Možda bismo se čak i složili.

Upitan koliko je moguća suradnja SDP-a s HDZ-om i na državnoj i na federalnoj razini Nikšić je kazao kako u SDP-u nemaju nikakvog razloga odustati od onoga što su govorili u kampanji, da će pokušati napraviti vlast bez nacionalnih stranaka gdje god je moguće, te da je osnov za sudjelovanje SDP-a u vlasti na bilo kojoj razini jasan program koji će buduća vlada implementirati.

Znači pokušat ćemo, a ako ne uspije, jašta ćemo nego ćemo koalisati. No za koalisati i praviti vlast nužno je imenovati Dom naroda. A Dom naroda više nije igračka. I eto nas opet na početku. Vlast s HDZ-om moguća je samo uz poštivanje odredbi Ustavnog suda BIH. Poštivanje svoje države i ustavnog poretka. Inače će SDP u šume s DF-om. Ne znamo što na to kažu iz Šuma Srpske i Šuma HercegBosne. Nijesu se još oglašavali.

-Dakle, naš stav ostaje potpuno jasan. SDP ne želi ulaziti u bilo kakve matematičke koalicije s bilo kim, a pogotovo ne u neke etnomatematičke kombinacije.

Također, ako HDZ misli, kako su više puta ponovili, (što je notorna laž, op. hms) da se mora usvojiti Izborni zakon koji će, uvesti dodatne diskriminacije, onda ćemo mi u SDP-u biti najveći protivnici takve politike, kao što smo to bili i do sada, kazao je Nikšić.

Protiviti je se ljudski. Stav HDZ-a nije bitan šjor Neka. Država BIH je naložila da se SDP ima drugačije ponašati. Nema više Eenesa iz Goražda koji smatra da može biti Hrvat kad i ako mu se to isplati. Nema više potiranja. Samo suradnja, poštivanje ustava, i ljubav prema svojim sugrađanima. Makar oni bili, da prostiš i Hrvati. Možda ne Hrvati Konjica, jer ih tamo više nema, al Hrvati.