Published On: Sri, tra 12th, 2017

KAO ŠTO SE OČEKIVALO: SDA napada ime Republike Srpske

SARAJEVO, BANJALUKA – Stranka demokratske akcije (SDA) pripremila je pravni podnesak za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, a koji će u proceduru uputiti najvjerovatnije u svibnju pred izbore 2018. godine, saznaju Nezavisne.

Izvjesno je  da će SDA kompletnu kampanju bazirati na tome i na taj način pokušati povratiti povjerenje koje je poljuljano nakon kraha u vezanog za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije za počinjen genocid u BIH.

original-banski4_0

Zgrada banskog dvora l Banja Luka

“Odluku o tome donijelo je najuže vodstvo SDA i pred izbore će ga predstaviti kao stav cjelokupne stranke. Podnesak će vjerojatno u proceduru uputiti  Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva BiH”, ispričao je isti izvor, dodajući da bi cijela kampanja za opće izbore 2018. godine mogla proteći u tom kontekstu jer im to odgovora s obzirom na to da se na ekonomskom planu i nemaju čime pohvaliti.

Veo tajne  u SDA

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS i član Predsjedništva SDA, za “Nezavisne” nije želio govoriti na ovu temu niti na konkretno postavljeno pitanje što on osobno o tome misli, odnosno kolika je mogućnost da njegova stranka podnese zahtijev za ukidanje  imena Republike Srpske.

Njegov stranački šef Bakir Izetbegović, početkom veljače, rekao je da je bilo ideja da se pokrene ocjena ustavnosti imena Republike Srpske, ali da se “sada” ne planira pokretati ta inicijativa.

Prema neslužbenim informacijama, i u SDA su svjesni da nema šanse da se ukine ime Republike Srpske s obzirom na to da je ono navedeno baš u tom obliku i u Daytonskom mirovnom sporazumu, ali to ih neće spriječiti da to pitanje iskoriste kao predizbornu priču.

Podsjećanja radi, zbog  apelacija pred Ustavnim sudom BiH, Republici Srpskoj već su ukinuti zastava, grb, himna i 9 siječnja kao Dan Republike. Posljednja odluka Ustavnog suda, kada su preglasani srpski suci u Ustavnom sudu BiH, odnosila se na 9 siječnja, međutim nakon referenduma u RS po tom pitanju i izmjena određenih zakona, taj datum i dalje će se proslavljati kao Dan Republike pišu Nezavisne.  No što se tiče BIH on praznik više nije premda je na proslavi tog dana srpski član Predsjedništva postrojio srpski ešalon Oružanih snaga BIH.