Published On: Uto, lip 21st, 2016

KAO ŠTO JE I NAJAVIO : Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva na kojoj bi bio razmatran adaptirani SSP

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), potvrđeno je za Klix.ba.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 14. lipnja izvješće koji je podnio Hamdo Tinjak, voditelj pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima. Izvješće je tada upućeno Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predložio je odmah dan poslije, odnosno 15. lipnja, da Predsjedništvo održi hitnu telefonsku sjednicu na kojoj bi bilo usvojeno izvješće o adaptaciji SSP-a čime bi BiH ispunila važan uvjet na putu EU integracija.

No, Ivanić je ovaj zahtjev odbio uz inzistiranje da se o adaptaciji SSP-a očituje Vlada RS-a. Čović je bio protiv uključivanja entitetskih vlada, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetska razina, da se o adaptiranom SSP-u izjasne i županijske vlade te Brčko distrikt.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog da se zatraži izjašnjenje od entitetskih i županijskih vlada. Svih deset županija i Brčko distrikt dali su suglasnost na adaptirani SSP, ali se još uvijek čekaju entitetske vlade. Vlada FBiH će svoje odobrenje dati najvjerojatnije u iduća dva ili tri dana.

No, ono što je primjetno jeste da je Vlada RS-a 10. lipnja jasno iznijela stav da su za ovaj entitet predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

“Predloženim pozicijama, bez uređenog sustava prihvaćanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uvjetima nekorištenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom trenutku . Vlada Republike Srpske i Ministarstvo smatraju kako bi se prihvaćanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljnjem devastiranju agrarnog sektora RS, odnosno kako bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu, odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS, moraju preuzeti kadrovi RS u Vijeću ministara BiH”, dio je iz priopćenja Vlade RS-a.

Također, još nisu jasni odnosi unutar samog Saveza za promjene. Ministar Mirko Šarović podržao je adaptaciju SSP-a, a očigledno su to učinili i drugi ministri u Vijeću ministara BiH.

Mediji u RS-u od ranije nagađaju kako postoji određena vrsta sukoba unutar Saveza za promjene na relaciji Mladen Bosić – Mladen Ivanić. Također, vidljivo je približavanje Ivanića i Dodika pri čemu je Bosić, na neki način, isključen iz aktualnih događanja.

BiH još uvijek nije ispunila niti jedan od dva ključna uvjeta za razmatranje  aplikacije za članstvo u EU. Naime, mehanizam koordinacije još uvijek nije definitivno usuglašen kao ni prilagodba SSP-a.

Ključni rok je 13. srpanj kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU. Ako tada EU ne odgovori pozitivno na aplikaciju BiH za članstvo u EU realno je očekivati da cijeli proces integracija, zbog činjenice da nakon Slovačke predsjedavanje Europskom unijom preuzima Mlata i Velika Britanija, bude odgođen./HMS/