Published On: Uto, tra 25th, 2017

KAO JE DIVAN ŽIVOT SARAJLIJA NA RAČUN TUZLE, MOSTARA, ZENICE: Za Praznik rada ide se u Iran, Maroko, Rusiju, Dubai, Siciliju…


‘U razgovoru s uposlenicima nekoliko turističkih agencija iz naše zemlje došli smo do saznanja da će građani BiH praznik rada znati adekvatno proslaviti”, piše sarajevsko Oslobođenje navodeći kako je Prvi maj, Praznik rada, sve je bliže, a da je mjesta u zrakoplovima i hotelima je sve manje.

Oslobođenje navodi kako su upravo destinacije koje iziskuju putovanje zrakoplovom ove godine najtraženije.

Iz pojedinih agencija ističu i potražnju za nekim egzotičnim destinacijama, odnosno zemljama koje i nisu baš toliko zastupljene u putovnicama naših sugrađana, među njima su i Iran i Rusija.

Iz turističke agencije Solazur navode kako su ove godine podjednako traženi i avio i bus aranžmani.

”Od avioaranžmana radili smo Dubai, Istanbul, Maltu i Siciliju, i svi su popunjeni.

Za Maltu i Siciliju se leti čarter-letom iz Dubrovnika, ostalo su redovne linije. I to su financijski malo skuplji aranžmani od ostalih, od nekih 700 KM pa nadalje. Što se tiče autobuskih aranžmana, to su standardne europske destinacije, Venecija, Prag, Beč, Budimpešta, Milano, Rim, Toscana, od kojih su također sve rasprodane, osim Beča i Milana, gdje je jedino ostalo nekoliko slobodnih aranžmana. Od destinacija na Jadranu, kao i prethodnih godina, za Prvi maj najviše su zastupljeni Dubrovnik i Split, i to su destinacije koje građani ne propuštaju posjetiti, bez obzira na to koliko imali slobodnih dana, od kojih na kraju i ovisi dužina boravka van naše zemlje”, kazali su iz Solazura, dodavši da građani koji imaju manje slobodnih dana odlučuju se za bliže destinacije, kako bi imali više vremena za odmor.

Relax Tours agencija iz Sarajeva je imala znatno više zahtjeva za daleke destinacije, odnosno neke neobične koje nisu baš standardne ponude.

”Ono što je zanimljivo je da nam je aranžman za Iran popunjen već prije dva mjeseca. Tu je i standardno atraktivni Istanbul, koji je također popunjen. Imamo i neke nove destinacije, a koje su također popunjene, to su Maroko i Rusija, koja podrazumijeva kombinaciju Moskve i Sankt Petersburga. Od standardnih destinacija koje su zastupljene za Prvi maj, tu je također Dubai, ali ne u tolikom broju kao već navedene destinacije”, naveli su za Oslobođenje iz Relax Toursa.

Osvrnuli su se i na destinacije koje podrazumijevaju odlazak autobusom.

”Do sada smo prodali Bavarske dvorce, opciju koja podrazumijeva kombinaciju Münchena i Salzburga. Taj aranžman obuhvaća odlazak u dvorce Bavarske te obilazak Legolanda za najmlađu populaciju”, kazali su iz Relax Toursa, dodavši da je od ponuda na Jadranu Dubrovnik najprivlačniji za građane BiH.

Iz agencije Sirius travel iz Sarajeva, govore nam kako su u njihovom slučaju, ipak, za nijansu traženije jadranske destinacije.

”Tučepi, Baška Voda, Makarska, Dubrovnik, ove godine će biti najposjećeniji za praznik rada. Što se tiče europskih destinacija, najviše smo zahtjeva dobili za Siciliju, Toscanu, Maltu te za Azerbajdžan”, kazali su iz ove turističke agencije.

I u turističkim agencijama izvan Sarajeva je skoro identična situacija kad je u pitanju skup želja. No mogućnosti i broj aranžmana su znatno manji. Sarjalije putuju u prosjeku 50% više. Zahvaljujući gotovo duplo većem standardu od ostatka zemlje. Standardu koji imaju zahvaljujući neustavnom zakonu o raspodjeli PDV-a.

Kontaktirali smo par turističkih agencija iz Mostara. Ljudi su nam na naš upit, koliko su prodali aranžmana za Dubai, kazali da nismo normalni. I da su pred zatvaranjem.

Al o tome se ne smije pisati jer će vas saraj mediji optužiti za fašizam. Ni o Dretelju 1 se ne smije pisati. Ako ne smije Dežulović, što bi mi.