Published On: Sri, stu 17th, 2021

KAO DA NIKADA NISU ČITALI THE FEDERALIST PAPPERS: Pismo iz USA-a nimalo ne podsjeća na USA povijest…

Pismo je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, na dva ustavna i jednog neustavnog, odnosno na predsjedavajućeg nametnika, parazita na hrvatskom ustavnom tijelu,  rušitelja Daytona Željka Komšića kao  i na ustavne članove Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

U pismu se prijeti sankcijama svima koji bi se jednostrano povukli iz institucija BIH, kao i drugima koji bi na bilo koji način djelovali protiv Daytona.

Što ovo zapravo znači? Hoće li SAD udariti sankcije OHR-u zbog dosadašnjeg protudaytonskog djelovanja?

Hoće li Željku Komšiću zabraniti politički rad?

Neće.

Pismo je napisano Srbima kao upozorenje a dostavljeno na adrese bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu kao plijen kojim se mogu hvaliti.

Ovim pismom SAD administracija dodatno učvršćuje destruirani Daytonski sporazum kao ideju vodilju, formalno se pozivajući na Dayton, te unaprijed poručuje da demokratsko događanje politika u BIH, makar one bile u skladu s Daytonom, (vraćanje izvronih nadležnosti) neće biti dozvoljeno.

Ukratko izvolite se kuhati u bošnjačkom loncu, i zacrtanom putu reforme Daytona, ili ćete snositi sankcije. Pismo nije ništa drugo nego udar na međunarodno pravo i međunarodni mir.

Svaki obllik sankcija koji bi se dogodio u BIH a koji bi zaobišao Sarajevo, svakako bi značio kraj ili barem krah BIH.

Tražiti u 21 stoljeću od politika u BIH da prestanu biti politike i da postani avatari američke diplomacije, na način da političari prestanu provoditi volju svojih naroda a postanu igračke o koncu US administracije nije nikakvo jamstvo daytona nego udar na osnovne demokratske slobode.

OHR je u BIH najveći kršitelj Daytona, potom je to političko Sarajevo. Hrvati su najveće žrtve Daytona potom su to Srbi.

USA administracija završila je s nasiljem nad Hrvatima. Na redu su Srbi.

Ako se ovo pismo poredi s tradicijom US ustavne reforme, ispada da moderna US diplomacija nikada nije pročitala Hamiltona niti pismo br. 17. iz povijesnog dokumenta  US povijesti, a koji su bili jako važni za opstanak američke federacije. Dokument je danas poznat pod nazivom The Federalist Papers.

Oni se naprosto prema BIH narodima i građanima odnose kao prema domorodcima.

O pismu

Svako jednostrano povlačenje iz državnih institucija Bosne i Hercegovine bit će sankcionirano, poručio je američki državni tajnik Anthny Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH koje je objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Pismo je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno na predsjedavajućeg Željka Komšića i na članove Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, a pismo im je na sastanku uručio savjetnik u State Departmentu Derek Chollet.

“Kao svjedok potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Daytonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija”, napisao je Blinken.

Koraci ka podrivanju institucija BiH, piše Blinken u pismu koje je u posjedu portala Istraga.ba i Oslobođenja, ugrozili bi ne samo europsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodne za privredni oporavak i strana ulaganja.

Američki državni tajnik pozvao je sve strane na dijalog te se dotaknuo i izmjena Izbornog zakona BiH.

“To zahtjeva povratak za stol, sudjelovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje naprijed. Stabilnost i prosperitet prijedloga zakona zahtijevaju suradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane, napisao je Blinken.

Ne možemo dopustiti, napisao je Blinken, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

“Izborni zakon i ograničene ustavne reforme također su od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije i ispunjavanje europskih standarda”, piše u pismu koje je danas dostavljeno članovima Predsjedništva BiH.

Blinken podsjeća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u ožujku ove godine, navodeći da je pisao u “duhu dubokog partnerstva” koje dele SAD i BiH.

“Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja prijeti regionalnoj stabilnosti. Želio bih ponovo istaknuti našu stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredijeljenost SAD-a da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, s dva entiteta i Distriktom Brčko”, napisao je Blinken.

On je pozvao članove Predsjedništva BiH na predanost deeskalaciji trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bollero
Bollero
1 godina prije

Američki Erdoganovi plaćenici i S-o-r-o-š-eva g-ov-na ne razumiju da BiH ćafiri više nemaju šta izgubiti i da se sad borimo za SVOJU BOSNU protiv islamskih s-mra-dova i okupatora i da nas američke sankcije brinu manje od najezde muslimana na Poljsku!

OTPOR HODŽAMA!

Boris
Boris
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Tako je. Bravo bollero. Došla dara do duvara. I šta sad? Nema dalje. Gotovo, a sad adio bih…

Derim
Derim
1 godina prije

Kako god,vi nikad necete dobiti svoju etnicki ociscenu drzavicu po zamisli zlocinca Mate Bobana.
Sta god pokusali uzalud vam je,mi to ne dozvoljavamo.

Boris
Boris
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Imamo je već. I mi. I Srbi. A bogami i vi. I vi ste to i uradili. Niko drugi.

Boris
Boris
1 godina prije

Bravo. Odličan tekst.

Boris
Boris
1 godina prije

Hajmo hajmo propadnite što prije. Da opet lijepo živimo.