Published On: Pon, stu 16th, 2020

KANTON BEZ IMENA: SNSD-u tri načelnička mjesta, HDZ-u BiH dva, HDZ-u 1990 jedno

 

Da su neka stara vremena danas bi se govorilo o Kantonu Zapadne Strane, o Tropoljskom kantonu, o Kantonu Završje. Kantonu 10, neformalno Livanjskom ime HercegBosanska županija ukinuto je na Ustavnom sudu te nije njegovo službeno ime. Jer je nekog vrijeđalo. Koga? Kakav se to UZP proveo na prostoru ovog kantona? Opći je cilj cijelu HB prikazati kao UZP. Ovo je jedan od najvećih kantona u FBIH. Pokažite nam, gdje se to dogodio UZP na njemu?

Na nedjeljnim izborima za načelnike općina Hercegbosanske županije (HBŽ) pobjede u tri općine odnijeli su kandidati SNSD-a, HDZ BiH najvjerojatnije će imati jednog načelnik i gradonačelnika Livna, a kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 vodi u Tomislavgradu.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, kandidat SNSD-a Uroš Đuran odnio je tijesnu pobjedu u utrci za načelnika Bosanskog Grahova. Đuran je dobio 418 glasova (48 posto), Duško Radun (SNS FBiH, SDS) 386 glasova (44 posto), a Duško Bilčar (SDP BiH) 72 glasa (8 posto).

Neizvjesno je bilo i u Drvaru, a na kraju je pobjedu odnijela dosadašnja načelnica Dušica Runić (SNSD). Ona je dobila 1.526 glasova (51 posto), a njezin protukandidat Mladen Kukolj (SNS FBiH) 1.471 glas (49 posto).

SNSD će imati svog načelnika i u Glamoču. Dosadašnji načelnik Nebojša Radivojša dobio je potporu 47 posto izašlih birača, dok su četiri ostala kandidata zajedno dobila 53 posto glasova.

U te tri općine obrađena su sva birališta.

U Gradu Livnu nakon obrađenih 87 posto birališta u vodstvu je kandidat HDZ-a BiH Darko Čondrić s 36 posto osvojenih glasova. Nediljko Rimac (HDZ 1990) dobio je potporu 29 posto birača, neovisni kandidat Stipo Đapić 24 posto, a Dinko Periša (Županijska neovisna lista) 11 posto.

U općini Tomislavgrad, nakon obrađenih 63 posto birališta, izgledni pobjednik je kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 Ivan Buntić. On je dobio potporu 53 posto birača, a njegovi protukandidati Jozo Bagarić (HDZ BiH) i Hrvoje Orlović (Hrvatska nezavisna lista) 24 posto, odnosno 23 posto glasova.

Dosadašnji vršitelj dužnosti načelnika Kupresa Zdravko Mioč (HDZ BiH) pobjednik je izbora u toj općini. On je dobio potporu 57 posto birača, a njegov protukandidat Matko Ćurković (Hrvatska nezavisna lista) 43 posto. U Kupresu su obrađena sva birališta.