Published On: Pon, ruj 23rd, 2019

Kandidati na austrijskim izborima iz BiH izmislili naciju i traže status nacionalne manjine

Po prvi put za mjesto u Parlamentu Austrije utrkuju se tri osobe porijeklom iz BiH. Radi se o Davudu Bajramoviću, Ružici Čubeli Bajramović i Tini Kordić. Sva tri kandidata su navodno prihvatili inicijativu da Bosanci budu priznati kao nacionalna manjina u ovoj zemlji, navodi se u mailu kojeg je dobio portal Pogled.ba.

Navode se kako bi se tako uspješnije zaštitila kultura, jezik i bosanski identitet.

Status nacionalne manjine osobe iz BiH bi mogle dobiti bez većih problema s obzirom na njihovu brojnost u Austriji. Ali problem je u tome što Bosanac kao nacionalnost ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu. BiH je ustrojena kao zemlja tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, a pojam Bosanci najvećim dijelom se koristi za Bošnjake sa područja Bosne.

Ovakva inicijativa, čak i ako služi samo za dobivanje glasova u Austriji, predstavlja još jedan pokušaj asimilacije Hrvata i Srba koji se na ovaj način žele privoliti da odustanu od nacionalnog identiteta i prihvate teritorijalni koji je vezan za bošnjački narod. Sama činjenica da se u dopisu navodi kako status nacionalne manjine ima za cilj očuvanje Bosanskog jezika dokazuje kako se Bosanci poistovjećuju isključivo sa bošnjačkim narodom.

Tri kandidata su čak inicijativu za proglašenje Bosanaca nacionalnom manjinom stavili na svoje predizborne plakate. U prijevodu, izmislili su naciju koju žele proglasiti nacionalnom manjinom kako bi zaštitili njihova prava. Bilo bi korektno da je barem netko proveo istraživanje među Hrvatima i Srbima, pa i Bošnjacima o tome osjećaju li se Bosancima ili pripadnicima svojih etničkih grupa umjesto da im se na silu nameće novi identitet.

Činjenica jeste da se u predizbornim kampanjama može svašta čuti i vidjeti, ali izmišljanje nacije s ciljem dobivanja glasova daleko pomiče granice inovativnosti kandidata. Samo je problem u tome što ovdje govorimo o Bosni i Hercegovini, zemlji gdje ovakve priče predstavljaju nastavak borbe bošnjačke političke elite da u miru ostvari ciljeve koje nisu uspjeli ostvariti u ratu. Valjda će netko birače u Austriji upoznati sa ovom politikom i njezinim posljedicama.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare