Published On: Ned, stu 1st, 2020

KANDIDAT HDZ BiH ZA NAČELNIKA BUSOVAČE: Događaju se sumnjive radnje SIP-a kojima se želi “oštetiti” hrvatsko glasačko tijelo

SIP je iz nepoznatih razloga odbio prijavu 491 osobe za glasovanje u odsutnosti. S obzirom na nezakonitu dopunu SIP-a koji je već pokazao zašto je izabran na taj način i na nezakonitu prijavu prebivališta osoba koje žive u Zenici, a prijavljeni su u Busovači kako bi glasovali, možemo očekivati još nezakonitosti i poteza SIP-a koji mogu utjecati na rezultat izbora, rekao je Stipo Krišto, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Busovača u intervjuu Hrvatskom Medijskom Servis.

HMS: Kakav je položaj Hrvata u Busovači i kakvo mišljenje imate o politici aktualnog načelnika?

KRIŠTO: Kada sagledamo sveukupno stanje u našoj općini, jasno je da nije samo položaj Hrvata, već položaj svih stanovnika težak, zbog objektivnih okolnosti, ali i zbog inertne i samodopadne jednonacionalne politike aktualnog načelnika Asima Mekića.

Također, suočeni smo s odlaskom mladih i obrazovanih ljudi i stanje je dodatno otežano zbog posljedica pandemije koronavirusa, koja je pogodila skoro sve grane gospodarstva u našoj općini. Jasno je da su nam potrebne promjene odnosa vlasti prema svim problemima i lokalno vodstvo koje ima više osjetljivosti prema problemima u ovim teškim vremenima u kojima se trenutno nalazimo i koja nas tek čekaju. Politika aktualnog načelnika Asima Mekića, koji je i predsjednik KO SDA KSB, kroz ovih dvanaest godina njegove vladavine, najblaže se može nazvati jednostranom, jasno je da provodi politiku stranke kojoj pripada i kreira je u interesu Bošnjaka, bez interesa za poboljšanje položaja svih stanovnika u Busovači.

HMS: Koje će temeljne odrednice vaše politike biti ako 15. studenog budete izabrani za općinskog načelnika?

KRIŠTO: Nadam se da će tako biti, jer dvanaest godina bez ideja Asima Mekića nas je unazadilo. Temeljne odrednice mog djelovanja na mjestu načelnika su omogućiti olakšice za otvaranje novih poduzeća, te biti potpora tim poduzećima u prvoj godini rada, biti potpora studentima iz naše općine, te omogućiti bolju suradnju općinske s županijskom i federalnom razinom vlasti, kao i suradnju s gospodarskim subjektima, kako bi se stvorili bolji uvjeti za rad svih, a posebice za ostanak mladih. Zalagao bih se i za veća sredstva iz proračuna općine za sport, kulturu i uređenje javnih površina. Neophodno je i modernizirati općinsku strukturu, kao i obrazovne ustanove, jer na taj način stvaramo preduvjete za bolje i kvalitetnije obrazovanje. Obiteljski sam čovjek i svi znamo da je obitelj temelj društva, stoga bih se posebice zalagao za uvođenje naknade za porodilje i za mnoge druge olakšice mladim i višebrojnim obiteljima. Možete misliti da načelnik Mekić u dvanaest godina nije uredio niti jednu javnu površinu niti zasadio niti jedan cvijet.

HMS: Koliko je lokalna administracija radila na infrastrukturnim projektima u mjesnim zajednicama u kojima su Hrvati većina?

KRIŠTO: Lokalna administracija je vrlo malo ili nimalo radila na infrastrukturnim projektima u mjesnim zajednicama u kojima su Hrvati većina. Kroz svoje dugogodišnje vijećničko iskustvo uvjerio sam se da koliko god se vijećnici HDZ-a BiH u Općinskom vijeću zalažu za realizaciju projekata značajnih za mjesne zajednice u kojima su Hrvati većina, redovito nailazimo na prepreke i otpor druge strane kojom upravlja načelnik Mekić. Većina projekata u mjesnim zajednicama gdje su Hrvati većina realizirana je zahvaljujući zalaganju dužnosnika HDZ-a BiH sa viših razina vlasti i samih mještana. Ali, obzirom na sredstva koja Općina godišnje izdvaja za infrastrukturne projekte, jasno je da je raspodjela tih sredstava bila jednostrana, i to po selima gdje žive samo Bošnjaci, bez ulaganja u gradskoj zoni i u hrvatskim naseljima.

HMS: Kakvi su općenito međunacionalni odnosi Hrvata i Bošnjaka u Busovači i smatrate li da će izborni proces biti transparentan do kraja?

KRIŠTO: Odnosi Hrvata i Bošnjaka na općinskoj razini nisu na razini na kojoj bi trebali biti kako bi se omogućio što bolje razvoj kako u gradskom tako i u ruralnom dijelu. Što se tiče izbornog procesa, već sada vidimo niz netransparentnih i sumnjivih radnji kojima se nastoji „oštetiti“ hrvatsko glasačko tijelo. SIP je iz nepoznatih razloga odbio prijavu 491 osobe za glasovanje u odsutnosti. Obzirom na nezakonitu dopunu SIP-a koji je već pokazao zašto je izabran na taj način i na nezakonitu prijavu prebivališta osoba koje žive u Zenici, a prijavljeni su u Busovači kako bi glasovali, možemo očekivati još nezakonitosti i poteza SIP-a koji mogu utjecati na rezultat izbora. Ipak se nadam da će svi akteri izbornog procesa profesionalno i kvalitetno odraditi svoj dio posla, kako bismo, u konačnici, dobili legitimne i legalne rezultate Općinskih izbora.