Published On: Wed, Sep 23rd, 2020

Kamo plovi bh. brod u međunarodnim političkim vodama

Bh. brod plovi u međunarodnim političkim vodama, ali bez jasnog cilja. Za tu situaciju je kriv trokut – Predsjedništvo BiH, Parlament i Vijeće ministara. BiH rijetko kada ima neki jasan vanjskopolitički cilj ili dogovor, prenosi BHRT. Uzimajući izjave “važnih i umnih analitičara” koji govore “o našoj zemlji ” i nepostojanju “zajedničkog cilja prema vani” bez da je itko od njih kazao što je uzrok tome i kako je bizarno govoriti o zajedničkoj vanjskoj politici, iznutra podijeljene zemlje.

 

Politički analitčar Adnan Huskić tako smatra da se BiH od strane regije, ali i neki drugih država promatra kao država s “posebnim potrebama”. Huskić ne iznosi protuarguemnte da ona to nije.

“Mi nismo u stanju ništa jasno formulirati. Jasno je da kod nas kad dolaze tri člana Predsjedništva i govore sve samo ne jednim glasom”, rekao je Huskić za BHRT.

Posjeti državnika regije ili europskih dužnosnika BiH u posljednjih godinu dana su rijetki. Razlog za to je i pandemija, ali analitičari smatraju da susjedi i EU kao ni američka administracija nisu zainteresirani za BiH.

“Pored svih onih problema s kojima se susreće EU – kako dalje nakon Brexita, koja vrsta EU, kojom brzinom itd., su zbog izostanka napretka u BiH nas učinili onom destinacijom koja nije oportuna za dužnosnike EU”, smatra Huskić.

Ako i putuju, članovi bh. Predsjedništva rijetko idu zajedno. Posljednji primjer posjet je Dodika Zagrebu. Kao i svaki put i sada su uslijedile burne reakcije. Za Dodika je posjet privatan, za Džaferovića za osudu, za Komšića nije vrijedno spomena. Premda je Komšić taj koji nije vrijedan spomena.

Sve se svodi na prikupljanje političkih bodova, a ne na kreiranje vanjske politike.

Stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić kaže da se “BiH odrekla vanjske politike kao što se odrekla i suvereniteta”. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ocijenio je kao “turističku agenciju”.