Published On: Ned, svi 6th, 2012

Kamo ide Srbija s Nikolićem, a kamo s Tadićem?

0108007.48Predizborna kampanja u susjednoj zemlji završila je u četvrtak u ponoć, kada je počela izborna šutnja. Tadić i Nikolić će se vrlo vjerojatno i po treći put suočiti u drugom krugu izbora za srpskog predsjednika. Što za Srbiju znači pobjeda Tadića, a što Nikolića razgovarali smo s članovima našeg Stručnog tima.

 

“Nesigurnost je jedna, prava riječ kojom se najbolje mogu opisati izbori koji se u nedjelju održavaju u Srbiji. Jasno je kako će se odlučujuća bitka voditi između dviju koalicija – umivene bivše stranke Vojislava Šešelja, Srpske napredne stranke, koju sad vodi Tomislav Nikolić i Demokratske stranke trenutačnog predsjednika Borisa Tadića. Oni će s podjednakim postotkom glasova ući u drugi krug, iako trenutačno, prema anketama, Napredna stranka ima minimalnu prednost”, kazala je u razgovoru za Danas.hr članica našeg Stručnog kriznog tima, dugogodišnja vanjskopolitička novinarka HTV-a Elizabeta Gojan, komentirajući sutrašnje izbore u Srbiji.

Predizborna kampanja u susjednoj zemlji završila je u četvrtak u ponoć, kada je počela izborna šutnja. Izbori za predsjednika Srbije održavaju se istodobno s parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, a Tadić i Nikolić će se vrlo vjerojatno i po treći put suočiti u drugom krugu izbora za srpskog predsjednika. Tadić podršku građana traži na temelju činjenice da je Srbiji dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, temeljem uhićenja i izručenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. U prilog mu idu i činjenice da je za njegova mandata ukinuta viza građanima Srbije za putovanje u zemlje Europske unije, ali i poboljšanje odnosa sa zemljama u regiji. Tomislav Nikolić, izdanak Šešeljevih radikala koji se kasnije od njih odmetnuo formiravši sa svojim pristašama Srpsku naprednu stranku, birače vabi obećanjima o smanjenju nezaposlenosti i siromaštva, te borbom protiv kriminala i korupcije.

Ključnu ulogu u postizbornoj koaliciji imat će, kaže Gojan,Ivica Dačić. “Taj šef policije, čelnik reformirane Socijalističke stranke Srbije kojoj je nekadašnji vođa bio Slobodan Milošević, prema procjenama osvojit će u prvom krugu oko 12 posto glasova. Pitanje je, a on je potpuno svjestan činjenice da je ‘igrač odluke’, pa se samouvjereno i ponaša, hoće li odlučiti ostati vjeran Tadićevim Demokratima, ili će se, ipak, odlučiti za Nikolića i njegovu Naprednu stranku. Kakva god da bila njegova odluka, premijersko mjesto mu je osigurano. Za susjede u regiji, pa i za Hrvatsku, koja je u ovim trenucima sa Srbijom u blago ‘zaleđenim odnosima’, neće biti neke bitnije promjene, a strah od Nikolićeve ‘političke nesposobnosti’ uglavnom osjećaju sami birači u Srbiji. Tadić, iskusan govornik, stvorio je određen krug naklonjenih mu u Europi, dok će radikalnom Nikoliću to biti nešto teže. Ali sigurno je da je put u Europu ono što će provoditi pobjednik. Ma tko to bio. Jer europske su integracije ionako poklon – pitanje je samo hoće li put prema njima biti brži ili sporiji”, kaže nam Gojan.

Promjenu neće donijeti ni Tadić ni Nikolić

Puno drugačije ne misli ni Ivica Maštruko, također član našeg Stručnog tima, prvi hrvatski veleposlanik u Vatikanu i sveučilišni profesor sociologije religije. “Ni Tadić ni Nikolić, bez obzira tko od njih pobijedio, neće donijeti ništa novo na političku scenu u Srbiji. Treba imati na umu da je izborni sistem u Srbiji drugačiji nego u Hrvatskoj, da je cijela Srbija jedna izborna jedinica. Vlada će moći funkcionirati jedino u koaliciji od preko deset političkih stranaka, a puno više značajnih teškoća bit će na unutarnjopolitičkoj sceni, posebno u sferi gospodarstva, financija i pravosuđa, nego na vanjskopolitičkoj. I dalje ostaje otvoreno pitanje tenzija oko Kosova i za Srbiju nereguliranog statusa, tako da će ta jedna gospodarska i politička nestabilnost utjecati najviše na širenje gospodarskih veza i kontakata između dvije zemlje, dok na vanjskopolitičkom planu neće doći ni do kakvih značajnijih promjena u odnosima”, kaže nam Maštruko.

Politički manekeni

“Nikolićev politički govor, nakon što se udaljio od Šešelja, je sasvim drugačije naravi. I kad bi on došao na čelo Srbije, onda bi nastojao izigravati jednog korektnog političkog partnera, kao što je to radio i do sada politički maneken Tadić”, kaže nam Maštruko, komentirajući što bi pobjeda Nikolića značila za odnose Srbije i Hrvatske. Ni u odnosima s Europskom unijom ne vidi puno razlike, bez obzira tko od njih dvoje ponese pobjedu, kao ni u politici prema Kosovu. I tu će se, smatra Maštruko, pronaći klasična formula te će se prihvatiti da Srbija formalno ne mora priznati Kosovo.

“Za nas je puno interesantnije kako će se pobjednička strana odnositi prema BiH. Tu ćemo biti uključeni kao država daleko više nego po pitanju Kosova, a pogotovo kad je riječ o političkoj retorici po pitanju Republike Srpske. Dosadašnja iskustva ne govore, međutim, u prilog tome da bi stav Nikolića bio bitno drugačiji od Tadićevog”, zaključuje Maštruko.

net.hr