Published On: Ned, velj 24th, 2013

Kamešnica: Potraga završena, Edo Retelj pronađen mrtav (FOTO, VIDEO)

15,31 – Kako doznaje Crometeo.hr, potraga za nestalim alpinistom Edom Reteljom završena. Nažalost, nesretni alpinist nije preživio lavinu i pronađen je mrtav. Iskopali su ga pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su zadnja 24 sata uložili nadljudske napore da ga pronađu.
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja kojima pomažu i kolege iz Bosne i Hercegovine i dalje tragaju za četvrtim alpinistom na Kamešnici na kojoj su iz snježne lavine jučer spasili tri alpinista.
Spašeni su iskusni alpinisti Dalibor Filipović i Toni Đogas, te pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Domagoj Laušić  dok se za himalajcemEdvardom Reteljom, jednim od najiskusnijih hrvatskih alpinista, potraga nastavlja.
Na terenu je 130 spašavatelja iz Hrvatske i BiH koji intenzivno tragaju za četvrtim nestalim alpinistom. U podnožju čekaju rezervne ekipe za izmjenu umornih spašavatelja. Naime, zbog još uvijek velike opasnosti od novih lavina, rezervne ekipe su u sigurnosti podnožja planine.
Lavina je značajno duža nego što su govorile prve informacije. Počela je na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od 1 km, širine oko 150m, javlja Crometeo.
 

 
Jedna ekipa pristupila je sa grebena dok je glavnina pristupila iz podnožja. U potrazi se koriste lavinski psi, sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje. Nažalost, potraga još nije dala rezultata, a poteškoću predstavlja i visoki stjenoviti skok na sredini lavine.
Pada povremena kiša, a vršni dio grebena je u magli. Ipak, vremenske prilike su dosta povoljnije nego noćas kada je zbog jake grmljavine i velike opasnosti za spasitelje potraga nakratko bila prekinuta.
D.N.
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Video: Podgradina.net