Published On: Sat, Aug 24th, 2013

KAMEN TEMELJAC 31. Kolovoza: Euforija u Velikoj Kladuši: Babo diže novi ‘Agrokomerc’!!!

Prije nekoliko dana prve strojevi su ušle na mjesto gdje će se u dogledno vrijeme nalaziti “Agrofenix”, novi gospodarski kompleks koji u mjesnoj zajednici Šumatac, nadomak Velike Kladuše, gradi Fikret Abdić Babo

Izgradnja gospodarskog kompleksa “Agrofenix” u Velikoj Kladuši, koji je ideja Fikreta Abdića Babe, nekadašnjeg direktora velike jugoslavenske tvrtke “Agrokomerc”, u tijeku je u mjesnoj zajednici Šumatac u ovoj općini.

Prije nekoliko dana prve strojevi su ušle na mjesto gdje će se u dogledno vrijeme nalaziti ovaj kompleks, kako bi pripremile teren, dok, prema najavama, svečano postavljanje kamena temeljca i službeni početak radova trebaju biti upriličeni 31. augusta.

Koliki je značaj izgradnje ovog kompleksa, koji će obuhvatiti nekoliko tvornica za preradu voća, povrća i šampinjona, ali i keksa i čokolada, najbolje govore mještani Velike Kladuše i okoline, koji s nestrpljenjem čekaju da tvornica nikne, u nadi da će dobiti zaposlenje, bilo u tvrtki ili kao kooperanti.

Kolika euforija trenutno vlada u Velikoj Kladuši govori i činjenica da se veliki broj građana svakodnevno upućuje u MZ Šumatac na mjesto gdje treba biti izgrađen gospodarski kompleks kako bi vidjeli točnu lokaciju.

Enver Munjaković, predsjednik Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerca”, koje je nositelj izgradnja, a čiji je Abdić predsjednik Uprave, rekao je da će ovo biti izgradnja prve tvornice na području općine Velika Kladuša nakon 28 godina. On je istakao da, pored svih napora koje su uložili Udruženje i Abdić, od Vlade FBiH nisu uspjeli dobiti prostor nekadašnjeg “Agrokomerca” u zakup.

“I sada smo prisiljeni idemo na ledinu, da na ledini počnemo izgradnju velike tvornice. Radi se o tvornicama za preradu voća, povrća i šampinjona te za proizvodnju krekera, biskvita i čokolada”, rekao je Munjaković i dodao da su u pitanju tvornice ogromnog kapaciteta i da će se nalaziti na površini od 17.000 prostornih metara.

Prema njegovim riječima, u pitanju su tvornice koje ljudima napokon osigurava radna mjesta i život.

“To su programi koji prate ove tvornice u kooperativnoj proizvodnji i tu će gotovo svako kućanstvo pronaći sebe i zaposliti se. Dakle, veliki je značaj ovih tvornica”, ističe Munjaković, koji nije želio otkriti da li će svečanom postavljanju kamena temeljca, na kojem se očekuje prisustvo velikog broja ljudi, prisustvovati i idejni tvorac projekta Fikret Abdić, koji se nalazi trenutno u Hrvatskoj.

Munjaković kaže da imaju kontakte s Abdićem, da se dogovaraju, ali i da je njegov dolazak njegova osobna stvar.

“Došao on ili ne tamo, taj čin će se dogoditi”, poručio je Munjaković.

On je kazao da je još rano govoriti o tome koliko bi ljudi moglo biti zaposleno u okviru ovog kompleksa, govoreći da će samo tijekom građevinskih radova biti zaposleno više stotina ljudi.

depo / nezavisne