Published On: Uto, ruj 15th, 2015

KAMATNE STOPE U četvrtak će se donijeti odluka koja će se radikalno odraziti na cijeli svijet?

Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo iznimno jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti
Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovoga čevrtka, odlučivati  će se o visini referentnih kamatnih stopa. Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo iznimno jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti.
Među investitorima na financijskim tržištima, ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF, postoji strah da globalno gospodarstvo još uvijek nije spremno na rast kamatnih stopa. Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope također niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD-u prouzročio masovno prebacivanje kapitala iz ostatka svijeta u SAD, što bi moglo destabilizirati financijske sustave u zemljama u razvoju. Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD-u završen program ubrizgavanja novca u financijski sustav i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale intervenirati kako bi spriječile paniku i naglo slabljenje vlastite valute. Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u vjerojatno će biti novi val jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.
Mišljenje analitičara
Iako se u prvoj polovici godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina sudionika na financijskim tržištima smatra da je vjerojatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30%, te da će se vjerojatno pričekati sastanak koji će se održati u prosincu. Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da je to najizgledniji scenarij jer stopa inflacije još uvijek nije počela naglo rasti, a pojavili su se i gospodarski problemi u Kini koji bi mogli utjecati i na ostatak svijeta pa će američka centralna banka vjerojatno htjeti još malo pričekati kako bi vidjela razvoj situacije.
Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim financijskim tržištima, a u prvim minutama nakon objave vijesti tečaj američkog dolara u odnosu na  euro mogao bi se promijeniti do 1-2%.
Ako dođe do podizanja kamatnih stopa, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u odnosu na euro ojačati  5-10%, a u idućih godinu dana možda nakratko postati i jači od eura. A ako se podizanje kamatnih stopa odgodi, dolar će vjerojatno oslabiti dodatnih nekoliko posto sa sadašnje razine te početi jačati tek pred idući sastanak američke centralne banke.
večernji.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare