Kalabuhov: Nitko ne može biti visoki predstavnik bez rezolucije Vijeća sigurnosti

DOBOJ – Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je kako je stav Rusije da Christian Schmidt nema mandat i ovlasti visokog predstavnika jer ne postoji rezolucija Vijeća sigurnosti koja mu daje taj legitimitet.

“Naš principijelan stav je da bez rezolucije Vijeća sigurnosti nitko ne može biti legitiman visoki predstavnik i to je tako”, rekao je Kalabuhov novinarima u dobojskom naselju Ritešić.

Kalabuhov je ustvrdio da je vidljiv pokušaj Zapada da progura besmislenu priču jer Schmidt nema potreban legitimitet.

“Poštujemo službeni stav Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika da Šmit nema taj legitimitet. To znači da ne može djelovati kao visoki predstavnik i nema sve ingerencije potrebne za tu funkciju”, istaknuo je. Kalabuhov.

Podsjetio je da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik ima samo ulogu moderatora, odnosno dijaloga među stranama u BiH, ističući da Ruska Federacija, kao jedna od potpisnica tog mirovnog sporazuma, smatra da je dijalog je najbolje što se može dogoditi strankama u BiH – bez ucjena međunarodnog faktora.

“To je strpljenje, to je kompromis i tako se može doći do situacije koja je prihvatljiva za sve građane Bosne i Hercegovine”, rekao je Kalabuhov.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora PIK-a jučer su priopćili da izražavaju “punu podršku Šmitu i Uredu OHR-a”, pozvali predsjednika Srpske da “prekine politiku nepriznavanja i nesuradnje”. sa Šmitom” i naveo da je “pokušaj da se ograniči sposobnost visokog predstavnika da ispunjava svoj mandat prema Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma čin nepoštivanja”.