Published On: Sub, lip 11th, 2016

KAKVOG SMISLA IMA IMENOVANJE NOVOG MANDATARA? Zdravko Marić će teško postati premijer

Preslagivanje koje HDZ već danima najavljuje kako bi složio novu vladajuću većinu u Saboru sve je manje izgledno nakon što je jučer Jutarnjem listu iz vrha stranke Hrid potvrđeno da njihovih dvoje zastupnika neće sudjelovati u tome, piše Jutarnji, a i manjinski zastupnici više toliko ne vjeruju u moguću presloženu Vladu.
No, Predsjedništvo HDZ-a jučer je na telefonskoj sjednici odlučilo da će novi mandatar biti aktualni ministar financija Zdravko Marić.
“Da nismo uvjereni da nemamo 76 ruku ne bismo ni donijeli ovakvu odluku. U ovom trenutku nije moguće da gospodin Orešković bude više predsjednik Vlade jer nema podršku HDZ-a. Naš kandidat je Zdravko Marić i on će biti budući hrvatski premijer”, poručio jučer Butković medijima siguran u to da će HDZ dobiti priliku za formiranje nove desne Vlade.

“Ako je troje vodećih ljudi u Vladi, dakle premijer i dva potpredsjednika, međusobno si iskazalo nepovjerenje, onda je stvar demokratske kulture da se presloži većina u Saboru i formira nova Vlada, a ako to ne uspije, da se ide na nove izbore”, poručuje jedan visoko pozicionirani dužnosnik HDZ-a.

SDP najavljuje samoraspuštanje Sabora
U SDP-u su, pak, uvjereni da HDZ nije uspio skupiti dovoljno ruku pa je predsjednik te stranke, Zoran Milanović, jučer u Saboru izjavio kako će njegova stranka skupiti dovoljno potpisa za samoraspuštanje Sabora, ako im se u tom zahtjevu pridruži i Most.

Oporba, inače, osim svih zastupnika bivše koalicije Hrvatska raste računa i na potpis IDS-a, Ivana Vilibora Sinčića, Stipe Petrine, ali i trojice manjinaca – Milorada Pupovca i Milu Horvata iz SDSS te Veljka Kajtazija. No, problem je u tome što zasad nitko od manjinaca nije tu vijest i službeno potvrdio.
Inače, na Klubu zastupnika SDP-a jučer je dogovoreno i da njihovi zastupnici od idućeg tjedna ne planiraju ići na sjednice saborskih odbora i sudjelovati u njihovom radu.

Iz Mosta poručuju da će podržati SDP-ov prijedlog
A zanimljivo je i da se u Mostu i dalje nadaju da će HDZ biti prisiljen povući prijedlog za opozivom premijera Oreškovića prije no nego što dođe do izglasavanja o opozivu Karamarka budući da se iz HDZ-a, kako Jutarnji piše, može čuti da HDZ nije uspio skupiti potreban broj glasova te da se radi radi o običnom psihološkom ratu zbog kojeg će na kraju HDZ morati povući Oreškovićev opoziv.

Ne dogodili li se to do četvrtka, onda će Most podržati SDP-ov prijedlog za samoraspuštanjem sabora.

Dogodi li se to doista, na nove bismo izbore mogli izaći već na Veliku gospu.
HDZ tad ne bi niti imao priliku mjesec dana pokušavati složiti novu većinu u Saboru koja bi podržala novu desnu Vladu, piše 24 sata. Kada se Sabor većinom zastupnika sam raspusti, onda nema roka od 30 dana za pokušaj novog mandatara. Predsjednica mora raspisati izbore u roku od 30 do 60 dana. (net.hr)