Published On: Sub, ruj 14th, 2019

Kakvo iznenađenje: Izetbegović ponovno predsjednik SDA pa poslao poruke Hrvatskoj i Srbiji

Delegati na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) izabrali su danas aklamacijom Bakira Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA.

Prethodno su delegati glasovali da se izbor glasovanja vrši javno. Pri tome su samo dva delegata bila suzdržana i nijedan protiv. Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao, obrazlažući statut stranke, da se izbor može vršiti javno ukoliko na Kongresu ima samo jedan kandidat za predsjednika.

Tako je za Izetbegovića glasalo svih 1.227 prisutnih delegata.

Njegov mandat na poziciji predsjednika najutjecajnije političke stranke u Bosni i Hercegovini trajat će iduće četiri godine, odnosno do 2023. godine. Izetbegović u drugi mandat ulazi s izmijenjenim Statutom SDA koji u velikoj mjeri ograničava moć stranačkih dužnosnika.

Predsjednik SDA ranije je u nekoliko navrata ponovio kako će nakon Kongresa SDA započeti reformiranje stranke što prije svega znači pomlađivanje kadra, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih skupina koji prihvaćaju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsjednika SDA s obzirom na to da su ga sve organizacije u sastavu SDA jednoglasno nominirale za novog predsjednika SDA. On je tijekom obraćanja delegatima rekao da takvu podršku doživljava kao podršku politici koju je vodilo rukovodstvo, prenosi Klix.ba.

Delegati na Kongresu SDA danas će izabrati i devet od 15 ponuđenih kandidata za potpredsjednika SDA. Na listi za potpredsjednike nalaze se Melika Mahmutbegović, Alma Čolo, Aida Obuća, Senija Bubić, Adil Osmanović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Refik Lendo, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Amir Fazlić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Odnosi u trokutu BiH, Srbija i Hrvatska nisu napredovali, nažalost. Paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagali u naouružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja oko demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila trošiti vodne resurse BiH bez pravedne naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu našoj tvrtki vrijednu milijarde eura. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojom se zatvara izlaz BiH na otvoreno more, zajamčen Konvencijom Ujedinjenih nacija. Presude za UZP Prliću i drugima, zatim Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do Beograda i Zagreba, nisu doveli do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva UZP-a, kazao je Izetbegović.

Naveo je da su, zajedno s najutjecajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, doveli do negiranja presuda Haaškog suda i glorificiranja zločinaca.

Umjesto katarze, prihvaćanja presuda, dobili smo političku i ideološku kontraofanzivu, s ciljem izjednačavanja branitelja i agresora, relativiziranja istine o ratnim zbivanja, kompromitacije uglednih zapovjednika, istaknuo je on.

Poručio je kako je iz vrha Tužiteljstva i Suda BiH počelo uklanjanje Bošnjaka.

Izjednačavanje branitelja i agresora bi skinulo teret odgovornosti sa strane koja je izvršila agresiju, počinila etnička čišćenja koja su kulminirala srebreničkim genocidom, i omogućilo novu poziciju politici koju oličava SNSD predvođen Miloradom Dodikom. Politici koja otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje jamče stabilnost države BiH – OSA-e, SIPA-e, Ustavnog suda, Tužiteljstva i Suda BiH, i pokušava nametnuti volju entiteta državi u sferi nadležnosti koje su isključivo državne, u obrani i vanjskoj politici, kazao je Izetbegović.

Naveo je kako ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bh. pravosudnog sustava, OHR-a i Međunarodne zajednice.

Stalnim uvredama predstavnika OHR-a, SAD-a, Njemačke – se ispipava puls i reakcije velikih sila i međunarodne zajednice. Nema reakcije kada SNSD organizira protivustavne referendume, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima poput Karadžića i Plavšićke, zaustavlja NATO put BiH, vrši blokadu rada PS BiH. Odlučna reakcija domaćih i međunarodnih institucija je izostala i kada je u pitanju protuustavno i protuzakonito djelovanje vlasti u RS-u prema Bošnjacima i Hrvatima. Mada Hrvata i Bošnjaka u RS-u ima 15%, oni zauzimaju manje od dva posto pozicija u administrativnom aparatu ovog entiteta, njihove predstavnike u Vladi imenuje SNSD, djeca Bošnjaka nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika u školama, napadi na povratnike i džamije se ciklično ponavljaju. Drugačije i ne može biti u entitetu čiji predsjednik povratnike tretira kao okupatore, kazao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Istaknuo je kako postoje povijesni trenuci kada treba reći dosta i odmjeriti snage s onima koji su umislili da su dominantni i da mogu diktirati.

Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica koja je u prethodnom desetljeću svašta tolerirala, konačno se probudila. To svjedoče zaključci s izvanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira od 29. kolovoza. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsjednika, nauče poštovati bazične vrijednosti i principe koje svima trebaju – Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, susjede, poručio je Bakir Izetbegović, prenosi Jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare