Published On: Sri, stu 24th, 2021

Kakve vrste riba krije Livanjsko polje?

Identificirane su dvije brane koje onemogućavaju povezanost rijeke Sturbe i migraciju riba, te bi ih bilo neophodno ukloniti.

U sklopu projekta “Uspostavljanje temelja za očuvanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru” tijekom mjeseca rujna 2021. godine projektni tim zajedno s timom za uklanjanje brana WWF Adrije obavio je terensku posjetu u svrhu mapiranja nepotrebnih brana na rijekama u Livanjskom polju.

Identificirane su dvije brane koje onemogućavaju povezanost rijeke Sturbe i migraciju riba, te bi ih bilo neophodno ukloniti.

Podsjećamo da su u Crnoj Gori ove godine uklonjene prve tri brane na Balkanu na rijeci Vezišnici koja je pritoka rijeke Ćehotine.

Početkom mjeseca listopada 2021. godine u suradnji sa Speleološkim društvom Mijatovi Dvori projektni tim je ušao u sustav špilja Ponor Kovači – Izvor Ričine s ciljem istraživanja endemskih vrsta riba.

Istraživanje je provedeno 4 mjeseca nakon dugih suša te su uvjeti bili idealni za istraživanje podzemnih vrsta riba. Tijekom spomenutog istraživanja, u podzemnom sustavu Kovači-Ričina pronađene su endemske vrste oštrulj, sitnoljuskavi klen te drlja.

Također, u špiljama su pronađene babuška, uklija te mlade jedinke smuđa. Razlog zbog kojeg su se te invazivne vrste našle u podzemlju treba detaljno istražiti.

Projektni tim je dodatno uradio dva terenska istraživanja u drugoj polovici listopada. Jedno terensko istraživanje je bilo namijenjeno za određivanje fizikalno-kemijskih i bioloških parametara u onim vodotocima gdje smo pronašli endemske vrste riba kako bi se utvrdili uvjeti koje preferiraju ove vrste, u drugom terenskom istraživanju kontrolirala se migracija čipiranih riba.

Kakve vrste riba krije Livanjsko polje? - Kakve vrste riba krije Livanjsko polje?

Foto: WWF / Kakve vrste riba krije Livanjsko polje?

”Krajem mjeseca listopada u suradnji sa PMF-om Sveučilišta u Mostaru izvršena je terenska posjeta te su se obišle sve lokacije koje su povezane s našim istraživanjem i pronalaskom endemskih vrsta riba.

Uzeti su uzorci za daljnju analizu fizikalno-kemijskih parametara kvalitete voda, kao i za biološki aspekt kvalitete voda koji će pomoći odrediti kakvi točno uvjeti odgovaraju endemskim vrstama riba koje imamo u Livanjskom polju”, kazala je Sanja Duranović, stručna suradnica na projektu.

Nakon dodatne kontrole migracija i populacije čipiranih riba u sklopu projekta koji provodi Udruga Dinarica, a financira Critical Ecosystem Partnership Fund izraditi će se finalna studija o rezultatima dvogodišnjeg istraživanja endemskih vrsta riba Livanjskog polja kao i preporuke za očuvanje.

Također će se raditi na nastavku aktivnosti na očuvanju endemskih vrsta riba jer ovaj projekt mapira nulto stanje endemske populacije riba. Uz inicijativu zaštite Livanjskog polja koja je trenutno u proceduri nastavkom promocije i očuvanja endemskih vrsta riba pridonijeti će se sveukupnoj vrijednosti Livanjskog polja kao zaštićenog područja.

O WWF-u

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.

Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Chara
Chara
2 dana prije

A one brane u Mratinju! 200 metara visoka. Možda je i danas najviša u Evropi? To je samo ona yu mogla izgraditi. Ova država ne može bent na Miljacki izgraditi. I to mratinje – kako je crnogorci zapustiše. Sva je u šumu zarasla.