Published On: Wed, Oct 21st, 2015

Kakva raskoš: Ovo je sarajevski stan Emine, kćerke Ejupa Ganića (FOTO)

Stan površine 98 kvadrata, smještenom u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, u vlasništvu je Emine Ganić, direktorice Sarajevske filmske akademije.

Iako je stambena zgrada u kojoj se stan nalazi novijeg datuma, projektanti interijera imali su zahtjevan zadatak unapređenja njegovog dispozicijskog rješenja, čije su originalne prostorije bile u neskladnim odnosima i neadekvatne veličine za odabranu namjenu. Izvršenom adaptacijom znatno su prošireni kupaonica i WC, a ostava je dobila namjenu raskošne garderobe. Spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno su povezani centralno pozicioniranim dvostrukim vratima, s mogućnošću njihovog zajedničkog ili zasebnog korištenja.

Na taj način ostvarena je kružna veza u cijelom stanu te je postignuta prostorna fluidnost, a interijer stana karakteriše interakcija savremenog dizajna i eklektičkih elemenata i motiva s pretežno klasicističkim stilskim predznakom. Ulaznim hodnikom dominira centralno postavljeni kristalni luster, a na zidnim pločama uočavaju se simetrično pozicionirana vrata stropne visine, manja biblioteka savremenog dizajna i ogledalo s konzolnim stolićem.

Dnevni boravak s trpezarijom predstavlja svojevrsni produžetak hodnika, a njihova je veza ostvarena posredstvom dvostrukih staklenih vrata. Cijelim prostorom dominiraju nježni tonovi sive, s akcentima u nježnim nijansama ružičaste i plave boje. “Lajtmotiv” interijera su patinirani zidovi koji su prostoru dali poseban karakter i toplinu. Izbor i kombinacija namještaja s posebno dizajniranim ugradnim elementima kuhinje, šanka i polica u dnevnom boravku karakterišu princip kontrasta savremenih čistih ravnih linija i udobnih klasicističkih i ergonomskih oblika. Spavaća soba povezana je s radnom sobom i kupatilom, a posredno i s terasom. Kupatilo je u potpunosti savremeno, a karakterišu ga ravne linije, ortogonalne geometrijske forme i hromatska skala, s osvjetljenjem gotovo cijele stropne površine i mnogo ogledala, koji stvaraju poseban efekt iznenađenja u odnosu na ostatak prostora.

Karakter vlasnice stana, moderne, mlade djevojke s posebnim afinitetom prema filmu, književnosti i suvremenoj umjetnosti, ogleda se u mnoštvu ličnih dekorativnih detalja i suvenira s putovanja. Naročito je zanimljiva prostorna kompozicija radne sobe u kojoj su kombinovane sofe i fotelja inspirisane Chesterfield stilom, s providnom stolicom od akrila i neonskim natpisom stiha pjesme T.S.Eliota.