Published On: Pon, lis 10th, 2016

KAKVA DRŽAVA Urušio se zid u zgradi Oružanih snaga BiH, vojska je spašena…

U zgradi Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH u tijeku su izviđajni postupci rješavanja izvanrednog događaja u kojem je narušena funkcionalnost i stabilnost objekta zgrade Zajedničkog stožera OS BiH, te je ugrožena sigurnost pripadnika OS BiH koji se nalaze na ovoj lokaciji.
Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na objektu School of Science and Technology u Sarajevu u ulici Bistrik broj 7. došlo je do rušenja vanjskog dijela zida na objektu zgrade Zajedničkog stožera OS BiH u ulici Bistrik 5. Sarajevo.
Iako su radovi ranije obustavljeni od strane Službe za inspekcijske poslove općine Stari grad investitor i izvođači su nastavili izvođenje radova koji su prouzočili rušenje vanjskog zida na objektu Zajedničkog stožera OS BiH, oštećeni su konstruktivni elementi objekta, krilni zidovi, kao i međukatna konstrukcija.
Zbog ugrožene sigurnosti pripadnika OS BiH jedan dio zgrade je evakuiran, dok je u tijeku daljnja procjena statičke stabilnosti objekta i osiguravanja konstruktivnih elemenata objekta od daljnjeg urušavanja i daljnje materijalne štete.
Ministarstvo obrane BiH već je kontaktiralo Zavod za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Stručne osobe iz ove institucije, će tijekom dana obići objekt Zajedničkog stožera OS BiH te dati stručni nalaz i mišljenje, kao i prijedloge za osiguranje objekta od daljnjih urušavanja i za sanaciju oštećenja.
Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nisu bili uključeni u proces izdavanja dokumentacije o gradnji knjižnice u krugu objekta School of Science and Technology u Sarajevu u ulici Bistrik broj 7., zbog čega su i uložili žalbu na dozvolu za gradnju. Iako je od strane Općine Stari Grad žalba uvažena te naloženo da se radovi obustave, investitor i izvođač radova to nije ispoštovao, te je došlo do neželjenih posljedica, navodi se u priopćenju, prenosi N1./HMS/