Published On: Uto, stu 1st, 2016

KAKO SUD UOPĆE ODREĐUJE VISINU KAZNE? U BiH osuđena sedmorica boraca ID

SARAJEVO – Sud BiH osudio je na višegodisnje kazne zatvora sedmoricu muškaraca iz BiH, koji su se borili na strani terorističke Islamske države, prenijela je agencija Hina.
Kako se navodi, oni su prvostupanjskom presudom osuđeni na nešto više od 11 godina. Na tri godine zatvora osuđen je Enes Mešić, Adem Karamuja na dvije, Mirza Kapić na godinu i devet mjeseci, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po 16 mjeseci, a Ibro Delić i Samir Hadžalić na po godinu dana.
Sud BiH odluku je donio na temelju dokaza da su osuđeni tijekom 2013. i 2014. godine u Siriji borili na strani ID, kao i da su u tu zemlju stigli preko Turske, kršeći zakone BiH pišu Nezavisne.
Odvjetnici optuženih najavili su žalbe na presudu, a pravomoćnu presudu donjeće Prizivno vijeće suda BiH.
Nejasno je međutim po kojoj osnovi Sud određuje krivnju, te visinu kazne. Ako se kazne daju samo na osnovu vremena koje su dotični proveli u ID-u kakvo je to sudstvo? Što značid da je netko proveo pola godine u ID-u ili godinu i pol? Zar je Bosni i Hercegovni jedini kriterij kod određivanja kazne činjenica da je netko bio član ISIS-a? Umjesto da ju brine činjenica što je točno radio u ISIS-u?
Sulud način presude. Visine kazni inače, sami procjenite jesu li smiješne ili nisu. S obzirom na ono što ISIL  čini u svijetu.
Isil je fašizam. Nikad manje osuđenih fašista. Kazne su im takve da im dođu kao pomilovanje.
Ukratko – netko pobije selo u Bosni s 21 stanovnikom, ne dobije niti dana kazne. Ima stranku. Ide na političke skupove. I junak je u najboljeg naroda. Netko ode u ISIL. Reže glave godinu dana. Bombardira cijela sela. Siluje žene , djecu. Učini to nad stotinama njih. I dobije pola godine. Bravo Tužiteljstvo BIH!