Kako su se voljeli Enver Šiljak i Frida Laufer: Halid Bešlić otpjevao tragičnu ljubavnu priču iz ratne ’41…

Halid Bešlić opjevao je u svojoj novoj pjesmi ‘Je l’ ti žao što se rastajemo ‘veliku i tragičnu ljubavnu priču iz 1941. godine između tuzlanskih revolucionara Envera Šiljka i Fride Laufer, za koju ovih dana snima spot u Tuzli.
 
Produkcija Depo iz Sarajeva, najstarija diskografska bh.kuća Sarajevodisk i RTV 7 Tuzla, jutros su u Tuzli počeli snimanje glazbenog spota za pjesmu “Je l ‘ti žao što se rastajemo”, koju izvodi  Halid Bešlić .
Radnja spota temelji se na romanu  Jasmina Imamovića  “Slana zemlja”, koji je, opet, zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine. Roman ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd.
Radi se o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja  Envera Šiljka  i Židovke  Fride Laufer . Enver Šiljak bio jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i glazbenik. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli. Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle.
Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari  Rudolf Vikić  i  Memo Suljetović .
Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u konc-logor, gdje je zajedno s njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno s Rudolfom Vikićem i Memom Suljetović, strijeljan 5. 9. 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l ‘ti žao što se rastajemo”.
– Čim sam pročitao rukopis romana Jasmina Imamovića, odlučio sam se za snimanje ovog spota. Mene osobno oduševljava antifašistička tradicija Tuzle. Iako je radnja “Slane zemlje” smještena u 1941. godinu, roman je aktualan i danas potreban. Poštujem i to što Jasmin Imamović kao gradonačelnik njeguje kulturno povijesno naslijeđe Tuzle. Održava spomenike antifašizma, izgradio je spomenik  kralju Tvrtku , ali od zaborava svojim romanom spašava i veličanstvenu ljubavnu priču Envera i Fride. Ovaj antifašistički spot, kojeg snimamo u antifašističkoj Tuzli, doživljavam i kao svojevrstan odgovor Bosne i Hercegovine na aktualnu rehabilitaciju fašiste Draže Mihailovića  u Srbiji, kaže redatelj i producent ovog glazbenog spota Jasmin Duraković .
Ni Halid Bešlić nije ostao imun na ovu veliku i tragičnu ljubavnu priču te priznaje:
– Jasmin Imamović i ja smo dugogodišnji prijatelji. Kada mi je ispričao priču o narodnom heroju Enveru Šiljku i Fridi Laufer, odmah sam rekao da hoću pjevati pjesmu koju je Enver, dok su ga vodili na pogubljenje, pjevao svojoj djevojci.
Aranžman i obradu pjesme “Je l ‘ti žao što se rastajemo”, učinili su profesori  Dragan Divjak  i  Dženan Jusufović .
Halidu Bešliću u izvođenju pjesme pomaže tuzlanski zbor Lege Artis, a spot se snima u historijskoj jezgri Tuzle iu staroj Fabrici soli, u kojoj su Enver Šiljak i Frida Laufer, nekada radili.
U spotu igraju  Nedim Malkočević, Edis Žilić  i  Feđa Zahirović , dok Fridu Laufer igra mlada manekenka i Miss FBiH  Belma Ibrahimović .
Snimanje pjesme i spota završava se u utorak, 19. svibnja, a kako rekonstrukcija događaja iz ratne ’41. izgleda na setu, pogledajte u našoj fotogaleriji.