Published On: Mon, Jun 1st, 2020

Kako su Novalić, Solak i Hodžić dogovarali nabavu respiratora, tko je i zašto deinstalirao Viber aplikacije?

Tužilaštvo BiH uveliko nastavlja istragu u aferi “Respiratori” bez obzira na odluku Suda da ne prihvati prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima, premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću, piše Avaz.ba.

Iako će se ova trojka braniti sa slobode, Sud BiH je ipak potvrdio osnovanu sumnju određivanjem mjera zabrane.

No, prema dokumentaciji Tužiteljstva i dokazima tužitelja koji su u posjedu “Avaza”, osumnjičeni Novalić, koji se tereti da je zloupotrijebio položaj, već prvi kontakt s vlasnikom “Srebrene maline” Fikretom Hodžićem ostvario je krajem ožujka, prije zaključivanja ugovora o nabavi respiratora, i to u kabinetu premijera, koji nije bio službeno ni najavljen niti je Hodžićev dolazak protokoliran u knjigama evidencije ulazaka stranaka u zgradu Vlade.

Također, tijekom pretresa u Vladi, utvrđeno je da dolazak Hodžića nije evidentiran u dnevnik posjeta kabinetu.

Faksimil Tužiteljstva BiH od 20. svibnja, a odnosi se na prijedlog za određivanje pritvora | Foto: Avaz

Službeno, Tužiteljstvo BiH je zapovijed o provođenju istrage protiv Solaka i Hodžića donijelo 13. svibnja, a proširenje zapovijedi u odnosu na Novalića 28. svibnja, dan prije ispitivanje u SIPA-i, kada je uslijedilo i njihovo uhićenje.

No, Tužiteljstvo, kroz iskaze svjedoka i materijalne dokaze, navodi da su Novalić, Solak i Hodžić, zajedno s njima poznatim zaposlenima u Vladi Federacije, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te drugim pripadnicima u BiH i inozemstvu, kao pripadnici skupine ljude, koristeći proglašenje pandemije, pripremili plan kojim bi protupravnim radnjama u postupku javne nabave pribavili novac iz proračuna koji je odlukama Vlade FBiH u velikoj vrijednosti izdvojen i namijenjen za nabavu neophodnog materijala.

Tužiteljstvo vjeruje da je ova skupina sklapanjem ugovora sa “Srebrenom malinom” omogućila stjecanje i zadržavanje protupravne imovinske koristi u za sada samo njima poznatom iznosu, ali ne manjem od 1.000.000 KM, a za proračun FBiH prouzrokovalo štetu u novčanom iznosu ne manjem od 10.530.000 KM.

Nije adekvatan tretman

Istaknuto je da je kupljena, a potom i isporučena medicinska oprema (ACM812A) koja ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njegova primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Prema navodima Tužiteljstva kojima dokazuju osnovanu sumnju, navodi se da je Novalić, iako je znao da FUCZ ne može biti ugovorno tijelo, putem Solaka posao dodijelio “Srebrenoj malini”, koja nije imala uvjete za dobivanje potrebne suglasnosti za uvoz i promet medicinskim sredstvima. On je iskoristio ovlasti premijera i 2. travnja sazvao telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o odobravanju izdvajanja sredstava FUCZ-u u iznosu od 4.950.000 KM, ali i odluka o davanju prethodne suglasnosti Federalnom stožeru civilne zaštite da u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije bude isplaćeno iz posebne naknade za ovu svrhu osigura i 7.000.000 KM.

Faksimil Tužiteljstva BiH kojim se navodi da je Novalić 2. travnja sazvao hitnu telefonsku sjednicu Vlade FBiH | Foto: Avaz

Tužiteljstvo navodi da je Solak, iako je znao da nije FUCZ ugovorno tijelo, a pri tome se nezakonito izuzeo od primjene Zakona o javnim nabavama, 3. travnja zaključio ugovor s Hodžićem o nabavi 100 respiratora HC VE003, za ukupni iznos od 10.530.000 KM.

Poslije ove transakcije, Hodžić je, tvrde tužitelji, iako je znao i nije imao ugovorene pravne poslove koji osiguravaju isporuku ove robe, u skladu s obavezama ugovora, stupio u poslovne odnose s firmom ”BTL Medical” Podgorica i 14. travnja kao krajnji kupac zaključio aneks ugovora o prodaji medicinskih sredstava dobavljača “Shangai Chang Qi Medical Tehnology Centar” te o kupovini respiratora ACM812A, koji nisu predmet zaključenog ugovora s FUCZ-om, niti ih je tada, kao kupcu, uopće dostavljao kao ponudu.

No, da bi prikrili kazneno djelo, Tužiteljstvo navodi da su Hodžić i Solak izradili zatim drugu ponudu i ugovor tako da su u odnosu na prvobitne izmijenili samo predmet ugovora i upisali oznaku robe i tip respiratora ACM12A, koje je potom Solak kao lažne poslovne isprave i dokumentaciju iskoristio i stavio u spis predmeta javne nabave, zamijenivši prvobitno potpisani ugovor i ponudu.

Osim toga, Tužiteljstvo navodi da je Novalić, koristeći svoj službeni položaj neposredno ili putem njemu poznatih osoba u telefonskoj i drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove zahtijevao da se žurno ubrza procedura upisa “Srebrene maline” u registar veletrgovaca medicinskih sredstava te izda suglasnost za žuran uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar, točnije respiratora ACM812A.

Zanimljivo je da dokazi Tužiteljstva DT 01 ukazuju na vezu i kontakte Hodžića i Novalića putem maila od 29. ožujka, kada Hodžić Novaliću dostavlja specifikacije za dvije vrste respiratora, i to tip BOARAY 300 D i Shangrila 510 S.

Međutim, iz iskaza svjedoka Tužiteljstva od 13. svibnja istaknuto je da je “Novalić u svom uredu razgovarao s nekim liječnikom”, koji mu je dao informacije o neupotrebljivosti ovog respiratora jer je isti dostavljen Srbiji i koji je u Velikoj Britaniji uništen jer je izazvao negativne zdravstvene posljedice”.

Faksimil Tužiteljstva: Tko je od liječnika bio kod Novalića i kakve je ponude prvo slao Hodžić | Foto: Avaz

Sve ove dokaze Tužiteljstvo, osim materijalne dokumentacije, dokazuje u vidu sadržaja komunikacija Viber grupe s oduzetih mobilnih aparata Novalićevih najbližih suradnika, počevši od 23. ožujka.

Iskaz svjedoka koji su među prvim saslušani u Tužiteljstvu potvrdili su postojanje ove Viber grupe. Tako se navodi u iskazu svjedoka da je jedan od sudionika u grupi upozoravao sudionike da brišu poruke u vezi s respiratorima, a poruka se odnosi na 2. svibnja u 11 sati i u 12.19 sati, a što su Novalić i ostali i uradili.

Faksimil Tužiteljstva koji se odnose na brisanja poruka | Foto: Avaz

Po dokazu DT-16b, tužitelji smatraju da je osumnjičeni Novalić, zajedno s sudionicima, brisao poruke, kao tragove i dokaze počinjenih kaznenih djela.

I saslušana svjedokinja u svom iskazu Tužiteljstvu potvrdila je da je brisala svoje poruke.

Osim toga, Tužiteljstvo u dokazima DT 16 navodi da je Novalić u vremenskom razdoblju od 14. svibnja, kada su oduzeti mobiteli njegovih najbližih suradnika, a u vrijeme kada istraga nije proširena u odnosu na njega, svjestan svojih inkriminiranih radnji, nakon nekoliko dana aplikacije koje je koristio za komuniciranje s identificiranim i neidentificiranim pripadnicima grupe i potencijalnim svjedocima deinstalirao.

No, ove navode njegova je obrana osporila još tijekom ročišta u Sudu BiH./HMS/