Published On: Pet, tra 7th, 2017

KAKO SU NAVIJAČI ZEZNULI ZAKON: Nakon zabrane prekrivanja lica Ultrasi na utakmicama u islamskim nikabima!

Da navijačkoj dosjetljivosti nema kraja, pokazali su prošli tjedan navijači švedskog AIK-a iz Stockholma. Naime, početkom ožujka je na snagu stupio zakon po kojem je zabranjeno nositi odjeću koja maskira lice na svim sportskim događajima u Švedskoj. Maskirane osobe riskiraju kaznu zatvora do šest mjeseci, a cilj samog zakona je borba protiv nasilja i upotrebe pirotehničkih sredstava, piše Nogomet Plus.

Prva domaća utakmica u sezoni za navijače AIK-a je značila i susret protiv Hackena. Na samoj utakmici ultrasi su se pojavili s nikabima, kojima žene pokrivaju lice u arapskom svijetu. Zakon ima odredbu da se zbog vjerskih razloga može nositi na sportskim događajima, stoga su ultrasi očito odlučiti iskorisiti tu „caku“ i na kratko postati muslimani (iako nikab zapravo nose samo žene).

Ministar Anders Ygeman na čiju inicijativu je zakon i donesen, naglasio je da nisu svi navijači u Švedskoj ultrasi i ne očekuje veći broj navijača u nikabima na utakmicama. Na pitanje što će se događati sada na utakmicama, Ygeman naglaša da policija nema jasnu direktivu što raditi, a na sudovima je da odluče o daljnjim postupcima.

Na spomenutoj utakmici AIK-ovi navijači ‘pozdravili’ su ministra Ygemana sljedećim transparentom: “AIK-ovi ultrasi ne misle loše, sada zbog maskiranja moramo koristiti vjerske razloge, sloboda ultrasa konačni je cilj. Hvala ti Ygeman na zakonskoj rupi”.