Published On: Pon, sij 7th, 2013

Kako su Lijanovići od Hypo banke dobili 70 milijuna marka !?

Istražitelji koji rade na dokumentiranju zloupotreba kod izdavanja višemilijunskih kredita u “Hypo Alpe-Adria banci” pripremili su krivičnu prijavu protiv Jerke Ivankovića Lijanovića, aktualnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH te potpredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak i vlasnika širokobriješke kompanije “Lijanovići” saznaje “Dnevni avaz” iz dobro upućenih izvora.
Dug Lijanovića prema ovoj banci veći je od 70 milijuna KM, a nastao je u razdoblju od 2008. do 2011. godine. Prema raspoloživim podacima, Lijanovićima je u tom razdoblju dodijeljeno više od 50 milijuna KM tzv. rizičnih kredita, na što je upozoravala i Agencija za bankarstvo FBiH, dok je, prema neslužbenim informacijama, čak 20 milijuna KM dodijeljeno suprotno zakonskim propisima.
U dokumentiranju kriminala u “Hypo banci” znatno je doprinijela istražna komisija “CSI Hypo” koja je formirana u centrali ove banke u Austriji radi utvrđivanja činjenica i rasvjetljavanja sumnjivih kredita u svim njenim poslovnicima.
U svemu je, međutim, više nego indikativno da je identičan kriminal počinjen i u slučaju dodjele više od 50 milijuna KM kredita ocu i sinu Hilmi i Muji Selimoviću, vlasnicima “Sarajevske pivare” i još stotinjak kompanija.
Istražna komisija “CSI Hypo”, jednako kao i za Lijanovića, utvrdila je i da Selimovići ove kredite do danas nisu vratili, a dokumentaciju o njihovom predmetu predala je domaćim policijskim agencijama. Međutim, za razliku od Lijanovića, protiv Selimovića nije sačinjena nikakva prijava!?
Ovo saznanje dovoljno govori o tome da pojedinci u policiji i tužiteljstvima, pod pritiskom Selimovićevih političkih pokrovitellja – kriminalnih struktura iz SDA, ne žele otvoriti slučajeve kriminala ove obitelji, tvrdi Dnevni avaz.
Sumnju da Selimovići, osim političke, imaju i zaštitu od pojedinaca u pravosuđu potvrđuje i činjenica da Tužiteljstvo Kantona Sarajevo 12 godina istražuje nezakonitosti u poslovanju “Sarajevske pivare”. Naime, još 2001. podnesena je krivična prijava protiv odgovornih osoba u toj kompaniji.
Također, objavili smo i da je pod sumnjivim okolnostima obustavljena istraga o privatizaciji “Sarajevske pivare”, čiju je prodaju Selimovićima, što je odranije poznato, amenovao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.
Samo za dvije tvrtke, “Klas” i “Sarajevsku pivaru”, Selimovići državi duguju oko 15 milijuna maraka PDV-a!, tvrdi Avaz