Published On: Mon, Jun 10th, 2013

Kako su Kinezi ispitivali Moravu

Beograd – Naoružani mapama i foto-aparatima kineski inženjeri su snimali točke na riječnom toku Morave za koje su procijenili da bi mogle biti najproblematičnije.

Izaslanstvo kineske kompanije “Čajna Gezhouba grup korporejšn” poslije dva tjedna ispitivanja ocijenila je da je projekt gradnje kanala “Morava” – “izvodljiv, iako postoje određene infrastrukturne prepreke, koje je moguće riješiti”.

Reporteri “Novosti” pridružili su se kineskim stručnjacima na posljednjoj etapi ispitivanja plovnosti Morave. Od Niša do Bujanovca zajedno smo pratili tijek Južne Morave. Kopnom, jer se rijekom još ne može. Prva ih je sačekala već na izlazu iz Niša. Sa mosta se pruža pogled na jednu od najvećih znamenitosti ovog kraja – televizor “EI Niš” potopljen u mulju rijeke, koja se može pregaziti zavrnutih nogavica da se hlače ne iskvase. Teško je zamisliti da bi ovuda mogao plovi brod, ili makar barža.“Južna Morava jeste mala, ali ovaj projekt je veliki, čak i za naše standarde” – spremno odgovara Juan Ling, prvi čovjek delegacije kineske kompanije. “Znam da je ideja postojala i prije stotinu godina, ali tehnologija kojom sada raspolažemo, nije. ” Tehnički to je svakako izvedivo, ali osnovno pitanje je – koliko je isplativo. 

Kada budemo završili detaljne analize i utvrdili isplativost, moći ćemo da donesemo odluku o sudjelovanju u ovom projektu. Već za nekoliko tjedana poslaćemo prve nacrte vašoj vladi i na temelju njihovog odgovora razgovarati o narednim koracima. Dok nastavljamo auto-putem i prolazimo ispod putokaza za Solun, pokušavamo od kineskih stručnjaka saznamo za koliko vremena bi, u najboljem slučaju mogli se prema Egeju umjesto druma uputimo rijekom. Odgovor, lakonski, dobivamo od Linga: “Vrijeme se u ovom slučaju mjeri novcem. Ako se procjeni da ima interesa i uloži se dovoljno novca, posao se može završiti i za pet godina, ali može potrajati i dvadeset, trideset …” dok uzduž i poreko premeravaju Moravu, kineski inženjeri ne propuštaju priliku da se upoznaju sa Srbijom. U Grdeličkoj klisuri zastali su da slikaju željeznički most srušen u NATO bombardovanju i spomenik žrtvama. Nešto niže fotografirali su prolazak vjerojatno najsporijeg vlaka koji su ikad vidjeli. 

Bez riječi ih je ostavila netaknuta priroda u kojoj su uživali na većem dijelu puta. “U Kini industrijalizacija sve više uništava prirodu, a ovdje je ona još sačuvana” – priča nam inženjer u srpskom dijelu izaslanstva poznat kao “mister Li”. “Također, kod nas gdje god da se okrenete naiđete na stotine i tisuće turista, dok ovdje toga nema. Čovjek može na miru da uživa. “