Published On: Sub, velj 2nd, 2013

Kako su Goebbelsovi nasljednici postali milijarderi?

Bloomberg je objavio fascinantnu priču o tome kako su preživjeli posinci obitelji Goebbels i njihova djeca te unuci postali milijarderi
Svima je poznata tragična priča o tome kako su skončala djeca bračnog para Goebbels: u zadnjim danima Drugog svjetskog rata, u Hitlerovom berlinskom bunkeru dok su u glavni grad Njemačke ulazile snage Crvene armije, Magda Goebbels je otrovala šestero djece (Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig i Heidrun) cijanidom, a onda su se ona i suprug Joseph, nacistički ministar propagande, zajedno ubili. Riječ je o jednom od najstrašnijih primjera nacističkog fanatizma – koji je doduše ponudio previše takvih primjera – u kojemu ljubav prema vlastitoj djeci nije značila ništa suočena s ljubavlju prema Adolfu Hitleru i umirućem Trećem Reichu.
Ono što široj javnosti baš i nije poznato jest da je Magda Goebbels prije braka s Josephom bila u braku s Guentherom Quandtom, kojega je upoznala kao 17-godišnjakinja. Quandt je postao bogati industrijalac i ulagač, koji je bio jedan od vlasnika kompanije Varta, a imao je i udjele u BMW-u i Daimler Benzu. S Quandtom je Magda 1922. dobila prvog sina Haralda, no njihov je brak završio razvodom 1929. Magda Quandt se vjenčala s Josephom Goebbelsom dvije godine kasnije, a u međuvremenu je postala bliska prijateljica Adolfa Hitlera i gorljiva nacistkinja, što će oboje ostati do svoje smrti.
Jedini koji je preživio sve to bio je Harald Quandt, sin Magde Goebbels iz prvog braka te posinak Josepha Goebbelsa, koji je na kraju Drugog svjetskog rata zarobljen u Libiji. Tada 23-godišnji Harald bio je oficir Luftwaffea te je u zarobljeništvu čuo sve o ubojstvu svoje braće i sestara te samoubojstvu svoje majke, a uskoro je i dobio kratku, rukom napisanu poruku, koju mu je ostavila majka Magda: ‘Moj dragi sine! Već šest dana smo u führerovom bunkeru, tata, tvoja braća i sestre i ja. Odlučili smo našim nacionalsocijalističkim životima dati jedini moguć častan kraj. Haralde, dragi sine, želim ti još jednom reći što sam naučila u životu: budi lojalan! Lojalan sebi, lojalan narodu i lojalan svojoj zemlji.’
1947. godine Harald Quandt je pušten iz zarobljeništva, a sedam godina kasnije je sa svojim polubratom Herbertom naslijedio industrijsko carstvo svojeg oca Guenthera, koji se još više obogatio proizvodeći protuzračne rakete za Treći Reich, kao i oružje Mauser. Braća Harald i Herbert su preminula prije nekoliko desetljeća, no njihova ostavština je itekako preživjela te se i značajno uvećala, pa su njihovi danas živi potomci među najbogatijim ljudima u Njemačkoj.
Herbertova udovica, sada 86-godišnja Johanna Quandt, te njihova djeca Susanne Klatten i Stefan Quandt i danas su među najvećim dioničarima BMW-a te su milijarderi. Ista ‘tragična’ sudbina je snašla i djecu Goebellsovog posinka Haralda, odnosno njegove četiri kćeri Katarinu Geller-Herr (61 godina), Gabriele Quandt (60), Anette-Angeliku May-Thies (58) i 50-godišnju Colleen-Bettina Rosenblat-Mo, koje su nakon smrti svoje majke Inge 1976. naslijedile 1,5 milijardi tadašnjih njemačkih maraka.
Taj novac su sestre Quandt pametno investirale kroz kompaniju nazvanu po njihovom ocu Harald Quandt Holding te su se uvijek držale podalje od očiju javnosti. Danas se njihovo bogatstvo procjenjuje na najmanje šest milijardi dolara, a za Bloombergovu pričuo svojem obiteljskom bogatstvu, kao i o njegovom porijeklu su – očekivano – odbile dati bilo kakve izjave.