Published On: Tue, Jul 25th, 2017

KAKO SU GLASOVALI HRVATSKI ZASTUPNICI U DOMU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH O IZVJEŠĆU TUŽITELJSTVA BIH ZA 2016. GODINU

Zastupnici iz HDZ-a BiH u zastupničkom Domu parlamentarne skupštine BiH (Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Ljilja Zovko) dali su suglasnost na izvješće tužiteljstva BiH za 2016. godinu. Ovakvim postupkom zastupnici HDZ-a BiH suglasni su sa stanjem, postupcima i radom državnog tužiteljstva.
Martin Raguž iz HDZ 1990 bio je barem toliko politički mudar da pilatovski opere ruke i bude suzdržan. Od hrvatskih zastupnika jedino je Mario Karamatić jasno dao do znanja da se s radom tužiteljstva (sukladno tome i s njegovim izvješćem) ne slaže i glasovao protiv izvješća. Držimo da je tako izrekao većinsko raspoloženje hrvatskoga naroda i osobito hrvatskih branitelja BiH.
Postavljamo javno pitanje našim uvaženim zastupnicima znači li ovaj glas za izvješće tužiteljstva suglasnost sa selektivnom provođenjem strategije procesuiranja djela ratnog zločina.
Jesu li na ovaj način uistinu podržali selektivne istrage koje provodi Državno tužiteljstvo (protiv pripadnika HVO najviših časnika i generala) te njihovom primjenom različitih pravnih kvalifikacija za ista i slična kaznena djela (za pripadnike HVO i Armije BiH).

Jesu li suglasni s političkim kvalifikacijama tužiteljstva u kojima se u optužnicama pripadnicima HVO-a u pravilu navode i snage HV-a pa se uz politički neprihvatljiv udruženi zločinački pothvat u optužnicama navodi i neprihvatljiva politički motivirana agresija na BiH Republike Hrvatske. Ako činjenice ne potvrđuju optužnicu tim gore po činjenice.
Jesu li suglasni sa stavom tužiteljstva koje u optužnicama pripadnika HVO-a (u skladu sa kaznenim zakonom iz 2003.) obvezno navodi kazneno djelo zločina protiv čovječnosti (bez obzira radi li se o generalu, časniku ili vojniku), dok za ista ili slična kaznena djela nema optužnica (za zločin protiv čovječnosti) za pripadnike Armije BiH, a da ne govorimo o široko postavljenoj zapovjednoj odgovornosti ili udruženom zločinačkom poduhvatu.
Znaju li naši zastupnici da su desetine pripadnika HVO-a optuženi prema KZ BiH (članku 172 i članku 180) s pravnim kvalifikacijama UZP (udruženog zločinačkog poduhvata), zločina protiv čovječnosti i široko postavljenoj zapovjednoj odgovornosti, dok se za ista (i slična) kaznena djela pripadnicima Armije BiH sudi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.
Jesu li našim zastupnicima (koji su glasovali za) prihvatljive politička teze Tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu, agresiji, politički motiviranom ratnom progonu civilnog stanovništva (u skladu s člankom 172 KZ BiH) za pripadnike HVO-a, dok isto to tužiteljstvo u optužnicama za pripadnike Armije BiH za ista (i slična) kaznena djela u optužnicama se terete (i rijetki kojima se sudi, sudi im se) prema KZ bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela i koji je povoljniji za osumnjičenika.
Jesu li naši zastupnici uistinu suglasni s Izvješćem državnog tužiteljstva u kojem u Odjelu za ratne zločine od 39 tužitelja (rade samo dvoje Hrvata).
I konačno pitanje za naše uvažene zastupnike drže li i oni da su pripadnici HVO-a udruživali se u zločin, je li i za njih Domovinski rat zločinački projekt, Republika Hrvatska agresor na BiH? I znaju li da ne postoje nažalost samo takve optužnice, nego i presude?
Postavljamo i pitanje HDZ-u BiH, HNS-u BiH jesu li zastupnici koji su glasovali za potvrdu Izvješća tužiteljstva to učinili ne poštujući njihova politička stajališta, jer u Deklaraciji HNS-a o Domovinskom ratu na prvom mjestu stoji kako je sveta obveza svakog hrvatskog predstavnika u vlasti u BiH „Zaštita digniteta Domovinskog rata“

Udruga specijalne policije HR HB

posušje-online