Published On: Čet, tra 14th, 2022

Kako su božanski ljubavnici ostali bez glava?

U grčkom panteonu, istaknuto mjesto pripada Afroditi. Božica ljubavi, ljepote i plodnosti, zaštitnica braka, obitelji i ljudske zajednice, prikazivana je kao žena zanosne ljepote. Prema mitu, rođena je iz morske pjene oplođene Uranovom krvlju, a one koji su prezirali ljubav vrlo je okrutno kažnjavala. Bila je u braku s bogom vatre i kovačkoga umijeća Hefestom, no budući da je ovaj bio neugledan i hrom, a uz to pogane ćudi, redovito mu je nabijala rogove, kako s besmrtnicima poput Aresa, tako sa smrtnicima poput pastira Anhiza. Na dugačkoj listi njenih ljubavnika našao se bog vina i vinskog raspoloženja Dioniz, veseljak kojeg su posvuda pratili satiri, šumski demoni s frulama i mijehovima vina u rukama te jarčjim rogovima na glavama. Afrodita mu je rodila sina Prijapa, božanstvo prikazivano s golemim falosom, simbolom plodnosti. Zašto spominjemo Afroditu i Dioniza? Razlog je jednostavan – nedavno su pronađene njihove “dekapitirane” glave!

Dakako, riječ je o glavama koje su nekoć bile dijelom statua ovih božanstava. Otkopane su na zapadu Turske, u pokrajini Kütahya. Prije pet tisuća godina, kad su ovi artefakti izrađeni, ondje se nalazio grad Aizanoi. U rimsko doba, bio je važno političko i ekonomsko središte: iz tog razdoblja, preživio je sjajno očuvan Zeusov hram, ostaci neobičnog kazališta-stadiona te macellum, ruševine drevne tržnice. Od 2012. godine, ovaj drevni grad nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Tijela božanstava otkrivena su ranije ove godine na istoj lokaciji, tako da su drevne statue, isklesane od vapnenca, sada cjelovite. Voditelj iskopavanja Gokhan Coskun, profesor arheologije na Sveučilištu Kütahya Dumlupınar, pretpostavlja da se u blizini nalazila radionica u kojoj su drevni majstori izrađivali skulpture. “Ovo je važan pronalazak. Pokazuje da politeistička kultura antičke Grčke stotinama godina nije gubila na važnosti”, ispričao je ugledni znanstvenik. Kako su glave – 50 centimetara visoka Afroditina i 45 centimetara visoka Dionizova – odvojene od tijela, za sada je zagonetka.

Ovo nije prva ovakva skulptura pronađena u regiji. Prije nekoliko godina, ondje je otkopana sjajno očuvana statua Higijeje, božice zdravlja i čistoće. Kći ili žena boga liječništva Asklepija, često je prikazivana kao djevojka sa zdjelicom u ruci, iz koje se napaja zmija.

Piše: Lucija Kapural

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

.

Last edited 1 mjesec prije by SafetPsychoSaralija