Published On: Pet, svi 28th, 2021

Kako stvari stoje Srbi i Rusi će osporavati legalnost novom visokom predstavniku

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka “blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi”.

“On je podnio ostavku u namjeri da provuče Christian Schmidta i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu, prenosi Srna.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o “zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga što je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske”.

“Imao sam naznake”

“Već jučer sam imao naznaku pa sam reagirao da ćemo prihvatiti samo onoga tko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usuglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je samo Carl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za implementaciju mira “to nešto usuglasilo i predalo Vijeću sigurnosti”.

“Čak ni Christiana Schwarza-Schillinga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti a kaže se da usuglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti što će biti na Vijeću sigurnosti i da Srpska ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerojatno “međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu”.

“I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije točno. Mi u kontinuitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana“, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je Republika Srpska strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav”.

“Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definiraju. To je suština”, rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x