Published On: Sri, kol 17th, 2022

KAKO SMO MI SAMO BIJEDAN NAROD: U Pereciji niti spomena na Petra kralja, a nekad smo mu klicali u Zagrebu, Splitu i zvali ga Osloboditeljem Hrvata

U Crkvi Svetog Juraja koji ubija Zmaja, na Oplencu, jučer je obilježena 101. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, po mnogima najomiljenijeg srpskog i južnoslavenskog kralja, nekada omiljenog i među Hrvatima i Slovencima, no danas izgleda zaboravljenog.

Liturgiju je u Zadužbini kralja Petra Prvog služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, koji je potom služio i parastos srpskom vladaru, omiljenom među tadašnjim svekolikim slavenskim narodima Balkana.

Prije početka komemoracije, svijeću na grobu kralja Petra Prvog zapalio je njegov praunuk prestolonasljednik Filip Karađorđević, koji je prethodno sa suprugom kneginjom Danicom prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji.

Princ Filip je na svom Instagramu napisao da je na današnji dan, prije 101 godinu, umro njegov pradjed Petar Prvi Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. godine, a zatim do smrti kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Njegovu vladavinu obilježili su, rekao je princ Filip, razvoj parlamentarne demokracije, ubrzani ekonomski razvoj, kulturni napredak i sloboda tiska kakve u Srbiji nije bilo ni prije ni poslije njega.

Princ Filip je na svom Instagramu podijelio nekoliko fotografija s današnje komemoracije na Oplencu.

Vijence na kraljev grob u okviru državne ceremonije položili su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, općine Topola, Dragan Reljić, direktor Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, i Predrag Marković, član Krunskog vijeća, položio je vijenac u ime prijestolonasljednika Aleksandra.

Mrkonjić grad nekada Varcar Vakuf, danas se može ponositi činjenicom što nosi ime po Petru Kralju Karađorđeviću, čije je konspirativno ime tijekom antiosmanskog ustanka bilo Mrkonjić.

U Hrvatskoj, iako je službeno bio i njen kralj niti ove godine nije bilo spomena na ovog velikog čovjeka iako je svojedobno hrvatska inteligencija tražila da se istome u Zagrebu da Trg Petra Kralja Osloboditelja. Danas što je žalosno u Hrvatskoj nema ulice koja nosi ime niti po njemu niti po Aleksandru Karađorđeviću, još omiljenijem u Hrvata.

Pod ovom srpskom dinastijom stvorena je prva hrvatska država, obranjena je Dalmacija i stvoreni su preduvjeti za proglašenje Banovine. Kako je i sam Karađorđević bio progresivan za srpsko društvo njegovo ubojstvo kao i sina mu spremali su radikalni srpski krugovi a prijetili su im i makedonski i hrvatski radikali.

I da nije došlo do prodora njemačkog nacizma na tlo Jugoslavije Karađorđevići bi vjerojatno ostvarili svoju povijesnu ideju i stvorili snažnu federalnu državu Srba, Hrvata i Slovenaca. Što je bio i plan reformi Aleksandra Karađorđevića, nepravedno označenog kao neprijatelja Hrvata, i to od strane naših najvećih izroda – Pristaša germanskog nacizma.

Hrvatski narod u BIH  te hrvatske zemlje van RH, točnije Prava Hrvatska i danas se sjećaju ovog srpskog heroja, čovjeka koji je preporodio Srbiju, pripremio ustanak protiv Osmanlija i sa svojim sinom konačno nam donio slobodu.

Neka mu je vječna slava.

Poskok.info

 

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Bravo Jovane Šušnjaviću srpski sine pozdravlja te Nevesinje!
Drago mi je da si se vratio svojoj vjeri predaka i svome srpskom rodu.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

De mi reci potomče nebeskoga naroda kako se kaže na srpski SUSJED….( NE koristiti tursku riječ komšija)??? E moji dragi srbi…..samo ste Malo stariji od pot,uradi…….SVE VAS OPET PRIMAMO K SEBI I OPRAŠTAMO !!!!!

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Kresimir legenda najjaci lik na ovom portalu ✔

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Provalija zvana Jasenovvvac i genocccid nad Srbima je nepremostiva.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Provalija IZMEDJU Srba i HRVATA zvana Jasenovvvac i genocid nad Srbima je nepremostiva

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Katolllička crkva u HRVATA je izvor mržnje i inicijator svih zločina na Srbima u zadnjih 200 godina.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Ali, ova “batuda” “osloboditelj” je nenadjjeebiva.
Jer, zla srpska kraljurina, skraćeno ZSK, doista nas je oslobodila.
Od budućnosti. Jedan pplljuc prilažem u spis:
Plllljjjuuuuc!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ma šta će nam Jovan ili Ivan… ovi Hrvati mijenjaju strane ko čarape. Sutra bi on opet bio sa Turcima ako procjeni da mu je bolje. svakom narodu ima izdajica ali kod Hrvata brate svaki drugi. Do podne podržava Srbe poslije podne je za muslimane i tako kroz cijelu istoriju.
Uvijek su imali mađarone I grmanofile A u zadnje vrijeme pro Turke kao Komšić ili ovi ko Jovan što su na našoj strani.
Postali su veći Suncokreti od Turaka.

Glasač
Glasač
1 mjesec prije

Trebamo li poštovati i njegovog vojnika kojega je odlikovao sa Ordenom belog orla sa mačevima 4. reda, 1917 i Zlatnom medaljom za hrabrost 1915. tj zadnjeg zapovjednika i ministra njegove vojske.

Ducista
Ducista
1 mjesec prije

Kralj Pera je car! Narodni kralj! Svaka čast što ste ga se setili!

Normalnu
Normalnu
Šta ti kažeš na ovo?  Ducista
1 mjesec prije

Ne pricajte gluposti neka vama bude kralj ali Hrvatima nikad

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Normalnu
1 mjesec prije

ni tad.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ducista
1 mjesec prije

YEBO ti ON MATER,izvršio AGRESIJU na BOSNU I HRVATSKU…običan cetalj koljac…pobio I masakrirao na hiljade muslimana.lijevce polje očistio…nastavio sa oduzimanjem zemlje BOSNJACIMA. Osiromasio ih…pokrenuo EGZODUS BOSNJAKA u tursku…

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Je, istina je. Jako su Hrvati voljeli Srbe. No, jednoga dana su Srbi došli i utvrdilo se da nisu voljivi.