Published On: Pet, stu 25th, 2016

Kako se skrivala Azra Bašić u SAD?


Sjedinjene Američke Države izručile su 22. studenoga Bosni i Hercegovini Azru Bašić koja je osumnjičena za ratne zločine u BiH. Prvi korak u njenom lociranju nisu napravili istražni organi BiH već članovi obitelji Blagoja Đuraša iz Dervente za čije ubojstvo se tereti osumnjičena.
Predstavnici pravosuđa BiH preuzeli su Azru Bašić u sarajevskoj zračnoj luci poslije pet godina i osam mjeseci od njenog uhićenja u Sjedinjenim Američkim Državama.
Pripadnici američkog FBI-a uhitili su su osumnjičenu u ožujku 2011. godine u gradiću Stantonu u državi Kantacky gdje se predstavljala kao Issabelle Bašić.
Prema navodima Tužiteljstva BiH Azra Bašić se tereti za ubojstvo Blagoja Đuraša i mučenje većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u bivšem Domu JNA u centru Dervente.
Zločine koji joj se stavljaju na teret Bašić je počinila od travnja do lipnja 1992. godine.
Nakon rata napustila je BiH i sa suprugom emigrirala u Sjedinjene Države. U Tužiteljstvu BiH navode da je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država locirana, uhićena i procesuirana zbog imigracijske prijevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju ratu u BiH.
„Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje vlastima Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene. Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku i izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine koji se od pravde pokušavaju sakriti u inozemstvu i taj proces ćemo nastaviti s ciljem da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni“, kaže glasnogovornik ove pravosudne institucije Boris Grubešić.
Prvi korak u lociranju Azre Bašić, međutim, nisu napravili istražni organi u BiH nego članovi obitelji ubijenog Blagoja Đuraša čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2003. godine pored magistralne ceste Doboj Derventa.
„Ona je otišla za Orašje i tu se vjenačala sa jednim Nedžadom Bašićem, derventskim berberinom, i to je bio jedan trag po kojem smo mi nju identificirali. Oni su zajedno poslije 1995. godine otišli u Ameriku. Preko Nedžada Bašića, koji je sada pokojni, došli smo do njene adrese i nekih njenih podataka koji su bili osnov da se napravi tjeralica, da se krene u potragu za izručenjem“, priča Slaviša Đuraš, sin pokojnog Blagoja.
Pitanje zapovjedne odgovornosti
Poslije prijave o boravku osumnjičene u Sjedinjenim Američkim Državama istragu je započelo Okružno tužiteljstvo u Doboju nakon čega je slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH.
„Došlo je vrijeme poslije 24 godine da se to završi. Ovo se očekivalo i dosta ranije, ali evo ni sad nije kasno. Mislim da je jako dobra stvar što je izručena sada i mislim da će ona otvoriti i pitanje zapovjedne odgovornosti nekih ljudi u Derventi“, kaže Đuraš.
Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi Drago Knežević kaže da je osumnjičena na izuzetno okrutan način počinila zločine u tom gradu tijekom 1992. godine zbog čega treba da odgovara i bude kažnjena.
„Ona je došla sa Riječkom brigadom. Azra Bašić je zaklala Blagoja Đuraša i bez obzira na vjeru i naciju tko god je počinio zločin treba da se privede sudu, tako i ta Azra Bašić. Sretan sam što je izručena i što će doći pred sud pravde da odgovara za ono što je počinila“, ističe Knežević.
Nakon njenog uhićenja u Sjedinjenim Američkim Državama u ožujku 2011. godine nadležni u Hrvatskoj su naveli da Azra Bašić nije bila pripadnica Hrvatske vojske.
Prema informacijama iz istrage Okružnog tužiteljstvu u Doboju ona je u Derventu stigla u sklopu jedne formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke gdje je 1959. godine rođena kao Azra Alešević.
Poslije lociranja osumnjičene u SAD pravosuđe BiH za njom je raspisalo tjeralicu, a američke vlasti provele su postupak njene ekstradicije i izručenja Bosni i Hercegovini. /www.pogled.ba/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>