Published On: Sub, svi 1st, 2021

KAKO SE POVIJEST POIGRALA: SDA će uskoro sama zatražiti Treći entitet. Bošnjački

 

Ovo gore je famozna “Janšina” non paper karta prijedloga reorganizacije BIH. Odbčena je kao lažna i nevažna. Ali je uzburkala duhove u Sarajevu.

Bila lažna ili ne ona je ispunila  svoju zadaću zbog koje je i osmišljena.

Crtači

Prema nekim tumačenjima njeni autori su upravo obavještajne strukture SDA. Budući da je SDA novinar koji se bavi proturanjem pamfleta koautor na slovenskom portalu koji je kartu i izbacio.

Cilj karte je uvjeriti bošnjački narod preko noći, da međunarodna zajednica više nije sklona Bošnjacima, da se preglasavanje Hrvata odbilo od glavu, da su izgubili simpatije u svijetu zbog Komšića i rigidnog kršenja odnosa u Federaciji, te da je sve spremno za krupne odluke kojima se treba reorganizirati trusno BIH tlo i pretvoriti ga u stabilne demokracije.

No za takvo nešto nije trebala karta. Dovoljan je bio posjet Boruta Pahora, informacije koje su procurile da se shvati kako je Europa zabrinuta za opstanak BIH i kako je na stolu i pitanje o mirnom razdruženju te promptni ulazak cijelog Balkana u EU ali samo pod uvjetom da su svi narodi na njemu izmireni i da su od loših bunkera svoje zemlje reorganizirali u sustav dobrih komšija.

EU je ukratko zainteresirana da u sebe inkoporira siromašni Balkan, ali tek kao sustav perspektivnih demokracija umjesto sustava perspektivnih ratišta. I što je u tome poobgu nelogično?  Europa razmišlja o ekonomiji, progresu kultura i progresu općenito. Balkanski mod razmišljanja je davno odbacila. I tako je i sama prestala biti Balkan. Eropa samo poziva zaraćena plemena Balkana da prestanu biti to što jesu, i da prihvate europski model razmišljanja. Ma koliko god to kasno došlo od nje i ma koliko  licemjeran taj poziv bio. Pošto je sama, uz Tursku, bila glavni sukreator nevolje na ovim prostora, trusnosti ovog tla i  izlomljenosti balkanskih identiteta.

No bilo kako bilo, što je to tako lošeg pročitano u Pahorovom zabrinutom pitanju?  EU je zainteresirana vidjeti Balkan unutar Unije. I? Što je problem s tim? To nekome zvuči loše? Kome? Možda onima koji svoju budućnost vide u Erdoganovim Unijama?

Budućnost Europe je ionako budućnost bez granica. Države će prestati biti sutra ono što su dana.

Nadalje, Islam nije religija koja pati od granica, čak ih prezire, pa ostaje pitanje zašto su na ideju brzog ulaska u EU zagalamili balkanski muslimani?

Nije li to bio i El Fatihov cilj? Slobodan protok robe, ljudi, religija i ideja slobodnog širenja Islama od Grčke do Islanda? Što je u tome loše gledano iz muslimanske pozicije?

Karta kao mamac

Ako SDA u javnost pusti propagandu da je opstanak BIH ugrožen i da se o tome ozbiljno razgovara na EU stolovima onda Bakirov eventualni dogovor s Hrvatima, ne mora nužno biti loš, ako taj dogovor SDA sutra predstavi kao “nužan korak ka daljnjim namjerama vanjskog neprijatelja za podjelom BIH”.

Ukratko Izborni zakon, koj Bakir mora, ovo treba naglasiti-  mora donijeti i potpisati, i to ne zato jer ga na to tjera Čović ili Hrvati nego Ustavni sud BIH, lakše će biti obranjiv pred  bošnjačkom javnosti ako se predstavi, kao dugoročno stabilizacijski element u kojem smo “izgubili pravo da Hrvatima namećemo predstavnike ali smo ih trajno vezali uz BIH i s ovime je svaka mogućnost podjele BIH eutanizirana jer Hrvati sada imaju prava, ali imaju itekakve obveze prema državi BIH”.

Karta podjele BIH tako je gurnuta samo s jednom namjerom: Da obrani Bakirov neumitan potpis na Izborni zakon. Koje će potom njegovi mediji predstaviti kao nužno no  “manje zlo” kojim smo odbranili BIH od podjele.

SDA je naprosto shvatila da se izglasavanje ustavnog Izbornog zakona više ne može odgađati i nazivati “Trećim entitetom” i da je pitanje dana kada će pokušaji održavanja neustavnog Izbornog zakona dovesti do potpunog sloma BH sustava i ocrnjivanja Bošnjaka pred licem Europe i svijeta.

SDA je tako sama odlučila izmanipulirati Bošnjake. Prepast će ih podjelom BIH a onda će Izborni zakon, gurnuti kao spasonosan, i predstaviti ga kao nešto s čime su spasili BIH ne samo od podjele koja joj je bila pred vratima nego i od komadanja Federacije na bošnjački i hrvatski dio”.

Ukratko izglasavanje Izbornog zakona u skladu s Ustavom SDA će predstaviti kao trostruku pobjedu. Pobjedu Bošnjaka, pobjedu nad Srpskom. I pobjedu BIH. Nešto što je u bošnjačkom interesu.

Propagandu za to SDA mediji imaju izvršiti u sljedećim mjesecima a preduvjet za tako nešto jeste utišavanje SDP-a i DF-a koji , svjesni da ne mogu SDA mašineriji uzeti niti jednog mandata, svoje političko preživljavanje vide za razliku od Komšića koji se udomio kao SDA kadar,  u otimanju hrvatskih pozicija  u kolektivnim predstavničkim tijelima hrvatsko-bošnjačke Federacije.

Srpsko pitanje u Federaciji

Kako bi SDA potpis na Izborni zakon bio potpuno predstavljen kao pobjeda, u medije će se pustiti još jedan strah. Strah od Srba u FBIH.

Naime, presudom Ustavnog suda BIH rečeno je da klubovi naroda u Federalnom Domu naroda, tijelu koje predstavlja kolektiv a ne pojedinca, jesu klubovi naroda a ne klubovi kantona.

Posljedično ako se to primjeni na Srbe, a mora se primjeniti i na Srbe, znači da srpski klub Doma naroda Federacije više neće popunjavati DF i SDP nego većinski Srbi u Federaciji, dakle SDS-ovci i SNSD-ovci Drvara, Sanskog mosta, Glamoča i Grahova.

Zbog toga je Bakir Izetbegović išao ucjenama prema Čoviću i ponudom da je spreman povući Komšića ako Čović potpiše da će Dom naroda Federacije postati ono što je Vijeće naroda u RS.

Međutim sve da želi Čović to ne može potpisati. Zašto? Zato što je Federacija BIH izrazira ustavna kategorija. Kao što je to i Republika Srpska.

Sve da Dodik želi maknuti ime Republici Srpskoj on to ne može učiniti. Jer je Republika Srpska ustavni fakt. Temeljno slovo Daytona. Kao što je to i hrvatsko-bošnjačka Federacija.

U koju su , svojim ustavnim amandmanizmima upravo Bošnjaci, apelacijama o konstitutivnosti na cijelom teritoriju, ubacili Srbe u igru. Tako je Petritsch, slijedeći ustavnu strukturu BIH, u Federaciju, kao konsocijativni federalizam ubacio i Srbe dok je u RS – kao prosto građanski entitet ubacio Vijeće naroda. Nešto kao etnička ikebana na građanskom  ašikli pendžeru.

Bakirovi pravni savjetnici očito nisu neki pravnici. Jer tjerati  Čovića ucjenjivati izmjenom Ustava Federacije, na koje SDA nema moć niti pravo niti sa svim hipotetskim HDZ rukama,  nije neka naročita pravna pamet.

Svjestan da je jedini put dogovor s Hrvatima, nakon “Janšine mape”, Bakir priprema novi propagandni teren. Puštanje u javnost informacije da , ne potpiše li se s Čovićem Izborni zakon, prijeti nametanje OHR rješenja, koje će pogodovati federalnim Srbima, a sve u skladu s  presudom Ustavnog suda, nako čega će Federacija postati entitet pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a.

U prilog rastućoj nenaklonjenosti svijeta SDA majorizaciji idu nakon Pompeove i Bidenove izjave i izjave US i EU čelnika. Koji se nisu pokolebali niti nakon niza uvredljivih tekstova pisanih iz iste tvornice linča i opanjkavanja koja godinama sotonizira i samog Čovića. Konačno su na svojoj koži osjetili u kojoj je Čović poziciji sve ove godine.Primjetili su i da je on mirni gospodin koji istraje i trpi i ne radikalizira hrvatsku javnost, dok je bošnjačko liderstvo sve bahatije, i osim što tonu u raljama korupcije, nesnošljivosti prema društvenim manjinskim grupama, žele gospodariti cijelom zemljom.

SDA je ukratko izmakla stolicu samoj sebi. Od stranke koja je apelacijama o konstitutivnosti htjela urušiti Srpsku, dovela se do stranke koja Bošnjake u Federaciji plaši konstitutivnošću Srba u Federaciji. Salto mortale kakav se rijetko viđa u politici.

Jer realno Hrvati Bošnjacima više nisu problem. Oni odavno nisu “bosanski Židovi”, “bogati susjedi koji drže sav kapital u svojim rukama a korektna zastupljenost u tijelima vlasti Federacije bit će dokaz bošnjačke inkluzivnosti i merhametluka prema Europi. Ujedno ulaznica za dobre odnose s Hrvatskom, hrvatskim plažama, investiranje SDA kapitala na jadranksu obalu  i EU.

Hrvata u BIH  je premalo, ne drže ekonomiju kao nakon Daytona, prilično uspješno ih SDA iseljava s  glavnine teritorija Federacije, stvarajući čisto bošnjački entitet i to producirajući anatemu prema Hercegovini i Mostaru, radeći skandale u Mostaru, kako bi Bošnjaci širom Federacije što više mrzili Hrvate i kako bi se Hrvati naprosto pokupili i otišli. Slučaj Pokvić koji je procurio u javnost samo je jedan od niza slučajeva anatemizacije, koji je mnogim strancima u BIH otvorio oči.

Naročito ta distribucija mržnje se dostavlja u one krajve Federacije gdje nije bilo sukoba Hrvata i Bošnjaka i u kojima su Hrvati i danas cijenjeni kao dobri i radišni susjedi.

A radi se o ogromnnom teritoriju Federacije, preko 80%-om, budući da u većini općina Herceg Bosne i prostora ABIH sukoba Bošnjaka i Hrvata nije bilo.

No kako natjerati Bošnjaka Jajca, Bihaća, Tuzle, Sarajeva, Goražda, da zamrzi Hrvata? Tako što ćeš mu dostavljati priče o Ultrasima koji ne idu u navijačke sukobe nego sada već teroriziraju nevine civile po Istočnom Mostaru”. Ili o Hrvatima Uskoplja koji po bošnjačkim vozilima šaraju “nož, žica, Srebrenica”

Ključni Damoklov mač, koji se nadvio nad SDA dakle  jeste kako rješiti pitanje Srba u Federaciji, da ih i dalje biraju Bošnjaci a da se Hrvatima omogući da ubuduće sami biraju svoje predstavnike.

Jedini način da se to dogovori jeste  – prevariti ih. Pridobiti Hrvate u Federaciji, da prepuste Bošnjacima kontrolu srpskog kluba Doma naroda. A nebitne i malobrojne Hrvate pridobiti tako da  im konačno udovoljiš.

I sad se postavlja pitanje: Zašto bi to Hrvati učinili?

Što je to što im jamči da SDA sutra ponovno neće nastaviti s majorizacijom.

Naime prema našem istraživanju, koje smo proveli među čitateljima, 99% Hrvata više ne vjeruje u suživot s Bošnjacima nakon tri ogavna mandata Komšićevog antihrvatovanja, nakon 25 godina medijske sotonizacije , nakon selektivnih sudskih progona i kolektivnog ponižavanja i stigmatizacije hrvatskog naroda u BIH.

Ne vjeruju niti u kakav suživot s političkom elitom koja ima terorističku prošlost i u BiH i u Americi, koja mrzi svoje prve sudjede, dva od tri BH naroda i koja mrzi u suštini BIH. Barem njen veći dio.

Jedini koji mogu spasiti SDA od propasti, kao i ovu državu od disolucije su ljudi u HDZ-u. Vidno zainteresirani da ovaj sustav uspije. Jer oni financijski ovise o njemu.

I što mislite hoće li HDZ to učiniti?

Pa naravno da hoće. Povijest HDZ-a je povijest spašavanja BIH. Oni se čak time i hvale. Da su do sada tri puta spasili Okvir za mržnju prema Hrvatima. Okvir za iseljavanje Hrvata. Da su tako uspješno spašavali Hrvate koliko su spašavali BIH i svoja primanja, Hrvati bi danas u BIH bili većinski narod.

HDZ je najtemeljnija stranka BIH. Ona je osmislila zastavu s ljiljanima pod kojom smo ubijani, poklonila je taj kršćanski simbol Bošnjacima, ona je većinskom narodu priznala ime koje jednako pripada svim narodima BIH, baš kao i ime Humljani, ona je gurnula hrvatsku mladost pred JNA tenkove, ona je ugasila HRHB za ljubav otadžbini BIH, ona je uostalom sutvorac Oružanih snaga BIH bez HVO komponente u njima i ona je sudjelovala u agitaciji naše mladosti u borbama 1995 kada su hrvatski ljudi ginuli u sukobu sa srpskim ljudima u borbama za Mrkonjiće i Šipova kako bi se u trampi teritorija, ta hrvatska i srpska krv, i ti životi ugradili u oslobađanje teritorija Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića i koridora do Goražda.

Ne postoji ništa bosanskije od HDZ-a BIH. Oni su Bosna i Bosna je HDZBIH.

I naravno da će sada, kada treba pustiti tu terorističku gamad koja su na nama trenirala terorizam a na Amerikancima taj trening i u praksi dokazala, kao vrhunac čuda tekbira, kada ih treba dakle pustiti da plutaju niz Miljacku, a Federaciju u zaborav, HDZBIH će pristati potpisati Izborni zakon koji će Hrvate u BIH , privremeno zadovoljiti no dugoročno ih gurnuti u trajan brak s onima koji sve ove godine pokazuju samo jednu želju: Želju da nas nema.

Bošnjački entitet

Međutim, provesti Izborni zakon, u Federaciji, na način da se Dodiku oduzme mogućnost kontrole srpskog doma naroda u Federaciji, doma koji Dodik nije ni tražio ali mu ga je Alija dao, naprosto je nemoguće.

I tu dolazimo do kraja priče zvane FBIH.

Hrvati Federacije neće izigrati Srbe, Dodik neće pristati da srpski dom u Federaciji i dalje kontroliraju SDP i DF oni koji su mu smjestili ocrnjivanje na američkoj čitulji.

SDA više nema prostora za manevar no ima nešto drugo. Teren. Plan  bošnjakizacije većeg dijela Federacije je uspio. Hrvati i Srbi nisu nikakav faktor u 5 najvećih gradova BIH. Umjesto ratnih 27% SDA dominira nad  puno većim područjem. Pet najvećih gradova i teritorij od pola FBIH uvećan za područja koja planiraju uzeti Srbima i Hrvatima. Potpuno istiskivanje Hrvata iz FBIH je nemoguće. No preuzimanje ruralnih srpskih općina i stvaranje kompaktne bošnjačke republike čini im se moguće.

Jedino rješenje je ili prisiliti Čovića na ostanak Hrvata u Federaciji uz vraćanje Hrvatima ustavnih prava oduzetih kroz nametnuti Izborni zakon, uz naravno zajedničku obmanu Srba ili  ono na što se SDA sprema: Reorganizacija FBIH u prostu uniju dvaju građanskih republika, uz okupaciju srpskih područja od strane SDA. Tj posljedičnu reorganizaciju BIH u uniju tri republike, pri čemu bi SDA kao cijenu za pomirbu s Hrvatima, dobila ogromna područja Zapadne Bosne, koje HVO nije dao u zamjenu za zadebljanje pojasa oko Sarajeva. Koja bi u budućnosti, u nekom dijelu, SDA trebala ponuditi  za Foču i Srebrenicu.

Pitanje više nije dakle tko u BIH traži treći entitet, nego kada će ga SDA zatražiti.  I hoće li Hrvati i Srbi na to prisati. No kako bi SDA predstavila ideju Trećeg kao spasonosnu za BIH i kao svoju, za to se mora pripremiti javnost.

A javnost će se pripremiti između ostalog i pričom kako se time dobija još nešto. Građanska BIH. Jer logično je da u državi triju republika, državna vlada mora biti građanska, programska, a Predsjednik jedan. Biran u dva kruga izbora na teritoriji cijele BIH. Nešto što niti Hrvati niti Srbi neće imati manevra za odbiti.

No Hrvati i Srbi više nisu faktor koji ne odlučuje u BIH. SDA politika ih je sama vratila u igru. Od poslijeratne potpune naklonjenosti međunarodne zajednice prema Bošnjacima u BiH, Bošnjake je upravo SDA dovela do pozicije da ih svijet gleda kao glavni remetilački faktor stabilizaciji odnosa u BIH. Svijet je naprosto postao svjestan da su svi u BIH za dogovor i kompromise osim Bakira Izetbegovića kroz kojeg promatraju najveći dio bošnjačkog naroda. Ako tome dodamo podatak o broju dobrovoljaca na sirijska ratišta, koje je iznjedrio upravo SDA teritorij paradžemata, jasno je koliko isti taj svijet vjeruje Turkovićki, Šefiku i Bakiru.

Povratak Hrvata i Srba na BH političku scenu, kao stabilizacijskih a ne remetilačkih faktora je u svakom slučaju dobar za BIH kao i sami Balkan. Ta ovo je njihova zemlja, zemlja njihovih pradjedova, oni su sol ove zemlje, i ujedno većina u njoj, povijesna, demografska i svaka druga.  Oni su najzaslužniji za njeno postojanje. Hrvati su je obranili od Osmanlija, Srbi su joj spasili obraz u ratu protiv nacista. Da se Bošnjaka pitalo ona bi i danas bila zabačeni čitluk na periferiji osmanskog carstva. Kojim bi upravljali begovi.

Na tom nekom razmeđu svjetova, begova i kmetova, baš po onoj navijačkoj pjesmici navijača Veleža inaće “lijevo usmjerenih građana, patriota, protivnika klasnog društva”.

Ako SDA bude mudra, tj drugačija nego do sada, reorganizacija BIH u federalnu državu s građanskom vladom mogla, bi spasiti zemlju od neizbježnog raspada.

I za takvu ideju dobili bi podršku zapada. BIH reorganizirana kao  uniju triju građanskih republika, bez prava otcjepljenja,  s prostom koalicijskom  vladom na čelu zemlje,  domovi naroda se ukidaju, republike preuzimaju pravo veta i povlačenje vitalnog interesa po štetu republike, a Predsjednik države je jedan. Biran u dva kruga, na cijelom teritoriju BIH ali nakon  prvih 15 godina konsolidacije. Konsolidacijom društva nakon 10 godina birao bi se u dva kruga izbora, jednostavno predsjednik Federalne Republike BIH. Države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pardon.

Bošnjaka.

Prevari’ nas Janšin dokument.

Poskok.info