Published On: Uto, velj 4th, 2014

KAKO SE KALILA KOLONIJA: Šesnaesta godišnjica nametnutog komada krpe

Ismijavajući višestoljetnu povijest BIH, prije točno 16 godina, nakon što domaći politički predstavnici nisu mogli pronaći jedinstveno rješenje, zajebanti iz međunarodne zajednice,   kreirali su današnju državnu zastavu Bosne i Hercegovine. Jednu od najsmiješnijih i najglupljih na svijetu.

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je izvorno nametnuta političkim putem 4.veljače 1998. godine, da bi je potom 2001. godine usvojio Parlament Bosne i Hercegovine.Zamijenila je tada zastavu “sa ljiljanima” koja je bila državna zastava BiH od nezavisnosti ove balkanske zemlje i njenog priznanja od strane Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine. Međutim ta ljiljan zastava bila je “funkcionalna” samo na jednom dijelu BIH onom kojeg je okupirala ABIH. Dijelovi BIH okupirani od strane VRS i HVO-a nisu priznavali ljiljane. Ljiljani su opet u BIH došli kao kršćanski simbol u doba srednjovjekovne, predotomanske Bosne pa pomalo čudi zašto kršćani u BIH mrze što im islamizirana braća poštuju kršćansku ornamentiku.

Izabrani je tako  tamno plavi komad krpe, koja korespondira s plavom bojom zastave Europske unije (EU) što je također apsurd budući da se Europska unija na tlu BIH do danas ponašala kao dezerter koji dopušta da joj se svatko pita više u njenoj kući nego sama Unija. Poštenije je npr bilo da se onda za zastavu BIH odabere nekakav miks turske i američke zastave budući da ta dva neokolonizatora kroje sudbinu BIH građana već puna dva destljeća bez da u BIH plaćaju poreze. Recimo kombinacija turskog polumjeseca, američkih prugica i zvjezdica sa puškom Mevlida Jašarevića na centralnom dijelu krpetine bila bi pravi opis BIH. Ili možda crvena zastava u bojama Guantanama sa bodljikavom žicom po sredini puno bolje bi predstavljala BIH. Za zastavu Hercegovine , starije regije u BIH zgodno rješenje je moglo biti crna zastava na kojoj blješti veliki bijeli tenk. Daljnje pojašnjenje nije potrebno.

Žuti trokut na krpetini predstavlja navodno geografski izgled Bosne i Hercegovine, tamni vilajet a  zvijezde ironično predstavljaju europsko okruženje Bosne i Hercegovine. Iako Sarajevo to okruženje naziva agresorskim.T ri kuta trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate.  Međutim nakon što se provede presuda Sejdić Finci na BH trokut trebat će uvesti i četvrti špic. Kako na trokut uvesti četvrti špic to nitko ne zna. No tu bu mogli pomoći Inzko Budimir i Krug99. Oni su naime našli formulu po kojoj je 5=1/3 od 17 pa im neće biti problem nacrtati i trokut sa četiri špica.

Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke državne zastave, oko kojih nisu mogli postići dogovor. Bilo je prijedloga za zastavu s podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu s dva različita lica.

Ipak, početkom 1998. godine, visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve dotadašnje prijedloge i izašao s nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu.

Nakon toga, 3. veljače 1998. godine, Vestendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu koja se koristi na cijelom teritoriju BiH.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

Hoće li BIH nadživjeti ovaj komad krpetine ili će nakon sarajevskog centralizma ostati samo krpa bez države ovisi od idućih izbora. Naime ako bošnjački narod nije shvatio u zadnje četiri godine čija to politička elita ovu državu drži u ambisu vrlo vjerojatno je da će zvjezdice i modrina plave Vestendorpove krpice biti jedino što će ostati od BIH. Osim ako Emir Suljagić prvog marta ne proglasi Treći Reich.

poskok.info