Published On: Ned, lis 11th, 2015

NEVIĐENO ZA BIH Načelnik Olova već godinama daje svoju plaću studentima

Đemal Memagić, načelnik općine Olovo za više od tri godine nije uzeo nijednu plaću, dnevnicu, ni dodatak za topli obrok.

Kada se Đemal Memagić prije nešto više od tri godine, kandidirao za načelnika općine Olovo, čiji je centar istoimeni gradić na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla, kazao je kako će, ako dođe na tu funkciju – raditi besplatno.

Kaže da mnogi tada nisu vjerovali u to obećanje, shvatajući ga, uglavnom, kao predizborni trik.

Međutim, već u studenom 2012, nakon isteka prvog mjeseca na funkciji načelnika, Memagić, inače uspješni poduzetnik – vlasnik tvrtke Alma Ras, koja zapošljava skoro 1000 ljudi, pokazao je da on svoja obećanja ispunjava.

Kako je tada općnskoj službi za financije dao nalog da njegovu cijelu plaću, u iznosu 2.500 KM, preusmjeri u stipendiranje učenika i studenata, tako je ostalo do danas, kada ulazi u četvrtu – završnu godinu svog mandata.

-Ja sam rano ostao bez oca, sa samo 14 godina, a iza mene su bile dvije mlađe sestre i brat, tako da sam, u neku ruku, kao najstarije muško u kući, u to doba postao i roditelj. Rano sam se počeo brinuti za njih i uvijek sam želio da nam netko pomogne da se odškolujemo. Zbog nedostatka financija, a ne zbog nedostatka želje i volje, ni sam nisam uspio dovršiti školovanje o kojem sam sanjao. Danas, kada imam svoju tvrtku, kada sam u stanju osigurati plaće za 950 radnika, nemam potrebe uzimati plaću načelnika, niti bilo šta drugo što drugi uzimaju. Također, osim plaća, koje preusmjeravam za stipendije, sve ostalo što dobijem – naknadu za topli obrok, dnevnice za putovanja, regres… dajem u humanitarne svrhe”, istaknuo je on.

On dodaje kako ne pita tko dobija stipendije, koje je njihovo ime, iz kojeg su sela… “samo mi je stalo da se školuju. Jedino što od njih tražim je da i oni nekad nekom pomognu. Ništa mi više ne treba”, kaže on.

On dodaje da svake godine raspišu natječaj i priortet imaju oni koji se školuju za deficitarna zanimanja za lokalnu zajednicu i, naravno, najbolji učenici, odnosno studenti. Do sada je za stipendije dao oko 75 000 maraka.

– U 2013. stipendirao sam pet studenata i deset učenika. Visina stipendija za studente je iznosila 170, a  za učenike 120 KM. Te prve godine nije se prijavilo dovoljno kandidata, jednostavno zbog toga što ljudi nisu vjerovali u moje predizborno obećanje. A kada su vidjeli da ga ja ispunjavam, iduće, 2014. godine, puno više ih se prijavilo. Tada je stipendju dobilo17 studenata i 40 učenika. Učenici su jednokratno dobili po 400 KM, a studenti po 500 KM. Lani je dodijeljeno 99 stipendija i to 77 za učenike i 22 za studenta, i to tako da su učenici dobili po 200 KM jednokratno, a studenti 400 KM. Upravo je u tijeku natječaj za ovu školsku godinu – istakao je Memlagić.

On kaže da su djeca zahvalna, a i njihovi roditelji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare