Published On: Pet, ožu 7th, 2014

KAKO SE GRADIO MORDOR: FIPA godišnje potroši 1,5 milijuna KM, a stranog kapitala nigdje

SARAJEVO – Državna Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) svake godine iz proračuna “proguta” više od 1,5 milijuna maraka proračunskih sredstava, a malo ili gotovo ništa ne čini na privlačenju stranog kapitala. Ovakav zaključak proizlazi iz izvješća Ureda za reviziju rada državnih institucija nakon čega se postavlja pitanje smisla postojanje ovakve jedne institucije čiji je upravni odbor u posljednjih nekoliko godina imao svega dva-tri službena sastanka. Njen jedan od dugogodišnjih direktora Haris Bašić za svoju direktorsku poziciju jedno vrijeme primao je plaću od 7000 KM plus troškovi putovanja, regresa, i ostale beneficije.

FIPA ima 26 zaposlenih, a za najam poslovnog prostora godišnje se izdvaja 250 tisuća KM. Na pitanje Ureda za reviziju je li im Državna agencija za unapređenje stranih investicija bila od koristi pri ulaganju u BiH, predstavnici stranih investitora (FICA), kao i predstavnici gospodarskih komora navode da su pri odluci i tijekom investiranja znali za FIPA-u, ali da ona nije imala nikakvu ulogu pri njihovom investiranju u BiH. “Ni informacije i podaci o mogućnostima investiranja koje prezentira FIPA, također, nisu ocijenili visokom ocjenom. Slično mišljenje anketirani investitori su dali i o pomoći koju im FIPA pruža kroz suradnju s javnim i privatnim sektorom, vladinim i nevladinim institucijama, lokalnim i regionalnim organizacijama i institucijama”, stoji u izvješću Ureda za reviziju.

Proračun FIPA-e za 2011. godinu bio je 1,582.581 KM, za 2012. godinu 1,525.000 KM, a za 2013. godinu 1,479.000 KM. Na dan 31.prosinca 2012. godine bilo je 28 zaposlenika. Od ovog broja, njih više od jedne trećine je na vodećim pozicijama agencije. Devet članova upravnog odbora FIPA-e mjesečno prima 500 KM. Tijekom tri godine održali su samo pet službenih sastanka. Zaključak revizora je kako je postojanje agencije FIPA i promocija stranih investicija više formalne nego stvarne prirode.

VLM 


uskrs ephzhb