Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Kako se ‘dokopati’ Hrvatske: Za lažni PCR test plaća se oko 100 KM

Za ulazak u Hrvatsku iz BiH potreban je negativan PCR test ukoliko niste među onima koji su u posljednja tri mjeseca preboljeli Covid-19, što se na granici, da bi slobodno prošli dokazuje odgovarajućom potvrdom obiteljskog liječnika.

Iako je nekoliko desetaka tisuća građana Hrvatske primilo cjepivo Pfizer, Modernu ili Astru Zenecu, cijepljenje protiv Covida-19 još uvijek nije uvršteno među uvjete za slobodan i neometan prelazak državne granice pa je za sada jedina važeća potvrda na ulasku u RH negativan PCR test, za sve pa i hrvatske državljane koji dolaze iz trećih zemalja, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima ”papir” o cijepljenju takozvana Covid putovnica nije stavljena u funkciju, pa tako svi oni koji su cijepljeni dva puta, a od drugog puta im je proteklo četrnaest dana također podliježu PCR testu prilikom ulaska u RH ne starijem od 48 sati računajući od vremena uzimanja brisa pa do dolaska na granični prijelaz. Z

a razliku od Hrvatske koja ulazak iz BIH, uvjetuje negativnim PCR testom, BiH za hrvatske građane dopušta neometan ulazak i tako je još od ljeta prošle godine.

Iz PU Dubrovačko-neretvanske su pojasnili da potvrda o cijepljenju nije odgovarajući dokument s kojim bi se moglo ući u RH. Kad takvu odluku donese Nacionalni stožer civilne zaštite policija će po njoj postupati-istaknuli su.

Prema informacijama ministarstva civilnih poslova BIH, PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verificirani od strane Federalnog ministarstva zdravstva, koje je odobrenje za testiranje dalo petnaest zdravstvenih institucija uglavnom u državnom vlasništvu.

Njihovi testovi se priznaju na granici dok PCR nalazi izdani u drugim privatnim laboratorijima koji po Bosni niču kao gljive poslije kiše ne mogu proći. To izaziva dodatne probleme na terenu jer nije lako utvrditi valjanost PCR nalaza pa u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo policijskim priopćenjima o krivotvorenju nalaza.

Posljednje ”veće” krivotvorenje dogodilo se sredinom veljače na graničnom prijelazu Metković kada je krivotvoren PCR nalaz otkriven kod troje hrvatskih državljana sa prebivalištem u BiH i jednog BIH državljanina koji su putovali u RH i istom vozilu.

Policijskim službenicima potvrde o rezultatu testiranja na virus SARS-COV 2 bile su sumnjive a detaljnom kontrolom utvrđeno je da se uistinu radi o krivotvorinama.

Međutim, ako se i otkrije lažni PCR test to nužno ne znači da je kupljen negdje na cesti ili ”ispod banka” u Sarajevu.