Published On: Sub, pro 12th, 2015

KAKO SAM UBIJAO ZA DIKTATORA Javio se u emisiju o ljubavnim jadima pa zapanjio voditelja: 'Smaknuo sam 18 ljudi. Nakon prvog sam zaplakao, a onda mi se svidjelo'

KAKO SAM UBIJAO ZA DIKTATORA Javio se u emisiju o ljubavnim jadima pa zapanjio voditelja: 'Smaknuo sam 18 ljudi. Nakon prvog sam zaplakao, a onda mi se svidjelo'

Nekadašnji pripadnik čileanske vojske zapanjio je naciju nakon što se prije nekoliko dana javio u popularnu radijsku emisiju o ljubavnim problemima u kojoj je priznao da je u vrijeme vladavine diktatoraAugusta Pinocheta sudjelovao u smaknućima 18 političkih oponenata tadašnjeg režima.
Guillermo Reyes Rammsy (62) je uhićen u petak, dva dana nakon nevjerojatne telefonske ispovijesti na radiju, a policija ga je zasad kazneno prijavila zbog ubojstva pripadnika čileanske Socijalističke strankeFreddyja Taberne Gallegosa i Germana Palomina Lamasa 1973. godine. Riječ je o stranci Salvadora Allendea, koji je s mjesta predsjednika države iste godine svrgnut vojnim udarom generala Pinocheta.
Kako piše Guardian, Reyes se u srijedu javio u ‘Ljubavnu izdaju’, jednu od najpopularnijih čileanskih radijskih emisija, a odmah na početku voditelju Robertu Artiagoitíji kazao je da razmišlja o samoubojstvu. Nakon što je kratko govorio o svojim ljubavnim frustracijama, prešao je na sasvim drugu temu. Počeo je opisivati vlastitu upletenost u razne zločine, spominjući da je kao vojni novak sudjelovao u 18 egzekucija u vremenu nakon što je vlast u državi preuzela vojna hunta.
‘Prvi put [kada sam ubio nekoga] sam zaplakao, no poručnik mi je rekao: Dobar vojnik, dobar vojnik, hrabar vojnik. A zatim bum, bum i tako opet. Drugi put kad sam ubio svidjelo mi se. Uživao sam’, ispričao je.
U eteru je proveo sljedećih 20-ak minuta, opisujući kakvim je sve strahotama svjedočio kao vojnik. ‘Sudjelovao sam u 18 smaknuća… Upucali bismo ih u glavu, a zatim bismo raznijeli leševe dinamitom. Ništa ne bi od njih ostalo, ni sjena’, kazao je.
Iako u emisiji ni u jednom trenutku nije otkrio svoj identitet, a nije spominjao ni imena svojih žrtava, policija je otkrila odakle je upućen telefonski poziv i tako ga locirala, uhitila i podigla prijavu za ubojstvo spomenutih dvojice političara Taberne i Palomine.
Obojica su nedugo nakon vojnog puča 1973. bila uhićena i strpana s ostalim političkim zatvorenicima u pustinjski kazamat u Pisagui. Nakon postupka pred vojnim sudom Taberna je pogubljen u listopadu, a Palomina u studenome 1973. godine. Njihova tijela do danas nisu pronađena.
Tijekom razgovora s voditeljem Artiagoitíjom, Reyes je kazao da su ga indoktrinirali na vojnoj obuci. ‘Poslali su me u Santiago i tamo me podučavali ekstremnom nasilju. Tu sam shvatio koliko čovjek može postati zao’, rekao je. Tvrdi da je u egzekucijama bio prisiljen sudjelovati jer bi u suprotnom zbog neposluha njemu samom prijetilo smaknuće. ‘Morao sam to raditi, ista ta vojska ubila bi i mene.’
Ipak, iz tona kojim je sve pripovijedao dalo se zaključiti da se nimalo ne kaje zbog počinjenih zločina.
Voditelj mu je u nekoliko navrata postavljao pitanja o tvrdnji da je samo izvršavao naredbe. ‘A što je s vašom ljudskom odgovornošću?’, upitao je.
‘Ako bismo ih zatekli s oružjem, likvidirali bismo ih. Bum, bum, bum’, odgovorio je Reyes. ‘Pet hitaca i nema ih više. Nisu ni oni bili bijele golubice…’, dodao je.

Organizacije za ljudska prava su pozdravile Reyesovo uhićenje. Prema procjenama, Pinochetov je režim smaknuo najmanje 3.000 političkih protivnika, a tisuću tijela ubijenih još uvijek nije pronađeno. Istražitelji se nadaju da bi im Reyesovo uhićenje moglo donijeti neke nove tragove u pogledu lociranja posmrtnih ostataka.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare