Published On: Čet, lis. 26th, 2017

Kako ruska vojska štiti svoje podatke? „Ovo računalo se samo uništava za 10 sekundi“

Nova generacija vojnih ultra sigurnih prijenosnih računala, predstavljena na forumu “Army 2017”, postaje dio opreme ruske vojske. Strojevi su opremljeni sofisticiranim sustavom zaštite podataka i mogu se koristiti i za upravljanje oružja visoke tehnologije, piše ruski dnevnik Izvestia.

Temeljem iskustva američke vojske u Afganistanu, koja je 2005. izgubila bitku, te na licu mjesta ostavila netaknuto računalo sa svim programima i tajnim kartama koje su se mogle čitati bez ikakvih problema, ruska vojska je krenula u realizaciju ultra sigurnog računala koje će biti zaštićeno čak i ako padne u ruke neprijatelja.

Kao dio modernizacije ruske vojske, nova prijenosna računala dizajnirana su od strane znanstveno-tehnološkog centra “Elins”, piše ruski dnevnik Izvestia . Uređaji su po prvi put predstavljeni na forumu “Army 2017“, a opremljeni su naprednim sustavom zaštite samo uništenja. Dakle, informacije će biti nedostupne čak i ako stroj padne u neprijateljske ruke. Da biste izbrisali sve podatke, samo pritisnite jedan gumb koji će trajno obrisati sve podatke za samo nekoliko sekundi.

“Stariji modeli bili su opremljeni ručicom, kako bi se fizički polomilo željeno mjesto u slučaju prijetnje. Radi s o mehaničkom uništenju podataka na prijenosnom računalu“, za Izvestiju objašnjava jedan od dizajnera ovog modernog računala, Sergej Sklyarov.

Ultra sigurna računala su ugrađena u super otporna kućišta. Osim što će računalo funkcionirati i nakon pada na beton s visine od jednog metra, ono će raditi i  na vrlo ekstremnim niskim i visokim temperaturama.

Osim toga, nova prijenosna računala duplo su lakša od svojih prethodnika i imaju snažniji procesor, kao i zaslon visoke razlučivosti. Računalo pokreće procesor i7, ali većina komponenti je proizvedena u Rusiji.

Kao što ističu dizajneri, ovi modeli mogu se koristiti i za upravljanje oružja visoke tehnologije.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer