Published On: Sub, lis. 14th, 2017

Kako Radon, prirodni plin u našim kućama uzrokuje rak pluća?

Naši sugrađani u Hercegovini, Dalmaciji, Crnoj Gori, Istri, Makedoniji i Kosovu trebaju biti oprezni jer su okruženi stijenama koje su vjerojatno “bogatije” radonom od zemlje u Slavoniji ili Vojvodini.

Osim genetske predispozicije, rak pluća uzrokuju i vanjski faktor. Jedan od najopasnijih uzročnika rake pluća je pušenje. Ono je odgovorno za gotovo 80% slučajeva raka pluća. O prirodnom radioaktivnom plinu radonu, uzročniku raka pluća, se malo zna.

Što je radioaktivni plin radon?

Prirodni plin radon (222), nastaje raspadom uranija (238)  i radija (226), a nalazi se u zemljanoj kori. Nazočan je svuda oko nas, a najviše u podzemlju gdje dominiraju granit i vulkanske stijene. Radon nalazimo i u nekim građevinskim materijalima koji se koriste pri gradnji naših kuća i stanova.

Prodor ovoga plina u atmosferu ovisi o meteorološkim uvjetima i vrsti tla. Što je vrijeme hladnije, veća je koncentracija radona oko nas, pokazuju aktualna mjerenja u Francuskoj. Ovisno o regiji, radon je zastupljen više u stjenovitim krajevima, pošto između stijena i stambenih objekata nema prirodnog filtera u obliku humusa i gline, a koji sprječavaju prodor radona na površinu.

Iz donjeg grafikona, lako zaključujemo da je najveća koncentracija radona upravo u periodu kada smo u kućama i kada je sve zatvoreno. Na našu nesreću, izloženost radonu je tada najveća, a vjerojatno i odgovor zašto veliki broj nepušača oboljeva od raka pluća.

Radon u našem okruženju tijekom godine

Radon nalazimo i u svim prirodnim površinskim i podzemnim vodama, ali u puno manjim količinama. Radij 226 otopljen u vodi je manje radioaktivan i brže isparava, te puno lakše odlazi prema višim slojevima atmosfere.

Radon uzročnik raka pluća

Oslobađanjem, ovaj radioaktivni plin dospijeva na površinu Zemlje. Lako se akumulira u zatvorenim prostorima, pogotovo u podrumima. Otežavajuća okolnost predstavlja i nova generacija stolarije (prozori i vrata) koja hermetički zatvara stambene prostore. Kuće u našim krajevima nemaju kvalitetnu ventilaciju, tako da osim pojavljivanja vlage, imamo i veliku koncentraciju radioaktivnog radona koja dolazi u direktan kontakt s našim plućima.

Kako radon ulazi u naše kuće

Udisanjem radona, naša pluća apsorbiraju i veliku količinu radioaktivnog plina, koji je direktni uzročnik raka pluća. Primjer je francuski stjenoviti region Bretanja u kojem je višestruko povećan broj oboljelih od raka pluća, a u komu su izmjerene najviše razine ovog radioaktivnog plina. Za 20% slučajeva raka pluća u Bretanji odgovoran je radon.

Veliki broj znanstvenih studija potvrđuje utjecaj radona na pojavu raka pluća kod rudara, ali i opće populacije. Opasnost od razine izlaganja radonu u modernih urbanim stambenim jedinicama, jednaka je opasnosti izloženih rudara u rudnicima uranija.

Kako se zaštititi?

Jedini način da se zaštitimo od ovog plina je provjetravanje naših prostora ili ugradnja kvalitetnog ventilacijskog sustava. Naši sugrađani u Hercegovini, Dalmaciji, Crnoj Gori, Istri, Makedoniji i Kosovu trebaju biti oprezni jer su okruženi stijenama koje su vjerojatno “bogatije” radonom od zemlje u Slavoniji ili Vojvodini.

Na kraju što reći? Nove ekološke norme su nas natjerala da od naših stambenih prostora napravimo hermetički zatvorene “staklenike”. Prirodne materijale smo zamijenili tehnološki modernijim materijalima. Imamo super prozorska okna, dvostruka i trostruka. Istina, sada naše stambene prostore zagrijavamo s puno manje energije, ali s druge strane se polako ali sigurno pripremamo za buduće „kemoterapije“.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer