Published On: Sat, Mar 21st, 2020

Kako primarijus Kvesić ruši ugled Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ali i šire

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić osramotio je u srijedu instituciju koju predstavlja, ali i cijelu Hercegovinu svojim neozbiljnim ponašanjem tijekom konferencije za novinare u Mostaru.

Kvesić se neprimjereno ponašao ispred novinara komentirajući prvi slučaj korona virusa u toj bolnici. “Umisto sprida uša nan je sazad”, rekao je Kvesić. Ne ulazeći u samu potencijalno seksualnu konotaciju ove izjave, ista je sramotna iz više razloga.

U prvom redu Kvesić relativizira samu pojavu korona virusa u Hercegovini i bolnici čiji je ravnatelj tako što se s tim virusom šali. Njegova šala, kroz koju ga se može okarakterizirati kao nepismenog, sporna je i zbog načina na koji je izgovorena. Uz to, Kvesić se cijelo vrijeme češkao po licu, a u jednom trenutku je i nešto čačkao prstom po zubima.

Kvesić je vjerojatno elokventniji od tog što je pokazao i načina na koji, zapravo, sramoti cijelu regiju iz koje dolazi i instituciju koju vodi, ali je pokazao neozbiljnost jer nije primjereno šaliti se s pandemijom od koje strahuje cijeli svijet.

Kvesić je utvrdio i kako nitko u bolnici nije dobio otkaz i poručio kako je panika oko korona virusa gora od samog virusa.

“Nitko nije dobio otkaz, u paniku može uletjeti bilo tko. Imali smo situaciju koju nismo predvidjeli, no napravili smo svoj posao do kraja. Osam ljudi je poslano u samozolaciju i to ćemo raditi i dalje. Ima nas dovoljno, uz brigu o pacijentima vodimo i brigu o osoblju. Liječnik koji ga je primio je u izolaciji, nije suspendiran, o tome ćemo kad ovo sve prođe”, rekao je Kvesić.

Ležerno izdanje

Na presicu je Kvesić stigao u ležernom izdanju, odjeven civilno i s naočalama na glavi. Kazao je i kako on nikad ne laže, osim što nekad laže svoju suprugu, što je, također, potpuno irelevantno za temu o kojoj se govorilo.

Bolnica u Mostaru svake godine dobiva određene količine novca od Vlade Republike Hrvatske kroz program pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a ovakvim pristupom prema ozbiljnim stvarima Kvesić je doslovno svima servirao priliku da legitimno propituju smislenost tih istih donacija.

Zadnji iznos ovoj bolnici je uplaćen još dok je ministar bio Milan Kujundžić.

“To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, pomoć bolnici u Mostaru, koja je u situaciji da joj prijeti blokada isporuke lijekova i potrošnog ugradbenog materijala”, objasnio je tada Kujundžić.

Novčana pomoć od 40 milijuna kuna na godišnjoj razini isplaćivat će se sukcesivno, na mjesec, a strogo će se kontrolirati da se novac uplaćuje za dugove dobavljačima lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala, rekao je Kujundžić.

Ako prosječan stanovnik Hrvatske vidi u medijima Kvesićev neprimjereni ‘skeč’, s pravom će se zapitati zašto i komu ide novac iz njegovog i džepa hrvatskih poreznih obveznika.

Inače, u utorak su u Mostaru u spomenutoj bolnici pozitivno na korona virus testirani prvi slučajevi u Hercegovini, a iz bolnice kažu kako je stanje tamo kritično i apeliraju na sve da se strogo drže uputa jer bi se, kako navode, mogao ponoviti scenarij iz Italije.

Ivan Crnjac l direktno.hr