Published On: Čet, sij 1st, 2015

IZIŠAO PRIRUČNIK: Kako odgajati pravu džihad bebu?

Ekstremistička organizacija Islamska država (IS) izdala je vodič za mlade majke s “korisnim savjetima” o odgajanju djeteta u skladu sa strogim pravilima džihada, uz primjenu tehnika za koje vjeruje da će u tom pravcu razviti tijelo i duh nove generacije ekstremističkih boraca.

Pod naslovom “Uloga sestara u džihadu”, u svom posljednjem propagandnom potezu, IS nastoji uvjeriti svoje lojalne sljedbenike da je najvažnija uloga koju žene mogu imati u džihadu podizanje svoje djecu ne samo u duhovnom smislu, već i da razvijaju njihove fizičke sposobnosti, prenosi “Russia Today”. IS tvrdi da je ključ uspjeha u usađivanju tih vrijednosti kod djece još dok su bebe.

“Nemojte čekati da napune sedam godina, jer će možda tada biti već kasno”, upozorava se u priručniku koji je nedavno objavljen na internetu.

IS u vodiču ohrabruje majke da svojoj djeci pričaju priče o ekstremististčkim borcima, a da potpuno zabrane gledanje televizije jer bi to, kako se navodi, rezultiralo “mentalnim i fizičkim gubicima”.

Jedino što je dozvoljeno jeste korištenje multimedijalnih sadržaja koji će ojačati njihov “džihadski duh”.

Da bi zainteresirali djecu za “sveti rat” i podstakle ih da “postanu mudžahedini” IS u priručniku savjetuje majkama da nabave vojne knjige – po mogućstvu ilustrirane – i druge slične publikacije, kompakt diskove, video snimke, te da posjećuju web stranice zajedno s djecom i koriste druge izvore na internetu.

Pored toga, u priručniku se majkama preporučuje da naprave “improviziranog neprijatelja” ili vreću za udaranje kako bi jačale dječju snagu i “kontrolirale i usmjeravale njihov bijes”.

Kad je riječ o fizičkoj obuci, IS poziva majke da djecu uče pucanju u metu, uz pomoć plastičnog oružja i igračaka vojnog dizajna.

IS smatra i da bi djeca vojnici trebala vladati borilačkim i streljačkim vještinama, da budu dobri plivači, vozači i jahači, kao i da se dobro snalaze u nepoznatom okruženju, te u tom cilju poziva na organiziranje kampova.

Američki Institut za straživanje bliskoistočnih medija (MEMRI) navodi da je IS objavila ovaj priručnik kako bi privukla pažnju Zapada.

“Važno je da Zapad shvati da sve ove grupe žele da svijet zna da je indoktriniranje u tijeku”, kaže Stiven Staljinski, izvršni direktor MEMRI.

Prema njegovim riječima, sada kada smo ušli u 2015, Al-kaida i njoj pridružene grupe, IS i druge džihadske grupe širom svijeta nastavljaju ulagati mnogo napora u indoktriniranje naredne generacije boraca.

Staljinski objašnjava da, bez obzira na to kako se američka ofanziva protiv IS odvija u Siriji i Iraku, narednoj generaciji mladih muslimana su već “isprani mozgovi i oni su naučeni da mrze Zapad i streme ka džihadu”.

“Oni su obučavani na bojnom polju i znaju kako napraviti bombe i samoubilačke pojaseve, kako odrubiti glavu nedužnoj žrtvi ili ju razapeti. To je nešto na što moramo biti spremni i što moramo shvatiti”, upozorava američki stručnjak.

Autori priručnika IS su nepoznati, ali je njihova ideologija o odgajanju djece, očigledno, u punom zamahu, navodi ruski kanal. RT podsjeća da je ova ekstremistička organizacija prošlog mjeseca objavila fotografije i video snimke djece koja pucaju iz jurišnih pušaka, sklapaju oružje i obučavaju se u jednom kampu u Siriji.

Prema izvještaju koji su Ujedinjene nacije objavile u studenom, IS “instrumentalizira i zloupotrebljava djecu na sustavan način” koristeći ih za borbe, špijunažu, pa čak i kao bombaše-samoubojice.

UN smatra da IS koristi djecu kako bi osigurala dugoročnu lojalnost i, podižući ih prema strogim pravilima džihada, vjeruje da će osigurati “kadar posvećenih boraca koji će nasilje vidjeti kao način života”

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare