KAKO MARKEŠIĆA NITKO NIŠ NIJE PITAO? Luka želi unutra…

Opaljena fratrina koja smatra kako je uručenje robovlasničkog ugovora od strane Sultana El Fatiha, odmah nakon odrubljivanja glave posljednjem bosanskom kralju Tomaševiću, i to  u ruke Fra Zvizdoviću, civlizacijski i patriotski čin  vrijedan divljenja  izjavio je da on Luka Markešić  želi da se uključi u organizaciju BiH, podsjećajući na inicijativu koju predlaže Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH da umjesto sadašnjih deset bude šest kantona. Budući da ga nitko ne zove on se odazvao sam.

Iz udruge Luka Markešić  su pozdravili smanjenju broja kantona u FBiH, ali upozoravaju da činjenica da Republika Srpska nije tako uređena zbog čega je država BiH asimetrično uređena, te smatraju da je i to jedan razloga sadašnje krize, a Markešić s tim u vezi naglašava da bi još veća nepravda bila napravljena kada bi BiH dobila još jedan entitet.
Udruga Luka  Markešić smatra da je potrebno prije svega postići institucionalnu ravnopravnost, a ističe i da bi važne oblasti koje su sada na nivou kantona poput zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite trebala biti uređene na nivou entiteta, odnosno na državnom nivou.
Komentirajući inicijativu da Mostar bude glavni grad Federacije BiH Udruga  Markešić kaže da je to politički pogrešno rješenje jer je Sarajevo glavni grad BiH i kao takav treba da bude i sjedište svih naroda pa tako i Hrvata dodajući da je Sarajevo oduvijek bio glavni grad Hrvata i politički, i kulturno, ali i vjerski.
Ljudska prava u vrijeme Markešićevog humaniste El Fatiha
O ovoj temi govorio je i član udruge Luka Markešić, stariji Željkov brat,  Ivo Komšić koji također smatra da je potrebna reorganizacija oba entiteta budući da je nemoguće napraviti BiH funkcionalnijom ukoliko se samo donekle teritorijalno racionalizira Federacija BiH.
Smatra i da nije dobro inzistirati na racionalnosti Federacije samo putem smanjenja entiteta nego je potrebno uraditi racionalizaciju funkcija Federacije BiH, jer kantoni nisu funkcionalni, a pojedini ni ekonomski održivi. No taj podatak nije obrazložio.
– Kantoni trebaju biti funkcionalni i treba ih biti onoliko koliko ih može opstati. Postoje kantoni koji se ne mogu održati nego se moraju sufinansirati. Građani i privreda BiH ne mogu više da funkcioniraju sa administracijom od koje nema nikakve koristi – ističe Komšić.
Predsjednik Posavske stranke i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona Nino Sušilović također smatra da preuređenje same Federacije BiH neće riješiti probleme, nego je to samo odgađanje problema stoga treba biti oprezan da se takvim preuređenje ne napravi više štete nego koristi.
No iako je tužni Sušilović gurnut u pogon bošnjačkog nacionalizma počeo se nakon prijedloga rekonstrukcije vrzmati. Prema njegovom stavu pripajanje Posavskog kantona Tuzlanskom kantonu, što se spominje kao opcija, nije dobro i to neće biti funkcionlano, a moglo bi izazvati i kontraefekte i nezadovoljstva.
Zbog svih ovih stvari u udruzu Luka Markešić smatraju da je potrebno aktivno se uključiti u iznalaženje pravednog rješenja kako bi se i ostvarili ciljevi za izgradnju BiH kao pravedno uređene, demokratske i pravne države ravnopravnih naroda.