Published On: Čet, ožu 21st, 2013

KAKO LEGARIZIRATI JERKU: OHR iz Vlade FBiH izuzeo stenograme i kompletnu dokumentaciju o puču na posljednjoj sjednici

Prema saznanjima ovog medija, dan nakon puča u Vladi FBiH, Valentin Inzko naložio je da se iz Vlade izuzmu stenogrami, uz obrazloženje da će kompletna dokumentacija sa sporne sjednice biti podvrgnuta analizi i da će se u narednim danima donijeti odluka o eventualnom reagiranju na poteze koji su počinjeni.
Podsjećamo, na sjednici Vlade FBiH koja je održana u utorak, 19. marta, devet ministara na čelu saDesnicom Radivojevićem i Jerkom Ivankovićem Lijanovićem preglasalo kolege iz SDP-a i izdejstvovalo usvajanje izmijenjenog Poslovnika o radu koji su prethodno usvojili ministri iz Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak, čimje su stvoreni uslovi da dva potpredsjednika Vlade sazivaju sjednice i potpisuju odluke. 
Ovakav potez ministri navedenih stranki pravdaju tvrdnjama da će izmijenjeni Poslovnik doprinijeti boljem radu Vlade. 
Međutim, iz OHR-a je potvrđeno da Visoki predstavnik razmatra iznesene stavove na spornoj sjednici Vlade jer ovi potezi ne vode ‘odmotavanju klupka’ koje će omogućiti njeno funkcionisanje.
– Za sada možemo reći da je stav međunarodne zajednice da svi trebaju dobro razmisliti prije nego što se upuste u stvaranje još veće krize – rečeno je u OHR-u.