Published On: Tue, Dec 31st, 2013

KAKO KOME Nemoguće je potpuno odvojiti vjeru od politike

SARAJEVO – Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić u intervjuu za Vijesti.ba govori o odnosu Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u zemljama regiona , izmjenama Ustava Islamske zajednice , utjecajnim muslimanima u svijetu , te odnosu vjere i politike .

VIJESTI.BA : Kako ocjenjujete odnos Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u Srbiji , Hrvatskoj , Sloveniji i dijaspori ?

SOFTIĆ : Odnos Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u susjednim državama je odnos koji se tiče jedinstvene zajednice . Prema postojećem Ustavu i uređenju Islamske zajednice , mi činimo jedinstvenu zajednicu u kojoj postoji jasno precizirano ustrojstvo i organi Islamske zajednice . Na toj relaciji ne postoje nikakvi posebni problemi .

Treba uvažiti činjenicu da islamske zajednice u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji djeluju na teritoriju suverenih država i Ustav Islamske zajednice je uvažio tu činjenicu . Kada je u pitanju njihov odnos prema državi i državnim tijelima u tim zemljama , on je samostalan i one su u tom smislu poprilično autonomne . Veza koja se tiče muslimana iz svih ovih zemalja s Islamskom zajednicom u BiH je sudjelovanje u zajedničkim organima u Saboru Islamske zajednice i duhovna veza koju reis prenosi na muftije u tim državama .

VIJESTI.BA : Najavljivano je da će izmjene Ustava Islamske zajednice BiH biti završene do kraja ove godine . Da li je taj proces okončan ? Očekuje se i da novi Ustav donijeti bitne izmjene u radu Islamske zajednice u BiH ?

SOFTIĆ : Proces izmjene Ustava traje nekoliko godina i još nije završen . Unutar Islamske zajednice postoji potreba da se nje Ustav prilagodi vremenu u kojem živimo . U prošlom izbornom ciklusu krenula je inicijativa za izmjenom Ustava . U tom smislu , napravili smo određene pomake . Usvojeno je pet amandmana koji se tiču izmjene Ustava . Sabor Islamske zajednice donio je odluku kojom je obavezao Rijaset Islamske zajednice i Ustavnu komisiju Sabora pristupiti cjelovitoj promjeni Ustava . U tom smislu je formirana je i radna skupina koja je radila na izradi osnovnog drafta amandmana na Ustav . Radna skupina je svoj ​​posao završila , predala ga Ustavnoj komisiji , reisu i Rijasetu . Ustavna komisija , kao nadležna za izmjene i donošenje novog Ustava , u zadnjih dva mjeseca je kompletan radni materijal izučavala . Upravo smo ovih dana dobili konačni tekst nacrta amandmana na Ustav Islamske zajednice . Nakon ove faze , materijal će biti upućen u javnu raspravu , koja ne može trajati kraće od 30 dana . Po završetku javne rasprave , vidjećemo kakav će biti odgovor na sve što smo pripremili . Nezahvalno je predviđati bilo kakve rokove , ali ovaj posao u vezi s izmjenom Ustava ulazi u fazu kada se može očekivati ​​njegovo razmatranje na Saboru Islamske zajednice .

VIJESTI.BA : Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH proglasilo je nevažećom fetvu Hasana ef. . Makića , muftije bihaćkog , o zabrani klanjanja dženaza osobama koje su se svojevoljno priključile vojsci Fikreta Abdića . Kakav je Vaš stav o ovom pitanju ?

SOFTIĆ : U ratnom vremenu dogodio se međubošnjački sukob . Radostan sam zbog ove odluke Vijeća jer smatram da je došlo vrijeme da se okrene nova stranica i da se krene u drugačije odnose . Istovremeno , ovom fetvom Vijeće je donijelo novu fetvu kojom je pozvalo Bošnjake muslimane na pomirenje i zajedničko planiranje budućnosti . U tom smislu , zaista podržavam ovo što je Vijeće uradilo . Objektivno , pravo je vrijeme za ovakvu odluku .

VIJESTI.BA : Na listi od 500 najutjecajnijih muslimana u svijetu , koju priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije , našli su se i bh. . muslimani , poput bivšeg reisu – l – uleme Mustafe Cerića , Enesa Karića , profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu , hafiz Senada Podojoka , imama u bošnjačkom džematu u Austriji i dr. . Rusmira Mahmutčehajića . Koliko ova činjenica doprinosi poboljšanju imidža bh. . muslimana u svijetu ?

SOFTIĆ : Bošnjaci unutar muslimanskog svijeta zaista čine jedan biser . Povijest kroz koju smo prošli i mnogo značajnih imena unutar muslimanskog svijeta daje nam za pravo da vjerujemo da smo narod koji je islam prihvatio u formi koja može u europskim okvirima biti urnek i drugim muslimanima , kako i na koji način mogu živjeti s drugima i drugačijima .

Raduje me da su se na spomenutoj listi našla imena bh. . muslimana . To je priznanje za njih same , ali i za cjelokupnu Islamsku zajednicu .

VIJESTI.BA : Kako komentirate odnos i uplitanje vjere u politiku u BiH ?

SOFTIĆ : U Islamskoj zajednici postoje jasna i precizno utvrđena pravila kada je u pitanju angažman vjerskih službenika u političkim okvirima . Vjerujem da se unutar Islamske zajednice i političkog života u BiH stvari polako postavljaju na svoje mjesto . Vjerske zajednice su našle svoj ​​prostor misije , širenja vjere … Politika je vrlo konkretna aktivnost i ima zadaću da doprinese boljitku građana ove zemlje . U tom pogledu , smatram da se stvari polako stavljaju na svoje mjesto i da ćemo se sve više približavati modelu u kojem će svatko raditi svoj ​​posao . Nije moguće potpuno odvajanje vjerskih zajednica od političkog života , a ni obrnuto . Ipak , mislim da smo u jednom prihvatljivom nivou .

 

N.Š.

( Vijesti.ba )