Published On: Sri, velj 19th, 2014

Kako je Zara razotkrila svu bijedu političara BiH

Bosanskohercegovački, na trenutke nasilni prosvjedi, koji su prestravili tamošnju političku elitu naviklu na poslušno biračko tijelo podijeljeno na nacionalne torove možda se najbolje mogu oslikati pričom o Zari

Istovremeno dok je pljačkala narod dovevši većinu ispod granice ljudskog dostojanstva, politička elita raspoređena na 14 vlada s pripadajućim skupštinama, dva dvodomna entitetska i jedan državni parlament, entitetske predsjednike, potpredsjednika i trojno državno predsjedništvo s cjelokupnom mnogobrojnom administracijom živjela je svoj ‘bosanski san’. Kako navode bosanski mediji, ‘najbolji od njih’ stoluju u sarajevskom brdskom takozvanom zabranjenom gradu Poljinama dok narod u dolini nema za kruh.

Prema nekim podacima, više od 50 posto poslova u Bosni i Hercegovini država sklopi bez javnog natječaja što je samo jedan detalj o enormnoj korupciji koja vlada i koju nitko ni ne pokušava sakriti. U noć u kojoj je narodu prekipjelo, član predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović na televiziji je zavapio da će prosvjedi otjerati strane investitore spremne na ulaganje u Sarajevo pritom spomenuvši španjolsku modnu kuću Zaru. Bakir se izlanuo.

Nesmotrena izjava samo je raspalila strasti građana koji su upravo protiv takvog ponašanja političara i ustali. Svima u BiH je odmah bilo jasno da je njegova briga za investicije lažna i na njega se srušio dodatan gnjev na ulicama i društvenim mrežama. Neki su bili ogorčeni, a dio njih se rugao Izetbegoviću montirajući ga kako manekena španjolske modne kuće.

Priča o Zari vrhunac je licemjerja političke elite BiH, jer je Izetbegović u prvom redu zabrinut za svoj interes jer je Zara, prema navodima, trebala zakupiti poslovni prostor u trgovačkom centru Al-Shiddi na Marin dvoru, koji je u vlasništvu njegova prijatelja iz Saudijske Arabije kojem je, prema pisanju tamošnjim medija, i omogućio da dobije tu atraktivnu lokaciju.

Tjednik Slobodna Bosna o trgovačkom centru Al-Shiddi piše kao o arapsko-bosanskom ‘Skadru na Bojani’, megalomanskom projektu za čije su višegodišnje odugovlačenje s izgradnjom najmanje krivi prosvjednici. Izetbegović nije shvatio da su ljudi na ulice izašli upravo da zaustave investicije kumova, rodbine i prijatelja vladajuće političke kaste i načina ponašanja u kojem je važniji neiznajmljeni poslovni prostor od više od pola milijuna gladnih građana.