Published On: Sri, ruj 19th, 2018

Kako je spriječen plan stavljanja grada Mostara u obruč, te presjecanje hrvatskog juga na dva djela?!

 

Danas je jedan od najvažnijih datuma u burnoj Hrvatskoj povijesti, te njegovom opstanku na tim prostorima kroz tisućljeće.

Na današnji dan prije 27 godina, 19.9.1991 godine tzv. JNA potpomognuta T.O-om i srpsko-crnogorskim rezervistima, krenula je na okupaciju Hercegovine u naumi spajanja sa Oklopno-mehaniziranom brigadom JNA, pod zapovjedništvom generala Milojka Pantelića ka ostvarivanju plana kodnog naziva RAM, zauzimanje doline rijeke Neretve, te presjecanje Republike Hrvatske na dva dijela, od Čepikuća i Stona, te spajanje sa Kninskim korpusom po zapovjedništvom ozloglašenog generala Ratka Mladića.
Zahvaljujući odluci kriznog stožera obrane Mostara, koji je donio odluku da se preduhitri namjera stavljanje grada Mostara u okruženje, te iskrcavanje Niških specijalaca na plato Bila.

Grupa dragovoljaca pod zapovjedništvom Željka Džidića-Džide, u noći sa 19 na 20 kolovoza ulazi na plato Bila i sprječava desant Niških specijalaca, gdje otvaraju vatru na 3 transportna helikoptera marke MI 8 punih vojnika spremnih za akciju, nakon čega se helikopteri povlače.

Nakon te akcije organizirana su stalna dežurstva od dragovoljaca iz Mostara i Širokog Brijega, te stavljanje pod kontrolu bitnih kota oko samoga grada kao što su ; Planinica, Bile, Galac, Kozica, Žovnica.
Iako ograničeni matrijalno-tehničkom logistikom, hrabri branitelji su uspjeli u namjeri JNA, da okruži grad Mostar, zauzme dolinu Neretve, te presjecanjem juga hrvatske na dva dijela. Da se naum ostvario Mostar bi doživio sudbinu Srebrenice i Bijeljine.

Predsjednik Udruge Organizatora otpora HVO-a u Bosni i Hercegovini
/brigadir/ Jadran Topić

hercegovina.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare